Ece Temelkuran: Capitalismul este incompatibil cu democrația

Imediat după prezentarea Declarației de la Atena din 13 Mai, Ece Temelkuran a vorbit la Congresul MeRA25.

Jurnalista de origine turcă a evidențiat o parte din provocările globale din ziua de azi prin prisma experiențelor personale și a insistat în favoarea acțiunii în detrimentul speranței pasive.

În ciuda istoriei haotice a regiunii Izmir din Turcia de unde provine, Ece a învățat să privească întotdeauna partea bună a lucrurilor, fapt care i-a conferit o bază metaforică în privința insistenței cu care luptă pentru valorile și demintatea umană. Acolo, ea a înțeles ”sensul frumuseții”, în timp ce ”sângele se amesteca cu valurile mării” reprezentând binele și răul care se contopesc împreună.

 

”Printre cei care admiră Mediterana, suntem urmașii celor care au decis ca steaua nordului omenirii este hotărârea de a fi de partea demnității umane indiferent de preț. Și aceasta nu doar pentru că este lucrul care trebuie făcut, ci pentru că ne face frumoși. Suntem urmașii celor care au ales, mai presus de orice, să stea alături de prieteni, urmând visul de a trăi într-o lume justă. De multe ori, nu pentru a gusta victoria, ci pentru că există o bucurie ce nu poate fi egalată atunci când lupți pentru demnitate.”

 

Ea leagă aceste trăiri de crizele actuale cu care ne confruntăm astăzi, în special în Europa.

”Astăzi istoria ne cere să ne clarificăm poziția. Avem la îndemână nenumărate crize, instituțiile politice au fost confiscate de nebuni peste tot pe glob, în timp ce fascismul ia amploare și refugiații sunt împinși înapoi în larg unde își găsesc sfârșitul. Națiuni întregi de fugari care vor să-și salveze viețile. Banalitatea răului s-a transformat în răul banalității, din care cel mai grav lucru este faptul că ni se cere să ne dezvoltăm insensibilitatea în timp ce asistăm pasivi.”

 

”Contractul fundamental al capitalismului este în contradicție cu promisiunea fundamentală a democrației, care este egalitatea. Nu este suficient să sprijinim puțin guvernele centriste pentru ca pericolul fascist să dispară”.

 

În loc să sperăm, Ece consideră că trebuie să acționăm.

”Speranța este un concept incosecvent” spune ea. ”[…] Și această idee de a aștepta ne privează de stringența problemelor. Ne confiscă urgența ca actor politic, transformându-ne în oi care așteaptă lumina divină. Așa că vă spun: Speranța este deja cumpărată pe piața liberă”.

 

”Capitalismul deja exploatează anxietatea vremurilor sumbre pe care le trăim. Soluțiile acestuia sunt conferințele Ted sau vreun guru care să ne spună că toate corporațiile recrutează tineri responsabili și interesați de o lume mai bună. Capitalismul încearcă să ne înșele spunând că sistemul se poate repara singur, fără nicio ruptură, fară aportul nostru.”

 

Urmărește întregul discurs a lui Ece Temelkuran în videoclipul de mai jos

Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici

Intrarea Suediei și Finlandei în NATO nu vor avea ca efect o Europă mai sigură

Europa, a fost secole la rând creuzetul războaielor mondiale iar acest lucru trebuie să se sfârșească, pentru ca noua Europă să devină un far al ...

Citește mai departe

Al-Nakba: O catastrofă în plină desfășurare a poporului Palestinian

Execuția lui Shireen Abu Akleh este unul din multele moduri prin care autoritățile israeliene încearcă să reducă la tăcere pe cei care încearcă ...

Citește mai departe

Membrii DiEM25 aprobă cinci noi propuneri

Pe 22 mai s-au încheiat voturile membrilor DiEM25 cu privire la o serie de amendamente ce privesc brevetele farmaceutice, sectorul financiar și ...

Citește mai departe

Suntem împotriva comerțului cu așezările ilegale – semnează petiția acum

Susținem crearea unei legi în privința relațiilor UE cu orice teritoriu ocupat de pe glob, lege care să trimită un mesaj puternic în întreaga ...

Citește mai departe