Britain needs DiEM25; and DiEM25 needs Britain

Ανακοίνωση DiEM25-Ελλάδας: Ένας χρόνος από την επιβολή των Capital Controls

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα που ΤΡΟΙΚΑ και ΕΚΤ έκλεισαν τις ελληνικές τράπεζες, επέβαλαν capital controls και ξεκίνησαν την προσπάθεια να φορτώσουν αυτή την παραβίαση βασικών αρχών της νομισματικής ένωσης στην Άνοιξη της Αθήνας και στην αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να αποδράσει από την χρεοδουλοπαροικία.

  1. Πριν ακόμα από τις εκλογές του Ιανουαρίου (τον Δεκέμβριο του 2014 για την ακρίβεια), η ΕΚΤ με την αγαστή συμμετοχή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, διέρρεαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική αγορά, εκκινώντας έτσι την διαδικασία υπονόμευσης της επόμενης κυβέρνησης με στόχο την δημιουργία κλίματος «φυγής καταθέσεων». Το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών ήταν το εργαλείο με το οποίο η ΤΡΟΙΚΑ σκόπευε εξ αρχής να επιβάλει το 3ο Μνημόνιο.
  1. Την 30η Ιανουαρίου 2015, ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάιζελμπλουμ, είπε ξεκάθαρα στον έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, πως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την επιλογή μεταξύ της πλήρους συμμόρφωσης με το Μνημόνιο ή των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών.
  1. Στις 4 Φεβρουαρίου, ο άνευ σοβαρής δικαιολογίας αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ (και η παραπομπή τους για ρευστότητα στον ΕΛΑ της ΤτΕ) ήταν ο προάγγελος του κλεισίματος των τραπεζών και των capital controls (της λεγόμενης “Κυπριακής τακτικής”) με τα οποία θα κάμπτονταν η βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού.
  1. Στα μέσα Απριλίου υψηλά ιστάμενο στέλεχος της ΕΚΤ, και μερικές μέρες αργότερα ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, προέτρεπαν τον Γ. Βαρουφάκη να εισαγάγει capital controls. Εκείνος φυσικά αρνήθηκε λέγοντας (Α) ότι τα capital controls δεν συνάδουν με την έννοια και την πρακτική μιας πραγματικής νομισματικής ένωσης και (Β) ότι αυτό που απαιτούσε η συγκυρία ήταν μια έντιμη συμφωνία άνευ capital controls και άλλων τοξικών δήθεν λύσεων.
  1. Από τον Δεκέμβριο του 2014, η ομάδα που μετά την 25η Ιανουαρίου 2015 αποτέλεσε την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης (υπό τον πρωθυπουργό) είχαν συμφωνήσει (μετά από γραπτές εισηγήσεις του Γ. Βαρουφάκη) σε τρία μέτρα που θα οδηγούσαν ΤΡΟΙΚΑ και ΕΚΤ να μην προβούν σε κλείσιμο των τραπεζών και capital controls. Αυτά ήταν: (Α) Συνεννόηση με την ΕΚΤ ότι το κλείσιμο των τραπεζών θα πυροδοτούσε άμεση αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ (κάτι που η ΕΚΤ θα απέφευγε πάση θυσία), (Β) δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών σε ευρώ, και (Γ) αλλαγή του νόμου για την ΤτΕ.
  1. Κάποια στιγμή, μεταξύ Μαρτίου και τέλους Απριλίου, σε αντίθεση με τις εισηγήσεις του Γ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός σταδιακά έκλινε προς την επιλογή της μη ενεργοποίησης των τριών αυτών μέτρων (βλ. 5). Η ΤΡΟΙΚΑ, έχοντας πλέον εξασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντιδρούσε με τρόπο που να δημιουργήσει πρόβλημα στην ΕΚΤ, έδωσε το πράσινο φως στην τελευταία να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες και να επιβάλει capital controls.
  1. Παρά τις ακραίες συνθήκες που δημιούργησαν οι δανειστές με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, ο ελληνικός λαός -λίγες μέρες αργότερα- είχε το θάρρος να πει ΟΧΙ στον εκβιασμό και να δώσει εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει να απαιτεί έντιμο συμβιβασμό χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που είχε στα χέρια της.
  1. Την νύχτα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να συνθηκολογήσει. Από εκείνη την στιγμή, ξεκίνησε η προσπάθεια της ΤΡΟΙΚΑΣ εξωτερικού και εσωτερικού να χρεώσουν τα τροϊκανής σύλληψης και εφαρμογής capital controls, και το κλείσιμο των τραπεζών, στον έως τότε υπουργό οικονομικών και σε όσους συνέχιζαν να παραμένουν πιστοί στις αρχές και στο πνεύμα της Άνοιξης της Αθήνας.
  1. Ένα χρόνο μετά, στην δίνη ενός ήδη αποτυχημένου και ατελέσφορου 3ου Μνημονίου, τα capital controls παραμένουν μόνο και μόνο για να θυμίζουν στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ότι παραμένουν υπό σκληρή επιτροπεία.

Σήμερα, η ΕΕ αποδομείται. Ο αγώνας του ελληνικού λαού για μια έντιμη ευρωπαϊκή συμφωνία έχει γίνει πλέον αγώνας όλων των ευρωπαίων δημοκρατών που πασχίζουν να σώσουν την Ευρώπη από τους ανίκανους, αυταρχικούς και ανιστόρητους διαχειριστές της.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Sign up here

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Read more

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Read more

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Read more

It’s time to open the black boxes

Βασισμένο στην αρχή “σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά”, το IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! είναι ένα διαρκές, συμμετοχικό καλλιτεχνικό έργο ...

Read more