Franco "Bifo" Berardi

Εθνικός Εργατισμός και Ρατσιστικός Πόλεμος

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Όπως έπραξαν και το 1933, οι εργαζόμενοι εκδικήθηκαν αυτούς που για καιρό τους κορόιδευαν: τους πολιτικούς της«δημοκρατικής»ρεφορμιστικής αριστεράς.
Ένας υπέρμαχος της δουλείας, οποίος δεν έχει πληρώσει ποτέ φόρους, έναςκατά συρροή βιαστής, προέκυψε ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ψηφοφόροι του είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι που προδόθηκαν από την αριστερά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Αυτή η «αριστερά» πρέπει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων: άνοιξε το δρόμο στο Φασισμό επιλέγοντας να υπηρετήσει τον χρηματιστικό καπιταλισμό και να εφαρμόσεινεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις».
Ας τους αποκαλέσουμε με τα ονόματά τους: Bill Clinton και Tony Blair, Massimo DAlema και Matteo Renzi, Giorgio Napolitano, François Hollande, Manuel Valls και Sigmar Gabriel. Εξαιτίας του κυνισμού και της δειλίας τους παρέδωσαν τους ανθρώπους στα χέρια των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων της ζωής μας. Με τις πράξεις τους αυτές, άνοιξαν την πόρτα στο φασισμό που τώρα απλώνεται, και στον παγκόσμιο εμφύλιο πόλεμο που τώρα φαίνεται αναπότρεπτος.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, στην Ουγγαρία και τη Ρωσία, και τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Εθνικός-Εργατισμός είναι ο νικητής. Η λευκή εργατική τάξη, ταπεινωμένη τα προηγούμενα τριάντα χρόνια, εξαπατημένη από ατελείωτες ρεφορμιστικές υποσχέσεις, φτωχοποιημένη από την χρηματοπιστωτική επιθετικότητα, εξέλεξε τώρα την Κου Κλουξ Κλαν στον Λευκό Οίκο.
Καθώς η Αριστερά αφαίρεσε από τα χέρια των εργατών τα δημοκρατικά όπλα της αυτοάμυνας, η ρατσιστική εκδοχή της ταξικής πάλης εμφανίστηκε.
Η Wall Street κατάφερε να καταβάλει τον Bernie Sanders, και τώρα η Κου Κλουξ Κλαν κατάφερε να νικήσει τη Wall Street.
Τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι δύσκολα και εμείς πρέπει να είμαστε ανήσυχοι γι’ αυτό. Οι τριγμοί της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης είναι η αρχή ενός πολέμου που θέτεισε κίνδυνο ένα μεγάλοτμήμα του σύγχρονου πολιτισμού.
Πριν από λίγες μέρες η ZeroHedge, η διαδικτυακή εφημερίδα των διανοουμένων οπαδών του Trump, δημοσίευσε ένα άρθρο το οποίο συνθέτει τέλεια το τι συμβαίνει και προβλέπει όσα θα έρθουν.

«Η οικονομία Ζόμπι είναι ετοιμοθάνατη, ο παραγωγικός πληθυσμός έχει λεηλατηθεί, και ο άρτος και τα θεάματα εξανεμίζονται. Το Αμερικανικό κράτος πρόνοιας/πολέμου καταρρέει. Οι κυβερνώσες ελίτ βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν θέλουν το απατηλό σχέδιο τους να τελειώσει, αλλά διαρκώς αποτυγχάνουν. Είναι ένα παιχνίδι αυτοπεποίθησης, και το παιχνίδι έχει τελειώσει. Η οικονομική κρίση είναι προβλέψιμη για όποιον έχει τα μάτια του ανοικτά. Αυτή η αυτοκρατορία θα θρυμματιστεί και θα καταρρεύσει, ακριβώς όπως τόσες άλλες στο πέρασμα της ιστορίας.
Αυτή είναι μία χώρα πραγματικά διχασμένη, σχεδόν όπως ήταν στον πρώτο Εμφύλιο Πόλεμο. Οι διαίρεση δεν αφορλα απλώς τις γραμμές των πολιτικών κομμάτων, αλλά τη ράτσα, την εκπαίδευση, τη γεωγραφία, το φύλο, την ηλικία, την τάξη, τη θρησκεία και την ικανότητα κριτικής σκέψης.
. Η εκλογή οποιουδήποτε εκ των δύο υποψηφίων ενδέχεται να πυροδοτήσει γεγονότα που θα οδηγήσουν στον Εμφύλιο Πόλεμο ΙΙ.
Είναι η εξαχρειωμένη, απογοητευμένη, εξοργισμένη εργαζόμενη μεσαία τάξη η οποία έχει λεηλατηθεί από την άρχουσα τάξη μέσω της φορολογίας, της εξωτερικής ανάθεσης των εργασιών της, και από τον πληθωρισμό που δημιουργεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Με το πραγματικό μέσο εισόδημα των νοικοκυριών παγιωμένο στα επίπεδα του 1989, είναι αυτή η μεσαία τάξη που έχει χάσει τα περισσότερα. Τα επιτόκια του 0% έχουν τιμωρήσει τους συνταξιούχους και τους αποταμιευτές της μεσαίας τάξης, ενώ τα 3 τρις δολλάρια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ευνόησαν τους εκατομμυριούχους του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Η επόμενη οικονομική κατάρρευση, που είναι κρυμμένη στην τούρτα, έχει ξεκινήσει από πολιτικές που σχεδιάστηκαν προς όφελος του 1% και θα σπρώξει τον ταξικό πόλεμο στους δρόμους….»

Ο Trump κέρδισε επειδή εκπροσωπεί ένα όπλο στα χέρια των φτωχοποιημένων εργαζομένων, και επειδή η αριστερά τους παρέδωσε στα χέρια του χρηματιστικού κεφαλαίου άοπλους. Δυστυχώς αυτό το όπλο σύντομα θα στραφεί κατά των ίδιων των εργατών, και θα τους οδηγήσει προς έναν ρατσιστικό πόλεμο.

«τεράστια ανομοιότητα στην προτίμηση ψήφου μεταξύ λευκών, παντρεμένων, θρήσκων, της υπαίθρου και αστικών, μαύρων, μονογονεϊκών νοικοκυριών, μαζί με λευκά ανύπαντρα μη-θρησκευόμενα νοικοκυριά. Το κίνημα Black Lives Matter εκπροσωπεί το πρώτο σώμα, ενώ οι υπέρμαχοι της κοινωνικής δικαιοσύνης εκπροσωπούν το δεύτερο σώμα».(ZeroHedge)

Ο κίνδυνος ενός ρατσιστικού πολέμου είναι εντελώς εμφανής στη στάση του Trump. Οι κοινωνικά ηττημένοι λευκοί εργαζόμενοι ταυτοποιούν τον εαυτό τους ως η ράτσα των νικητών.

«Οι λευκοί επίσης βαρέθηκαν από την αριστερή πολιτικά ορθή φρασεολογία που αντικαθιστά τον παράνομο μετανάστη με τον «μη εγγεγραμμένο μετανάστη». Αν ήρθες εδώ παράνομα, έχεις παραβιάσει το νόμο, και είσαι εγκληματίας. Η συνέπεια του εγκλήματός σου είναι η απέλαση. Το άνοιγμα των συνόρων μας στην εισροή παράνομων μεταναστών από τη Νότια Αμερική, εν δυνάμει Σύρους τρομοκράτες, και άλλους που δεν πιστεύουν στην αξίες μας είναι συνταγή προς την καταστροφή»

Τις ημέρες των Αμερικανικών εκλογών πέρασα μερικές μέρες στη Μόσχα, συζητώντας με φίλους καλλιτέχνες. Καθώς συζητούσαμε σε μία γκαλερί, απ’ έξω, στους δρόμους της Μόσχας, ο κόσμος έκανε πορείες και τραγουδούσε. Για την επερχόμενη επέτειο της Σοβιετικής Επανάστασης; Όχι, για την ανέγερση ενός ανδριάντα του Βλαδίμηρου του Σοφού, αυτού που εκχριστιάνισε τη Μητέρα Ρωσία. Μητέρες και παιδιά, ντυμένοι στρατιώτες, διαδηλώνουν και εξυμνούν τους δολοφόνους του παρελθόντος: Τον Ιβάν τον Τρομερό και τον Στάλιν, τον δολοφόνο των κομμουνιστών και των Εβραίων.
Η λευκή φυλή, οπλισμένη, προετοιμάζει ένα φρικαλέο τέλος για την φρικιαστική ιστορία της σύγχρονης αποικιοκρατίας. Θα αποφύγουμε άραγε αυτήν την κατάληξη, που φαίνεται ότι έχει ήδη γραφτεί στα βιβλία του Αρμαγεδών τα οποία προετοίμασε ο χρηματιστικός καπιταλισμός, και του οποίου το δρόμο έστρωσε η ρεφορμιστική αριστερά;

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα