Γιατί είναι απαραίτητη πολιτικά η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δήμου

Η δημιουργία και η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Δήμου βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνισμού, όπως αυτές εκφράζονται από το DiEM25 και το ελληνικό κόμμα ΜέΡΑ25.

Καταλαβαίνουμε τον τρόμο που προκαλεί το εγχείρημα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Δήμου στα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης, στο Ευρωπαϊκό Κατεστημένο και στις ντόπιες ολιγαρχίες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε αυτόν τον αγώνα.

Στο DiEM25 και στο ΜέΡΑ25 αντιλαμβανόμαστε την ταξική διάσταση της ΕΕ χωρίς να πέφτουμε στη παγίδα να κρίνουμε αδιάκριτα ολόκληρους λαούς ως ένα ενιαίο σύνολο. Για αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε τον Ευρωπαϊκό Δήμο που θα εκφράσει πολιτικά τον κόσμο που αισθάνεται περιθωριοποιημένος και δυστυχώς βλέπουμε πως μέχρι στιγμής στρέφεται κατά κανόνα στην άκρα δεξιά, την ξενοφοβία και την εθνική αναδίπλωση (το νεοφασιστικό AfD έφτασε δεύτερο κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία).

Ο διεθνισμός μας επιθυμούμε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην τοξικότητα της άκρας δεξιάς, δείχνοντας στην πράξη στους ευρωπαίους πολίτες σε όλη την Ένωση πως δεν είναι μόνοι, πως η φωνή τους θα ενισχυθεί αν ενωθούν πολιτικά και αποκτήσουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Αυτή την πολιτική ένωση θέλει να εκφράσει το DiEM25 και το ΜέΡΑ25, το κίνημα τον εκδημοκρατισμό των οργάνων της ΕΕ και το κόμμα την άμεση ανάκτηση βαθμών εθνικής κυριαρχίας, αντιτιθέμενο στον οικονομικό ανορθολογισμό που επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Κατεστημένο στη χώρα μας σε αγαστή συνεργασία με την ντόπια ολιγαρχία.

Η περιθωριοποίηση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν στις 26/2, η ανασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της Ένωσης. Το 48,7% των Ευρωπαίων ανέργων αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας ακόμα και μετά τις μεταβιβαστικές πληρωμές – επιδόματα ανεργίας κλπ – με το ποσοστό αυτό να βρίσκεται στο 41,5% δέκα χρόνια πριν.

Το φαινομενικά παράδοξο είναι ότι πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Γερμανία, με το 70,8% των ανέργων να βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Αυτό βέβαια δεν προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστούμε πως η γερμανική οικονομία έχει καλιμπραριστεί στις επιταγές των οικονομικών της προσφοράς, της απορρύθμισης των εργασιακών και της περικοπής επιδομάτων, σύμφωνα με τις πολιτικές που εισήγαγε και εφάρμοσε την προηγούμενη δεκαετία με την Ατζέντα 2010 ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα