Ευρωεκλογές 2019: Η διεθνική λίστα της Ευρωπαϊκής Άνοιξης είναι εδώ!

Η Ιταλία βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε πολύ δυσάρεστες επιλογές. Από τη μια μεριά, η κυβέρνηση της Λέγκας έχει εγκαταλείψει 600 μετανάστες στη θάλασσα και έχει προωθήσει την εφαρμογή ενός γραμμικού φόρου (flat tax) που θα αναδιανείμει πλούτο από τους φτωχούς προς τους πλούσιους. Από την άλλη μεριά, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Forza Italia αποτελούν μια αναξιόπιστη αντιπολίτευση. Η Ιταλία, και η Ευρώπη στο σύνολό της, χρειάζεται μια νέα εναλλακτική.

Το DiEM25, το πρώτο παν-Ευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα που ιδρύθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Λορέντζο Μαρσίλι, μεταξύ άλλων, σκοπεύει να δώσει αυτή την εναλλακτική. Στο Μιλάνο παρουσίασαν τη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη την οποία θα θέσουν στην κρίση των ευρωπαίων πολιτών στις Ευρωεκλογές του 2019.

Με την ενεργό συμμετοχή πολιτικών κομμάτων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Δανία, το DiEM25 θα βρίσκεται στην αιχμή της διεθνικής λίστας της “Ευρωπαϊκής Άνοιξης”, που θα κατέβει στις Ευρωεκλογές με ένα κοινό εκλογικό πρόγραμμα και έναν υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτή η λίστα εμπεριέχει και ένα ακόμα στοιχείο καινοτομίας: οι ευρωπαίοι πολίτες, μέσω διαδικτυακών ψηφοφοριών, θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν τον υποψήφιο για την Προεδρία. Το κάλεσμα για τις υποψηφιότητες ξεκίνησε στο Μιλάνο.
Για πρώτη φορά θα δώσουμε στους ευρωπαίους πολίτες ένα δικαίωμα που τους έχει στερηθεί για πολύ καιρό: να επιλέξουν ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες”, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Το πρόγραμμα του κινήματος παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη δημόσια εκδήλωση του DiEM25. Ως αποτέλεσμα συνεργασίας παγκοσμίως εγνωσμένων ακαδημαϊκών και ακτιβιστών – όπως ο Νόαμ Τσόμσκι και η Ναόμι Κλάιν – και με πάνω από 3000 προτάσεις από τα μέλη του κόμματος, το πρόγραμμα εμπεριέχει μια σειρά συμπαγών πολιτικών όπου – μέσα στα υπάρχοντα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Συνθηκών – θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αύριο, διασώζοντας την ΕΕ. Μερικές από αυτές τις πολιτικές είναι:

  • 500δισ€ ετησίως για την Πράσινη Μετάβαση
  • Ένα παν-Ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας
  • Ένα καθολικό βασικό μέρισμα, που θα καλύπτεται από τα μερίσματα των πολυεθνικών
  • Μια κοινή και καινοτόμα μεταναστευτική πολιτική


Από σήμερα δεν θα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στον Μακρόν ή τον Ορμπάν, την Μέρκελ ή τον Σαλβίνι, ανάμεσα στο κατεστημένο και τον λαϊκισμό. Υπάρχει μια τρίτη επιλογή ικανή να προσφέρει μια πρωτοπόρα ευρωπαϊκή πολιτική πρόταση. Τον Μάη του 2019 κάθε πολίτης, σε κάθε γωνιά της ηπείρου μας, θα μπορεί να ψηφίσει αυτή την τρίτη επιλογή”, σημείωσε ο Λορέντζο Μαρσίλι.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Στις 14 Μαΐου τo ΜΕΡΑ25 δίνει την εκλογική μάχη στη Γερμανία

Ο αγώνας για την Ελλάδα είναι αγώνας για την Ευρώπη και το αντίστροφο. Ο μόνος αγώνας που μπορεί να έχει σημαντικό και διαρκές αποτέλεσμα είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να παρακαμφθούν

Ενώ η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε άλλη μια οικονομική κρίση, οι τραπεζίτες κοιμούνται πιο ήσυχοι απ’ ό, τι έκαναν το 2008

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίο Δημοκρατικό Κράτος: Η λογική λύση για την Παλαιστίνη

Μετά από 75 χρόνια εποικιστικής αποικιοκρατίας, το ΕΔΚ αποτελεί τον αντίποδα του Σιωνιστικού εγχειρήματος

Διαβάστε περισσότερα