Γιάνης Βαρουφάκης: "Ο καπιταλισμός πνέει τα λοίσθια επειδή έχει καταστήσει τον ίδιο του τον εαυτό απαξιωμένο"

Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στον Independent υποστηρίζει ότι ο καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του, μέσα από μια διαδικασία αυτο-απαξίωσης.
 
Ο καθηγητής οικονομικών ανέφερε σε ομιλία του στο κοινό που βρέθηκε στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου ότι η ανάπτυξη των γιγαντιαίων εταιρειών τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσουν αυτο-υπονόμευση στο τρέχον παραγωγικό σύστημα.
 
Ο κος Βαρουφάκης, που αντιπαρατέθηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το θέμα του ελληνικού χρέους το 2015, είπε πως εταιρείες σαν την Google και το Facebook, για πρώτη φορά στην επιχειρηματική ιστορία, έχουν το κεφάλαιό τους να αγοράζεται και να παράγεται απο τους ίδιους τους καταναλωτές.
 
“Καταρχάς η δημιουργία αυτών των τεχνολογιών αναπτύχθηκε και απο κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, κάθε φορά που αναζητάς κάτι στο Google, συμβάλλεις στην ανάπτυξη κεφαλαίου για την Google”, ανέφερε. “Και ποιός καρπώνεται τις αποδόσεις αυτού του κεφαλαίου; Η Google, όχι εσύ”.
“Επομένως τώρα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το κεφαλαίο είναι κοινωνικά παραγόμενο και πώς οι αποδόσεις είναι ιδιωτικοποιημένες. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης{ρομποτικής} θα αποτέλεσει το τέλος του καπιταλισμού”.
Προειδοποιώντας ότι ο Κάρλ Μάρξ “θα πάρει την εκδίκησή του”, ο 56χρονος Βαρουφάκης είπε πως απο την πρώτη φορά που ο καπιταλισμός έκανε την εμφάνισή του, βρίσκεται στη φάση όπου “θα καταστρέψει περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι δημιουργεί”.
Προσέθεσε ότι: “Ο καπιταλισμό θα υπονομεύσει τον καπιταλισμό, ακριβώς επειδή παράγει όλες εκείνες τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά μέσα παραγωγής απαξιωμένα, άχρηστα.
“Και τι θα συμβεί τότε; Δεν έχω ιδέα”
Περιγράφοντας την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ως “μη βιώσιμη” και εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την άνοδο του “τοξικού εθνικισμού”, ο κος Βαρουφάκης είπε ότι τα κράτη θα πρέπει να προετοιμάζονται για αυτή την είσοδο στην μετακαπιταλιστική εποχή, εισάγοντας αναδιανεμητικές πολιτικές.
Ανέφερε πως μια αποτελεσματική πολιτική θα ήταν αν το 10% από όλες τις μελλοντικές εκδόσεις μετοχών να έμπαιναν σε ένα “κοινό προνοιακό ταμείο” με ιδιοκτήτη τους πολίτες. Μέσα απο αυτό “ένα καθολικό βασικό μέρισμα” θα μπορούσε να αποδίδεται σε κάθε πολίτη.

Ο κος Βαρουφάκης ήρθε στην ευρύτερη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.
Περιγράφοντας το γεγονός της σαν “πλήρη αποτυχία” από τη μεριά του, παραιτήθηκε απο ΥΠΟΙΚ το 2015 μετά τη συνθηκολόγηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους όρους των Ευρωπαίων δανειστών.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα