Γιατί η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ.. μας αφορά όλους

Για όσους δε γνωρίζουν πρόκειται για την καταδίκη μιας κοπέλας σε 13 χρόνια φυλάκιση λόγω κοινωνικής σχέσης με κατηγορούμενο για συμμετοχή στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, ο οποίος μάλιστα αθωώθηκε.Στα πρακτικά της δίκης καταγράφηκε από την έδρα το έρωτημα ”γιατί δε χωρίσατε;”
Πλήθος φοιτητικών και επαγγελματικών συλλόγων έχουν σταθεί στο πλευρό της Ηριάννας. Επιστήμονες έχουν εκφράσει σαφέστατη κριτική στη μέθοδο ταυτοποίησης DNA που χρησιμοποιήθηκε ως μόνο πρακτικό ”τεκμήριο ενοχής”, εξηγώντας ότι χρησιμοποιήθηκε μια μέθοδος τόσο ασαφής και αντιεπιστημονική που πραγματικά θα μπορούσε να δώσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα καταδικάζοντας τον όποιο κατηγορόυμενο πραγματικά στην τύχη. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι το αληθινό κριτήριο με το οποίο υπήρξε η πρώτη καταδίκη ήταν δυστυχώς οι κοινωνικές σχέσεις που διατηρεί η Ηριάννα με μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.
H υπόθεση αυτή έχει πολλά γκρίζα σημεία και φαίνεται να αποτελεί σημείο καμπής στη λειτουργία της δικαιοσύνης στη χώρα. Η ποινικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων και η μετατόπιση του βάρους της απόδειξης από τον κατήγορο στον κατηγορούμενο (περάσαμε στο ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου; ) είναι ανησυχητικά σημάδια για όλους.
Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δυστυχής συγκυρία ,όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά.
Αφενός τα κράτη έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από παλιότερα την αστυνομία γενικότερα ως φόβητρο για τους πολίτες που αντιδρούν στις πολιτικές λιτότητας βλ. Αμβούργο . Αφετέρου συγκεκριμένες υπηρεσίες όπως η αντιτρομοκρατική λειτουργουν αυτοτροφοδοτούμενες και ανεξέλεγκτες δημιουργώντας ”επιτυχίες” για να πείθουν για την διατήρηση και πλουσιοπάροχη χρηματοδότησή τους.
Τέλος, η διάκριση των εξουσιών γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς η δικαιοσύνη φανερά πια έχει βγάλει το μαντίλι που δένει τα μάτια της.

Κανονικά σε μια δημοκρατία η πηγή του δικαίου είναι ο νόμος, και πηγή του νόμου είναι η κοινωνία, είτε άμεσα είτε μέσω της δημοκρατικής εκπροσώπησης(η λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος, είναι πηγή και φορέας όλων των εξουσιών, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής). Εάν το δίκαιο αποσυνδεθεί από την κοινωνία και η δικαιοσύνη λειτουργεί αυθαίρετα,ή ακόμα χειρότερα, κατά παραγγελία, τότε στην πραγματικότητα σταματά να λειτουργεί και η δημοκρατία. Δεν έχει σημασία αν συμφωνούμε με τις ιδέες ή τις παρέες της Ηριάννας. Όταν σταματά να λειτουργεί η δημοκρατία, σταματά για όλους μας.

Ας είμαστε όλοι παρόντες στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 14/7 στις 19.00 και ας κάνουμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης υπόθεση όλων μας.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Αμεσες κυρώσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση  συνένοχους σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ποινικές ευθύνες για την κυβέρνηση από την αρωγή σε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Το ΜέΡΑ25 και το ICJP ενημερώνουν την Κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη για πιθανή δίωξή τους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για αρωγή σε ...

Διαβάστε περισσότερα

MέΡΑ25 και DiEM25: Ειρήνη τώρα!

Οι πόλεμοι στην Γάζα και στην Ουκρανία δεν επιδέχονται στρατιωτικές «λύσεις». Ακόμα κι αν υπάρξει «νικητής», το αποτέλεσμα θα είναι κι άλλα ...

Διαβάστε περισσότερα

Το κόμμα της ρεαλιστικής ανυπακοής είναι εδώ!

Το ΜέΡΑ25 εγκαινιάζει Ανοικτό Διάλογο με θέμα την προγραμματική, πραγματικά αριστερή, ουμανιστική αντίσταση στη λεηλασία ανθρώπων και φύσης από ...

Διαβάστε περισσότερα