H Βόρεια Ελλάδα αγκάλιασε το DiEM25

Η περιοδεία του DiEM25, μετά την Πάτρα, συνεχίστηκε με επιτυχία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τη Δευτέρα 23/10/17 το DiEM25 βρέθηκε στην Καβάλα και την Τετάρτη 25/10/17 στην Αλεξανδρούπολη.

Στην Καβάλα, ο κινηματογράφος Απόλλων γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας που ήθελαν να μάθουν για το DiEM25.

Ο Γιάνης απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την περίοδο της υπουργίας του το 2015, αλλά και για το μέλλον:
Όταν είσαι πτωχευμένος δεν έχεις επιλογές μεταξύ ενός καλού κι ενός κακού αλλά μεταξύ δύο κακών. Σε τελική ανάλυση, το grexit θα ήταν το λιγότερο κακό απο την συνέχιση της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, τη συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας.
Εξήγησε ότι η στρατηγική της εποικοδομητικής ανυπακοής που προτείνει το DiEM25 ήταν και η στάση που τήρησε ο ίδιος:
Στα Eurogroup ήμουν ανυπάκουος στις προσταγές της Τρόικας και εποικοδομητικός στις προτάσεις που κατέθετα.
Για την αναδιάρθρωση χρέους που είναι απαραίτητη πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση:
Το θεμα δεν ειναι αν θα γίνει η αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά να γίνει πριν την ολοκληρωτική ερημοποίηση της χώρας.
Για την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας:
Τα τείχη δεν είναι λύση στο μεταναστευτικό.Η Ευρώπη δωροδόκησε τον Ερντογάν να εκτελεί χρέη δεσμοφύλακα.


Στην Αλεξανδρούπολη μετά από δύο ημέρες, ο Γιάνης συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ.Λαμπάκη (που ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο DiEM25) και το απόγευμα της 25ης Οκτώβρη μίλησε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο.
Στα πλαίσια της συνάντησης με το Δήμαρχο ανέφερε τη σημασία που έχει για το DiEM25 η τοπική αυτοδιοίκηση ως αμεσοδημοκρατική διακυβέρνηση, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες ως μοχλός δίκαιης ανάπτυξης.
Στην ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο, με αφορμή την περίπτωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ξεδίπλωσε σημεία της Νέας Συμφωνίας για την Ελλάδα:
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στο ΤΑΙΠΕΔ. Θέλουν να το ξεπουλήσουν για πενταροδεκάρες. Με τη Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα, η δημόσια περιουσία θα χρησιμοποιείται από την αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρύσουμε ως εχέγγυο για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη της Ελλάδας σε στέρεες βάσεις.
Για το πρόβλημα της Ευρώπης και το ρόλο που μπορεί να παίξει το DiEM25:
Είναι μέγα ψέμα ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η σύγκρουση Βορρά και Νότου. Οι ολιγαρχίες του βορρά και του νότου είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Αυτές οι ολιγαρχίες, οι τραπεζίτες, ασχέτως εθνικότητας, είναι ενωμένοι κι εμείς οι λαοί διασπασμένοι. Το DiEM25 πρεσβεύει τη δημιουργία ενός ενωμένου ευρωπαϊκού Δήμου.
Στην ερώτηση κατά πόσο είναι ουτοπία η προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Ευρώπης απάντησε:
Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ουτοπία ή ρεαλισμός αλλά ουτοπία ή δυστοπία. Επιλέγουμε την ουτοπία γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Βαρουφάκης στον Πρέσβη της Κούβας: Το ΜέΡΑ25-DiEM25 εναντιώνεται πλήρως στην συνεχιζόμενη ασφυξία του κουβανικού λαού από τις ΗΠΑ

Τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 επισκέφθηκε σήμερα στη Βουλή ο νέος Πρέσβης της Κούβας κύριος Aramís Fuente Hernández

Read more

Κλιμάκιο ΜέΡΑ25-DiEM25-mέta στη Κύπρο!

Με μεγάλη ικανοποίηση και ενθουσιασμό, ανακοινώνουμε διήμερο (23-24/11/2022) εκδηλώσεων-δράσεων-συναντήσεων στην Κύπρο

Read more

Το DiEM25 έχει σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία

Η πρόταση πέντε σημείων μας που στοχεύει στην ειρηνική διευθέτηση του πολέμου εγκρίθηκε από τα μέλη

Read more

Απαιτούμε την παραίτηση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell λόγω των ρατσιστικών σχολίων του για μη Ευρωπαϊκές χώρες

Τα σχόλιά του προδίδουν ότι ακόμη και τα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας διακατέχονται από μια κατάφορα ρατσιστική και ...

Read more