H Βόρεια Ελλάδα αγκάλιασε το DiEM25

Η περιοδεία του DiEM25, μετά την Πάτρα, συνεχίστηκε με επιτυχία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τη Δευτέρα 23/10/17 το DiEM25 βρέθηκε στην Καβάλα και την Τετάρτη 25/10/17 στην Αλεξανδρούπολη.

Στην Καβάλα, ο κινηματογράφος Απόλλων γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας που ήθελαν να μάθουν για το DiEM25.

Ο Γιάνης απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την περίοδο της υπουργίας του το 2015, αλλά και για το μέλλον:
Όταν είσαι πτωχευμένος δεν έχεις επιλογές μεταξύ ενός καλού κι ενός κακού αλλά μεταξύ δύο κακών. Σε τελική ανάλυση, το grexit θα ήταν το λιγότερο κακό απο την συνέχιση της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, τη συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας.
Εξήγησε ότι η στρατηγική της εποικοδομητικής ανυπακοής που προτείνει το DiEM25 ήταν και η στάση που τήρησε ο ίδιος:
Στα Eurogroup ήμουν ανυπάκουος στις προσταγές της Τρόικας και εποικοδομητικός στις προτάσεις που κατέθετα.
Για την αναδιάρθρωση χρέους που είναι απαραίτητη πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση:
Το θεμα δεν ειναι αν θα γίνει η αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά να γίνει πριν την ολοκληρωτική ερημοποίηση της χώρας.
Για την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας:
Τα τείχη δεν είναι λύση στο μεταναστευτικό.Η Ευρώπη δωροδόκησε τον Ερντογάν να εκτελεί χρέη δεσμοφύλακα.


Στην Αλεξανδρούπολη μετά από δύο ημέρες, ο Γιάνης συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ.Λαμπάκη (που ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο DiEM25) και το απόγευμα της 25ης Οκτώβρη μίλησε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο.
Στα πλαίσια της συνάντησης με το Δήμαρχο ανέφερε τη σημασία που έχει για το DiEM25 η τοπική αυτοδιοίκηση ως αμεσοδημοκρατική διακυβέρνηση, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες ως μοχλός δίκαιης ανάπτυξης.
Στην ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο, με αφορμή την περίπτωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ξεδίπλωσε σημεία της Νέας Συμφωνίας για την Ελλάδα:
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στο ΤΑΙΠΕΔ. Θέλουν να το ξεπουλήσουν για πενταροδεκάρες. Με τη Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα, η δημόσια περιουσία θα χρησιμοποιείται από την αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρύσουμε ως εχέγγυο για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη της Ελλάδας σε στέρεες βάσεις.
Για το πρόβλημα της Ευρώπης και το ρόλο που μπορεί να παίξει το DiEM25:
Είναι μέγα ψέμα ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η σύγκρουση Βορρά και Νότου. Οι ολιγαρχίες του βορρά και του νότου είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Αυτές οι ολιγαρχίες, οι τραπεζίτες, ασχέτως εθνικότητας, είναι ενωμένοι κι εμείς οι λαοί διασπασμένοι. Το DiEM25 πρεσβεύει τη δημιουργία ενός ενωμένου ευρωπαϊκού Δήμου.
Στην ερώτηση κατά πόσο είναι ουτοπία η προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Ευρώπης απάντησε:
Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ουτοπία ή ρεαλισμός αλλά ουτοπία ή δυστοπία. Επιλέγουμε την ουτοπία γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα