Donald Trump

Hμέρα νίκης για την πολιτική του φόβου, της μισαλλοδοξίας και της διαίρεσης

νίκη του Donald Trump σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής κατά την οποία το κατεστημένο, γεμάτο αυτοπεποίθηση, κήρυξε το τέλος της ιστορίας, το τέλος του πάθους και την υπεροχή των τεχνοκρατών που εργάζονται για λογαριασμό του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού. Αλλά η εποχή που εγκαινιάζει δεν είναι νέα. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή της δεκαετίας του 1930, με την οικονομία σε αποπληθωρισμό και την έξαρση της ξενοφοβίας.

Το πάθος έχει επιστρέψει στην πολιτική αλλά όχι με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει το συντριπτικό τμήμα του πληθυσμού που ζει σε ολοένα και δυσμενέστερες συνθήκες. Το πάθος τροφοδοτεί τώρα τη μισανθρωπία και εκμεταλλεύεται την οργή του κόσμου για να ρυθμίσει εκ νέου την εξουσία στην κορυφή. Δουλειά μας είναι να δημιουργήσουμε ανάχωμα προς αυτή την εξέλιξη και να αξιοποιήσουμε το πάθος για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Η τρέλα του κατεστημένου προκαλεί τη διάλυσή του. Ανίκανοι να συμβιβαστούν με την οικονομική κρίση, συνέτριψαν την Ελληνική Άνοιξη απλά επειδή μπορούσαν. Ώθησαν την πλειοψηφία των βρετανικών οικογενειών στην απελπισία με πολιτικές λιτότητας. Καταδίκασαν εκατομμύρια Γερμανών σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Εξοβέλισαν τον Bernie Sanders. Η Χρυσή Αυγή, το Brexit, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και ο Donald Trump αποτελούν το φαιδρό αποτέλεσμα μιας μυωπικής πολιτικής, οι εκπρόσωποι της οποίας διαχειρίζονται με ένα μείγμα συγκατάβασης, άρνησης και πανικού.

Η πολιτική υφίσταται κλυδωνισμούς, τέτοιους που ο κόσμος δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1930. Ο Μεγάλος Αποπληθωρισμός σφιχταγκαλιάζει τώρα και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αναζωπυρώνοντας πολιτικές δυνάμεις που ήταν αδρανείς. Η χρήση τακτικών και αφηγήσεων τύπου Μουσολίνι από τον Πρόεδρο Trump είναι απλό σύμπτωμα της επαναφοράς εκείνης της ζοφερής εποχής.
Τι πρέπει να κάνουμε?

Το φάντασμα μιας Εθνικιστικής Διεθνούς που έρχεται (από τον Trump και τους οπαδούς του Brexit, ως τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, την AfD, τον επόμενο πρόεδρο της Αυστρίας, την Marine Le Pen) μπορεί να ηττηθεί μόνο από την Προοδευτική Διεθνή, σαν και αυτή που το DiEM25 προωθεί στην Ευρώπη.

Αλλά, προφανώς, η Ευρώπη δεν είναι αρκετή. Οι προοδευτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνοι που υποστήριξαν τον Bernie Sanders και την Jill Stein, πρέπει να ενωθούν με προοδευτικές δυνάμεις στον Καναδά και στην Λατινική Αμερική, για να οικοδομήσουν ένα κίνημα για τη δημοκρατία στην Αμερικανική Ήπειρο (Democracy in the Americas Movement). Οι Προοδευτικοί στη Μέση Ανατολή, αυτοί που χύνουν το αίμα τους ενάντια στον ISIS, ενάντια στην τυραννία, καθώς και ενάντια στα καθεστώτα-μαριονέτες της Δύσης, πρέπει να ενωθούν με προοδευτικούς Παλαιστινίους και Ισραηλινούς για να οικοδομήσουν το κίνημα για τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή (Democracy in the Middle East Movement).

Το 1930, οι πρόγονοί μας απέτυχαν να συσπειρωθούν με άλλους δημοκράτες, πέρα από σύνορα και κομματικές γραμμές, για να σταματήσει η σήψη. Πρέπει να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν.

Σήμερα, σε μια ημέρα νίκης της πολιτικής του φόβου, της μισαλλοδοξίας και της διαίρεσης, δεσμευόμαστε να αναλάβουμε τον αγώνα ενάντια στην Εθνικιστική Διεθνή, για να σχηματίσουμε μια αποτελεσματική Προοδευτική Διεθνή και να επαναφέρουμε το πάθος στην υπηρεσία του ανθρωπισμού.

Carpe DiEM!

 

PHOTO: Donald Trump speaking at CPAC 2011 in Washington, D.C. (credit: Gage Skidmore)

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Εκλογές στη Γαλλία: Απετράπη η ακροδεξιά απειλή στον δεύτερο γύρο

Η Γαλλία μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση καθώς η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Διαβάστε περισσότερα

Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλλας

Καταδικάζουμε την ανάθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στην επικίνδυνη Κάγια Κάλλας και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δεύτερη ...

Διαβάστε περισσότερα

Προχωράμε! Το ΜΕΡΑ25 Γερμανίας συνεχίζει να έχει δυνατή φωνή στον δρόμο, κι ας μην έχει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Καταφέραμε να πείσουμε 118.000 πολίτες να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Φωνάξαμε για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ελευθερία στους δρόμους ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα