Η νύχτα του Τζέρεμι Κόρμπιν: Μια πρώτη νίκη για όλους όσους πίστεψαν σε αυτή. Τώρα πάμε μπροστά!

(Άρθρο του συνιδρυτή του DiEM25 Γιάνη Βαρουφάκη όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του)

Tο Σεπτέμβρη του 2015, μου ζητήθηκε να προσφέρω κάποιες συμβουλές στον νεοεκλεγέντα ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Μετά την εμπειρία μας από την Ελλάδα, όπου είχαμε νικήσει 2 φορές μέσα στη χρονιά κόντρα στα media της ολιγαρχίας, είχα να απαντήσω τα παρακάτω:

Μη φοβηθείς την προσπάθεια “δολοφονίας χαρακτήρα’’ που θα επιχειρήσουν εναντίον σου τα συστημικά μέσα. Θα προσπαθήσουν να σε σκίσουν. Είναι σημαντικό να απαντήσεις με λογικά επιχειρήματα, με ανθρωπιά, με μια δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού και να επικεντρώσεις τις προσπάθειές σου στο να χτίσεις μια αληθινή σχέση με τους πολίτες που έχουν βαρεθεί όλη την προπαγάνδα των κομμάτων που διαγκωνίζονται να υπηρετήσουν τις προκαταλήψεις του περιβόητου “μεσαίου χώρου”.

Αντιμέτωπος με το σιδηρόφρακτο κατεστημένο που προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο του Εργατικού κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κράτησε γερά, με αξιοπρέπεια και χωρίς εκπτώσεις σε μια Προοδευτική Πολιτική Αρχών.

Χτες βράδυ, οι Βρετανοί επιβράβευσαν τον Τζέρεμι και τους συντρόφους με μια εντυπωσιακή ψήφο εμπιστοσύνης. Απέναντι στην πίεση του Βρετανικού Τύπου, που συντονισμένα όσο ποτέ άλλοτε προσπάθησε να γελοιοποιήσει και να διαστρεβλώσει τις λογικές θέσεις και την πολιτισμένη στάση του, έκανε ό,τι πρέπει να κάνει πάντα ένας προοδευτικός: Έμεινε σταθερός στις θέσεις του, αγνόησε τους αντιπερισπασμούς, τις προβοκάτσιες και τις προσπάθειες δολοφονίας χαρακτήρα, και στο τέλος κατάφερε να προσπεράσει τα media και να επικοινωνήσει απευθείας με τις ανησυχίες και τις ελπίδες των ψηφοφόρων.

Μέσα σε ένα τέτοιο μιντιακό και πολιτικό περιβάλλον, το να καταφέρει να σταματήσει την εκλεκτή του συστήματος Τερέζα Μέι, να πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό για τους Εργατικούς μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και να αναγκάσει τους Συντηρητικούς που θεωρούνταν σίγουροι νικητές να αντιμετωπίσουν ένα εχθρικό κοινοβούλιο, θεωρείται μια μεγάλη νίκη.

Φυσικά, όπως όλες οι νίκες των προοδευτικών απέναντι στο σύστημα, είναι μόνο ένα μικρό πρώτο βήμα από ένα ολόκληρο μονοπάτι που πρέπει να διανυθεί. Όπως όλες οι νίκες των προοδευτικών, δεν είναι τόσο σημαντική ως προς αυτό που κερδήθηκε, αλλά ως προς την προοπτική που ανοίγει για το Βρετανικό λαό και για τους προοδευτικούς σε όλο τον κόσμο.

Εμπρός λοιπόν σύντροφοι!

 
 
 
 
**O Γιάνης Βαρουφάκης είχε προεκλογικά εξηγήσει τη στάση του DiEM25 σχετικά με τους υποψήφιους και τα κόμματα που θα στήριζε με το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα:

To DiEM 25 υποστηρίζει τον Jeremy Corbyn και τον John McDonnell – αλλά με το δικό μας ξεχωριστό τρόπο!

 

Μετά τη δημοσιοποίηση της συλλογικής απόφασης του DiEM25 να υποστηρίξει δεκαπέντε κοινοβουλευτικούς υποψηφίους στις αυριανές Γενικές Εκλογές του ΗΒ, λάβαμε ορισμένα ενδιαφέροντα μηνύματα – τα περισσότερα εκ των οποίων στηλίτευαν την υποστήριξη μη-Εργατικών υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου (ω, του θαύματος) και του Nick Clegg. Αυτό είναι μια ευπρόσδεκτη «αντίδραση», υπό την έννοια ότι μας δίνει μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

 

Το DiEM25 δεν δημιουργήθηκε μόνο για να υποστηρίξει υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Ο σκοπός μας είναι δυσκολότερος και πιο σημαντικός από αυτό: είναι να σφυρηλατήσει την Προοδευτική Διεθνή που χρειάζεται η Ευρώπη και να προωθήσει τις αξίες της και τις πολιτικές αρχές της σε κάθε χώρα. Και βέβαια, όταν ένα κόμμα είναι κοντά στις αρχές και το πρόγραμμά μας, θα κάνουμε ό,τι δυνατό για να το στηρίξουμε.

Ο Jeremy Corbyn και ο John McDonnell είναι δύο πολιτικοί που έχουν φέρει τους Εργατικούς πολύ κοντά στις αρχές και τις φιλοδοξίες του DiEM25. Φυσικά και τους υποστηρίζουμε ολόψυχα. Όμως, το Εργατικό Κόμμα απέχει ακόμα από το ιδανικό – όπως θα παραδέχονταν με ευκολία τόσο ο Jeremy όσο και ο John. Μια κάποια διαιρετική στάση (π.χ. η συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων αντιτιθέμενων σε προοδευτικούς και υποστηρικτικούς του DiEM25 υποψηφίους, όπως η Carοline Lucas), μια έντονη τάση  αυτοαναφορικότητας, υποστήριξη του εκλογικού συστήματος “first-past-the-post”, ισχυρές τάσεις στο κόμμα που προσβλέπουν στην επιστροφή σε ένα προσανατολισμό προς το βαθύ κατεστημένο της εποχής Blair – αυτά είναι παραδείγματα ότι το DiEM25 έπρεπε να κάνει περισσότερα από το να υποστηρίξει απλά τους Εργατικούς.

Υποστηρίζοντας υποψηφίους από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, με μια στέρεη συλλογιστική για τον καθένα (βλ. εδώ) το DiEM25 επιδεικνύει στην πράξη το είδος της νέας, προοδευτικής πολιτικής που θα θέσει ένα τέλος στο σχεδόν μονοπώλιο της εξουσίας των νεοφιλελεύθερων στο ΗΒ και θα οδηγήσουν σε μια προοδευτική κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι στις εκλογικές περιφέρειες που υποστηρίξαμε μη-Εργατικούς υποψηφίους, υποστηρίξαμε υποψηφίους που έχουν μια καλή πιθανότητα να ανατρέψουν μια υπάρχουσα έδρα των Συντηρητικών. Επιπρόσθετα, εάν οι προτάσεις μας είχαν υιοθετηθεί και από το Κόμμα των Εργατικών, τότε θα είχε αυξηθεί η πιθανότητα ο Jeremy Corbyn να γίνει ένοικος της πρωθυπουργικής κατοικίας. Εν ολίγοις, το DiEM25 υποστηρίζει ειλικρινά τον Jeremy και τον John – αλλά με το δικό μας πρωτότυπο τρόπο!

Τέλος, στο “μικρό” θέμα της υποστήριξης της υποψηφιότητας του Nick Clegg, πρέπει να δηλώσω ότι αυτή ήταν μια επιλογή που δεν υπερψήφισα. O Nick μπορεί, πρόσφατα, να έκανε μια μεταστροφή και να κάλεσε υπέρ μιας προοδευτικής κυβερνητικής συμμαχίας στο ΗΒ – όλα καλά μέχρι εδώ και σε σύμπνοια με το πρόγραμμα του DiEM25. ΑΛΛΑ, είναι καταδικαστέος για την ύπουλη συμπεριφορά του στον ταξικό πόλεμο κατά των αδυνάτων, δηλαδή στις πολιτικές λιτότητας των George Osborne και David Cameron. Επίσης, είναι καταδικαστέος, επειδή έχει συμφωνήσει σε διάφορες αντικοινωνικές και απολίτιστες πολιτικές των Συντηρητικών, όπως π.χ. ο τριπλασιασμός των πανεπιστημιακών διδάκτρων. ΩΣΤΟΣΟ, το DiEM25 είναι ένα ζωντανό δημοκρατικό κίνημα που συνδυάζει την οριζόντια λήψη αποφάσεων με διαδικασίες ψηφοφορίας όλων των μελών. Αυτή ακριβώς η διαδικασία, την οποία λατρεύουμε στο DiEM25, είναι που απέφερε αυτή τη συγκεκριμένη σύσταση – την οποία πρέπει να αποδεχτώ και αποδέχομαι.

Γιάνης Βαρουφάκης

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο ιμπεριαλισμός δίχασε το νησί, οι εργαζόμενοι θα το ενώσουν!

Τα θεμέλια της διαίρεσης της Κύπρου τέθηκαν από τις ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές άρχουσες τάξεις και το μόνο που είχε να κάνει ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Επανένωση ενάντια στη Διχοτόμηση: Το DiEM25 και σύμμαχοι αντιμετωπίζουν το Κυπριακό στη Λευκωσία

Στις 9 Ιουλίου στη Λευκωσία, το DiEM25 στην Κύπρο συνδιοργάνωσε εκδήλωση σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα: 1974: Φωνές αντίστασης ενάντια στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκλογές στη Γαλλία: Απετράπη η ακροδεξιά απειλή στον δεύτερο γύρο

Η Γαλλία μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση καθώς η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Διαβάστε περισσότερα

Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλλας

Καταδικάζουμε την ανάθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στην επικίνδυνη Κάγια Κάλλας και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δεύτερη ...

Διαβάστε περισσότερα