Οι ΗΠΑ διαπράττουν ακόμη ένα στρατηγικό ατόπημα – κι η Ευρώπη ακολουθεί

Το DiEM25 εκφράζει την ανησυχία του για την πρόσφατη τριμερή εταιρική σχέση “ασφαλείας” AUKUS, που διατείνεται ότι “εμπεδώνει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό”.

Αντιθέτως, η κίνηση αυτή θα μεγεθύνει τις υφιστάμενες εντάσεις σε μια περιοχή που κατοικείται από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και θα αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής με την εισαγωγή σε αυτή νέων πυρηνικών δυνατοτήτων. Τυχόν ατύχημα στο οποίο εμπλέκονται πυρηνικά υποβρύχια θα αποδεκατίσει τη θαλάσσια ζωή και θα γίνει η ταφόπλακα για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και άλλα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η τριάδα ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας επαίρεται για το γεγονός ότι θα γίνει το τελευταίο ναυπηγείο για την κατασκευή οπλικών συστημάτων που στον 21ο αιώνα δεν προσφέρουν παρά ελάχιστα στρατηγικά οφέλη. Οι αδιαμφισβήτητοι νικητές από την προμήθεια αυτών των υπερβολικά ακριβών πυρηνικών υποβρυχίων είναι εταιρείες του “αμυντικού” κλάδου, των οποίων τα κέρδη θα διογκωθούν καθώς οι δημόσιοι πόροι εκτρέπονται προς τα ταμεία τους.

Η Αυστραλία βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με περισσότερες πλημμύρες, θερμοκρασίες-ρεκόρ και δασικές πυρκαγιές, φαινόμενα που θα επιδεινωθούν καθώς η χώρα ενδέχεται να θερμανθεί κατά “4℃ ή και περισσότερο αυτόν τον αιώνα”. Το επιτακτικό καθήκον της αυστραλιανής κυβέρνησης όφειλε να είναι η αναβάθμιση της ανεπαρκούς κλιματικής της πολιτικής, που δεν έχει αναθεωρηθεί παρά ελάχιστα υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Scott Morrison.

Το DiEM25 καλεί τους πολίτες να πιέσουν τους αντιπροσώπους τους να αντιστρέψουν την πορεία στρατιωτικοποίησης του Ινδο-Ειρηνικού και αντ’ αυτού να επικεντρωθούν στην επέκταση των διαύλων ειρηνικού διαλόγου μεταξύ των εθνών, ως τον μοναδικό τρόπο για την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Το DiEM25 επιμένει να ζητά από την ΕΕ να ασκήσει μια διεθνή πολιτική με επίκεντρο την ειρήνη και να σταματήσει την τυφλή υποστήριξή της στην επιθετικότητα των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η υποταγή στην αμερικανική ηγεμονία δεν είναι προϊόν εξαναγκασμού, αλλά επιλογής. Η ευρωπαϊκή ανεξαρτησία θα γίνει πράξη μόνο εάν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εξελιχθεί πέραν της σημερινής της κατάστασης, που αντιστοιχεί σε ένα διακυβερνητικό υβρίδιο που ποδηγετείται από τις ελίτ.

Μέχρι να εκπληρωθούν τα δύο προαπαιτούμενα ενός κοινού ταμείου -που σημαίνει πανευρωπαϊκό χρέος σε μεγάλη κλίμακα- και ενός κυρίαρχου κοινοβουλίου που εκλέγεται διεθνικά, η “Ένωση” θα παραμένει υποτελής στα πάθη των Ηνωμένων “Πολιτειών”. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιλέξει να θέσουν τα στενά συμφέροντα των ελίτ πάνω από αυτά των πληθυσμών τους. Αυτό το στρατηγικό λάθος θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπλοκή στις αμερικανικές αυτοκρατορικές πανωλεθρίες.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Κλερ Ντέιλι: «Με τον Βαρουφάκη στην Ευρωβουλή θα δυναμώσει η φωνή μας»

Η εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ανέδειξε τον  ρόλο της ΕΕ στην γενοκτονία της Παλαιστίνης

Διαβάστε περισσότερα

To MέΡΑ25 καταγγέλλει τη Γερμανία για αυταρχισμό: Η γερμανική κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη για την απαγόρευση στον Γιάνη Βαρουφάκη 

Η γερμανική κυβέρνηση προέβη σε μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Συνέδριο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα