H Ευρώπη πρέπει να διαχωρίσει τη θέση της από την εγκληματική Ισραηλινή κυβέρνηση

Η 14η Μαΐου πρέπει να σημάνει την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη στάση απέναντι στην αδίστακτη Ισραηλινή πρακτική στην πολυετή τραγωδία που αποτελεί το Παλαιστινιακό ζήτημα. Καθώς γράφεται αυτό το κείμενο, το Ισραηλινό κράτος στα σύνορα της Γάζας, έχει δολοφονήσει 52 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε χιλιάδες. Εκατοντάδες από αυτούς χτυπήθηκαν απευθείας με πραγματικά πυρά.
Οι Παλαιστίνιοι που δέχονται αυτή τη βία διαδηλώνουν ενάντια στη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τέλ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια πόλη που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε αυτή η απόφαση. Αντιθέτως, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ο πρέσβης των ΗΠΑ χαιρέτησε την κίνηση, ονομάζοντάς την αποτέλεσμα “του οράματος, της γενναιότητας και της ηθικής καθαρότητας ενός ατόμου, στο οποίο οφείλουμε τεράστιο, αιώνιο χρέος ευγνωμοσύνης, του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ”.
Μεταξύ της εγκληματικής δράσης του Ισραηλινού καθεστώτος και της εγκληματικής ανευθυνότητας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όλες οι χώρες οφείλουν όχι απλώς να καταδικάσουν απερίφραστα την μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ αλλά να αναλάβουν ενεργή δράση παίρνοντας αποστάσεις τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά από το Ισραηλινό καθεστώς, που δεν δείχνει καμία διάθεση για την ειρηνική και δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος. Το Ισραήλ πρέπει, κατ’ελάχιστο, να εφαρμόσει τα ακόλουθα:

  • Τον άμεσο τερματισμό όλων των εποικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, μια πρακτική που έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.
  • Τον τερματισμό κάθε μορφής βίας ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές, μια προφανή προϋπόθεση για κάθε υγιές δημοκρατικό κράτος και κοινωνία
  • Την άρση του αποκλεισμού της λωρίδας της Γάζας που προκαλεί ανυπολόγιστα δεινά στην τρίτη παγκοσμίως πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή
  • Την κατεδάφιση του Ισραηλινού τείχους στη Δυτική Όχθη που οδηγεί σε φυλετικό διαχωρισμό και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Είναι ώρα να αναγνωρίσουμε πως η βία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων είναι συστημική και εδραιωμένη σε ένα ρατσιστικό, τύπου άπαρτχαϊντ καθεστώτος που δεν έχει καμία πρόθεση να μεταχειριστεί τους Παλαιστίνιους με σεβασμό, πόσω μάλλον δίκαια. Επίσης, όλες οι χώρες οφείλουν να καταδικάσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που χαράσσεται κυνικά εξυπηρετώντας γεωπολιτικούς στόχους στην περιοχή, για τους οποίους το δίκαιο των Παλαιστινίων και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, θυσιάζονται.
Αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να είναι φορέας ειρήνης και δικαιοσύνης στον κόσμο, οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη διαδικασία.
 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα