Σχόλιο του DiEM25 για τις δηλώσεις Γιουνκέρ αναφορικά με τη νέα αυστριακή κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ προέβη σε κάποιες τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις αναφορικά με τη νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση της Αυστρίας, αυτή τη συνέργεια της παραδοσιακής, χριστιανοδημοκρατικής δεξιάς με την άκρα δεξιά.
 
Ο Γιουνκέρ δήλωσε: «Ο στόχος μου δεν είναι να κάνω το παραμικρό σχόλιο για την κυβέρνηση που σχηματίστηκε. (…) Είμαι εναντίον κάθε προκατάληψης. Αυτή η κυβέρνηση πήρε θέση πολύ καθαρά υπέρ της Ευρώπης κι αυτό είναι που μετράει για εμένα»
 
Μια σημαντική παρένθεση για την τόσο φρέσκια αυστριακή κυβέρνηση. Αποτελείται από μια συμμαχία-επιτομή αυτού που λέγεται εθνικοφιλελευθερισμός ή νεοφασισμός: συντηρητικοί ως φασίστες στα πολιτικά δικαιώματα – ανοιχτοί όμως στην οικονομία της αγοράς. Αυτό είναι το δίπολο, αντιφατικό αν αναλυθεί στα στοιχεία του, που συνθέτει τον εθνικοφιλελευθερισμό: να ομνύεις ταυτόχρονα από τη μια στο έθνος και από την άλλη στην οικονομία της αγοράς. Ο φιλελευθερισμός εξαντλείται στην οικονομία. Στα καθ’ημάς τυπικό παράδειγμα εθνικοφιλελεύθερων, κατά δήλωσή τους μάλιστα, είναι οι Άδωνης Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.
 
Οι δηλώσεις Γιουνκέρ λοιπόν μας δείχνουν πως θεσμικά αυτό που έχει σημασία για την παρούσα ΕΕ είναι το τι δηλώνεις για την οικονομία. Αν δηλώνεις το “σωστό”, ότι είσαι υπέρ της Ευρώπης ως έχει, με το Euro-Working Group να την διαφεντεύει, τότε ας είσαι και νεοφασίστας, δεν πειράζει, ας μην έχουμε προκαταλήψεις(sic).
 
Στο DiEM25 πάντως δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στο D παρά στο Ε. Και ναι, έχουμε προκατάληψη με το νεοφασισμό και την παρουσίασή του σαν κάτι το κανονικό, το συνηθισμένο. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι. Δηλώσεις και πρακτικές όμως σαν του Γιουνκέρ δεν βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα