Σχόλιο του DiEM25 για τις δηλώσεις Γιουνκέρ αναφορικά με τη νέα αυστριακή κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ προέβη σε κάποιες τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις αναφορικά με τη νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση της Αυστρίας, αυτή τη συνέργεια της παραδοσιακής, χριστιανοδημοκρατικής δεξιάς με την άκρα δεξιά.
 
Ο Γιουνκέρ δήλωσε: «Ο στόχος μου δεν είναι να κάνω το παραμικρό σχόλιο για την κυβέρνηση που σχηματίστηκε. (…) Είμαι εναντίον κάθε προκατάληψης. Αυτή η κυβέρνηση πήρε θέση πολύ καθαρά υπέρ της Ευρώπης κι αυτό είναι που μετράει για εμένα»
 
Μια σημαντική παρένθεση για την τόσο φρέσκια αυστριακή κυβέρνηση. Αποτελείται από μια συμμαχία-επιτομή αυτού που λέγεται εθνικοφιλελευθερισμός ή νεοφασισμός: συντηρητικοί ως φασίστες στα πολιτικά δικαιώματα – ανοιχτοί όμως στην οικονομία της αγοράς. Αυτό είναι το δίπολο, αντιφατικό αν αναλυθεί στα στοιχεία του, που συνθέτει τον εθνικοφιλελευθερισμό: να ομνύεις ταυτόχρονα από τη μια στο έθνος και από την άλλη στην οικονομία της αγοράς. Ο φιλελευθερισμός εξαντλείται στην οικονομία. Στα καθ’ημάς τυπικό παράδειγμα εθνικοφιλελεύθερων, κατά δήλωσή τους μάλιστα, είναι οι Άδωνης Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.
 
Οι δηλώσεις Γιουνκέρ λοιπόν μας δείχνουν πως θεσμικά αυτό που έχει σημασία για την παρούσα ΕΕ είναι το τι δηλώνεις για την οικονομία. Αν δηλώνεις το “σωστό”, ότι είσαι υπέρ της Ευρώπης ως έχει, με το Euro-Working Group να την διαφεντεύει, τότε ας είσαι και νεοφασίστας, δεν πειράζει, ας μην έχουμε προκαταλήψεις(sic).
 
Στο DiEM25 πάντως δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στο D παρά στο Ε. Και ναι, έχουμε προκατάληψη με το νεοφασισμό και την παρουσίασή του σαν κάτι το κανονικό, το συνηθισμένο. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι. Δηλώσεις και πρακτικές όμως σαν του Γιουνκέρ δεν βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Στις 14 Μαΐου τo ΜΕΡΑ25 δίνει την εκλογική μάχη στη Γερμανία

Ο αγώνας για την Ελλάδα είναι αγώνας για την Ευρώπη και το αντίστροφο. Ο μόνος αγώνας που μπορεί να έχει σημαντικό και διαρκές αποτέλεσμα είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να παρακαμφθούν

Ενώ η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε άλλη μια οικονομική κρίση, οι τραπεζίτες κοιμούνται πιο ήσυχοι απ’ ό, τι έκαναν το 2008

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίο Δημοκρατικό Κράτος: Η λογική λύση για την Παλαιστίνη

Μετά από 75 χρόνια εποικιστικής αποικιοκρατίας, το ΕΔΚ αποτελεί τον αντίποδα του Σιωνιστικού εγχειρήματος

Διαβάστε περισσότερα