Σχόλιο του DiEM25 για τις δηλώσεις Γιουνκέρ αναφορικά με τη νέα αυστριακή κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ προέβη σε κάποιες τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις αναφορικά με τη νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση της Αυστρίας, αυτή τη συνέργεια της παραδοσιακής, χριστιανοδημοκρατικής δεξιάς με την άκρα δεξιά.
 
Ο Γιουνκέρ δήλωσε: «Ο στόχος μου δεν είναι να κάνω το παραμικρό σχόλιο για την κυβέρνηση που σχηματίστηκε. (…) Είμαι εναντίον κάθε προκατάληψης. Αυτή η κυβέρνηση πήρε θέση πολύ καθαρά υπέρ της Ευρώπης κι αυτό είναι που μετράει για εμένα»
 
Μια σημαντική παρένθεση για την τόσο φρέσκια αυστριακή κυβέρνηση. Αποτελείται από μια συμμαχία-επιτομή αυτού που λέγεται εθνικοφιλελευθερισμός ή νεοφασισμός: συντηρητικοί ως φασίστες στα πολιτικά δικαιώματα – ανοιχτοί όμως στην οικονομία της αγοράς. Αυτό είναι το δίπολο, αντιφατικό αν αναλυθεί στα στοιχεία του, που συνθέτει τον εθνικοφιλελευθερισμό: να ομνύεις ταυτόχρονα από τη μια στο έθνος και από την άλλη στην οικονομία της αγοράς. Ο φιλελευθερισμός εξαντλείται στην οικονομία. Στα καθ’ημάς τυπικό παράδειγμα εθνικοφιλελεύθερων, κατά δήλωσή τους μάλιστα, είναι οι Άδωνης Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.
 
Οι δηλώσεις Γιουνκέρ λοιπόν μας δείχνουν πως θεσμικά αυτό που έχει σημασία για την παρούσα ΕΕ είναι το τι δηλώνεις για την οικονομία. Αν δηλώνεις το “σωστό”, ότι είσαι υπέρ της Ευρώπης ως έχει, με το Euro-Working Group να την διαφεντεύει, τότε ας είσαι και νεοφασίστας, δεν πειράζει, ας μην έχουμε προκαταλήψεις(sic).
 
Στο DiEM25 πάντως δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στο D παρά στο Ε. Και ναι, έχουμε προκατάληψη με το νεοφασισμό και την παρουσίασή του σαν κάτι το κανονικό, το συνηθισμένο. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι. Δηλώσεις και πρακτικές όμως σαν του Γιουνκέρ δεν βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα