Σχόλιο του DiEM25 – ΜέΡΑ25 για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος με αφορμή το σκάνδαλο Novartis

Με αφορμή το σκάνδαλο Novartis , το ΜέΡΑ 25 επισημαίνει  ότι  οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (γνωστοί διεθνώς με τον αγγλικό όρο whistleblowers), οι οποίοι αποκαλύπτουν παράνομες πρακτικές κρατικών λειτουργών, μεγαλοεπιχειρηματιών, πολιτικών με μεγάλη πολιτική ή/και οικονομική εξουσία και με ισχυρά ερείσματα σε μηχανισμούς καταστολής και μυστικές υπηρεσίες, είναι  άξιοι δικαστικής και αστυνομικής προστασίας. Συνεπώς θα πρέπει να προστατεύονται από τους κινδύνους για τη ζωή τους και τη σωματική ακεραιότητα των ιδίων και των οικογενειών τους. Και βασικό στοιχείο της προστασίας αυτής μπορεί να είναι η ανωνυμία.
Ωστόσο, η προστασία των μαρτύρων υπέρ του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να εντάσσεται στο πλέγμα προβλέψεων της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και τη δίκαιη δίκη τους, όπως προβλέπονται από τα διεθνή πρότυπα. Πρότυπα τα οποία δεν τηρούνται στην περίπτωση των ευρύτερων  νομικών μέτρων που προβλέπονται από τους λεγόμενους «τρομονόμους» (κυρίως οι ν. 2928/ 2001, 3251/ 2004 και οι τροποποιήσεις τους που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ανακριτική διείσδυση, έμμεση συμμετοχή μυστικών υπηρεσιών, ανώνυμους μάρτυρες κλπ) τα οποία δημιουργούν ένα πλέγμα διατάξεων κάμψης των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Το ΜέΡΑ25 αντιτίθεται στους λεγόμενους «τρομονόμους» και επιδιώκει την αλλαγή τους.
Γι’ αυτό απαιτείται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου των αντιτρομοκρατικών και άλλων νόμων από σύγχρονο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας με σεβασμό, αφενός, στην ανάγκη προστασίας των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος και, αφετέρου, στα δικαιώματα των κατηγορουμένων και σε μία δίκαιη δίκη τους, σύμφωνη με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα.  

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ