ΜέΡΑ25: γεννιέται το πρώτο κόμμα του πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25

Στις 14 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε επίσημα το όνομα του ελληνικού κόμματος του DiEM25: το ΜέΡΑ25 είναι πλέον γεγονός! Δύο χρόνια μετά την ίδρυση του κινήματος DiEM25 ανακοινώνεται επίσημα η δημιουργία του πρώτου Ελληνικού/Ευρωπαϊκού μετώπου. Στις 26 Μαρτίου, όποτε θα λάβει χώρα η επίσημη ιδρυτική συνδιάσκεψη του ΜέΡΑ25, θα πνεύσει νέος αέρας αλλαγής από την Αθήνα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το ΜέΡΑ25 ως απάντηση στην Ελληνική κρίση
Σε μία εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται υπό τη σκιά της διαφθοράς, της οικονομικής παράλυσης και της πολιτικής ανεπάρκειας, το ΜέΡΑ25, ο πρώτος εκλογικός βραχίονας του πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25, αποκαθιστά τη χαμένη ελπίδα. Το ΜέΡΑ25 ακολουθώντας κοινή γραμμή πλεύσης με το DiEM25 θέτει ως προτεραιότητα την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση χωρίς την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βιώνει μία συστημική οικονομική κρίση γεγονός που σημαίνει ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας μας επηρεάζει έμμεσα και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη. Επομένως πρέπει να υπάρξει οικονομικός εξορθολογισμός τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο . Επιπλέον, κρίνεται αναγκαίο να σπάσει ο φαύλος κύκλος του διαρκούς δανεισμού.Είναι εντελώς παράλογο μια χώρα να δανείζεται συνεχώς με σκοπό την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Αποτέλεσμα αυτής της ατέρμονης δανειοληπτικής πολιτικής είναι η γιγάντωση του ελληνικού δημοσίου χρέους σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να χαρακτηρίζεται διεθνώς ως εξαιρετικά μή βιώσιμο. Βασική θέση του ΜέΡΑ25 αποτελεί η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας και και παρ’ όλη τη «δαιμονοποίηση» που έχει επιδεχθεί αυτός ο όρος, πρέπει να καταστεί σαφές ότι μόνο εάν αναδιαρθρωθεί το δυσβάχταχτο χρέος θα είμαστε σε θέση να ατενίσουμε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με αισιοδοξία.
Το ΜέΡΑ25 ως απάντηση στην Ευρωπαϊκή κρίση
Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει την πιο αδυσώπητη και πολυδιάστατη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών έχει υποστεί σημαντικούς κραδασμούς τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου μία μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων πολιτών, έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη προς το «πρόσωπο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαστάσεις που έχει λάβει ο Ευρωσκεπτικισμός, ιδίως τώρα στη μετα- Brexit εποχή είναι πιο ανησυχητικές από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία άνοδος ακροδεξιών και εξτρεμιστικών κομμάτων οξύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εθνικιστικά αισθήματα τα οποία εξ’ ορισμού απορρίπτουν την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης. Παράλληλα ο «λομπισμός», η αδιαφανής λήψη αποφάσεων αλλά και οι τεχνοκρατικές πολιτικές των Ευρωπαίων ηγετών έχουν μεταμορφώσει την Ευρώπη σε έναν γραφειοκρατικό Λεβιάθαν. Αυτό όμως που είναι άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η οικονομική κρίση θεμελίωσε ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο οικοδομώντας έτσι μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Το ενδεχόμενο μίας διχοτομημένης Ευρώπης, η οποία θα απαρτίζεται από έναν οικονομικά ισχυρό βορρά και έναν εξασθενημένο και οικονομικά υποδουλωμένο νότο, αποτελεί δαμόκλειο σπάθη. Μία διχασμένη Ευρώπη θα σήμαινε την πλήρη αποτυχία του Ευρωπαϊκού οράματος. Ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί αυτό το Ευρωπαϊκό όραμα είναι μία ριζική αναδόμηση της Ευρώπης και για να υλοποιηθεί αυτή η αναδόμηση απαιτείται ο εκδημοκρατισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ποιούς απευθύνεται το ΜέΡΑ25; To ΜέΡΑ25 απευθύνεται σε όλους όσοι πιστεύουν ότι οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας έιναι ολέθριες και αναποτελεσματικές. Για πρώτη φορά δίνεται μία πραγματική ευκαιρία στους πολίτες να αντιδράσουν στο μνημονιακό καθεστώς και στον τεχνοκρατισμό ο οποίος αποδομεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Oscar Wilde είχε πει ότι η ανυπακοή είναι η προπατορική αρετή του ανθρώπου, από την ανυπακοή γεννήθηκαν η πρόοδος και η επανάσταση. Η δημιουργική ανυπακοή είναι ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που διαθέτουμε και που οι συνθήκες μας καλούν να εφαρμόσουμε.

της Πηνελόπης Αβδελίδη, μέλους του DiEM25

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα

O Γιάνης Βαρουφάκης, ο Jeremy Corbyn και η Ece Temelkuran παρουσιάζουν τη Διακήρυξη της Αθήνας

Ο Πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απαιτεί στήριξη των θυμάτων κάθε πολέμου καθώς κι ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζουμε το νέο μανιφέστο: Ξημερώνει μια νέα μέρα, με ένα νέο DiEM25

Το κίνημά μας χάραξε νέα πορεία. Πιο ριζοσπαστική, πιο συγκρουσιακή, πιο αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Φώναξε με το DiEM25: Don’t paint it Green!

To DiEM25 ενάντια στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα