2018, η πρώτη χρονιά του Δράκου

Φέτος είναι η αρχή της πενταετίας του Δράκου. Τι Game Of Thrones φίλες και φίλοι, εδώ το έχουμε ζωντανό, σπαρταριστό, το βιώνουμε και θα το βιώσουμε πολύ σκληρότερα αν δεν αντιδράσουμε όσο είναι καιρός. Ένας Δράκος που δαγκώνει μισθούς και συντάξεις κι επιβάλλει βαριά φορολογία.
Πλατείασα όμως, ποιος είναι τελικά αυτός ο Δράκος; Έχει όνομα, επώνυμο και βάρος δυσβάσταχτο:  Δημοσιονομικό Πρωτογενές Πλεόνασμα λέγεται, και το βάρος του είναι 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για πέντε έτη! Όπως έχουμε ξαναγράψει, πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα  σημαίνει εξ ορισμού έλλειμμα του ιδιωτικού τομέα. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό το έλλειμμα μεταφράζεται σε εφτά δις ευρώ που θα κατευθύνονται στη μαύρη τρύπα ενός ξεκάθαρα μη βιώσιμου χρέους, σύμφωνα ακόμα και με τον Τόμας Βιζερ.
Τριανταπέντε με σαράντα δις ευρώ λοιπόν θα αφαιρεθούν από την ελληνική οικονομία την επόμενη πενταετία, με την κυβέρνηση και τα κόμματα της πάση θυσία “μενουμευρωπαϊκης” αντιπολίτευσης, θιασώτες άπαντες των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, να βλέπουν οράματα ανάπτυξης. Μα πώς; Όταν αφαιμάζεις 3,5% του ΑΕΠ τον χρόνο από τον ΙΤ για να τα κάψεις, (διότι αυτά τα χρήματα δεν ανακυκλώνονται στην ελληνική οικονομία, καίγονται κυριολεκτικά), πρέπει να αναπτύσσεσαι με ρυθμούς άνω αυτού του ποσοστού. Αλλά όπως πολύ ορθά επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στο Αγρίνιο, η λιτότητα δεν φέρνει ανάπτυξη, το τέλος της λιτότητας φέρνει! Πολιτικά πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο: το μη βιώσιμο χρέος και την διαρκή λιτότητα που το συνοδεύει.
Και ο Γιάνης έχει επίσης δίκιο, πραγματικά είναι απόλυτα εύστοχος, που ονομάζει την παρούσα κατάσταση της χώρας μας χρεοδουλοπαροικία. Διότι σαν τους δουλοπάροικους του μεσαίωνα κι εμείς, πληρώνουμε το ετήσιο χαράτσι στους αφεντάδες, εν προκειμένω στους δανειστές μας το 3,5% της παραγωγής μας. Πολιτικά λοιπόν, βασική προτεραιότητα όλων των δημοκρατών και πατριωτών θα έπρεπε και πρέπει να είναι η απόδραση από αυτό το καθεστώς. Η δική μας πολιτική πρόταση για το σχέδιο απόδρασης είναι η Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα, οι επτά τομές που προτείνουμε, που δεν είναι τίποτα άλλο από την άμεση παύση αυτού του παραλογισμού. Απαντάμε με δημοκρατία απέναντι στη χρεοδουλοπαροικία, με θανάτωση του Δράκου που μας κρατά δέσμιους: το μη βιώσιμο χρέος και τα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτεί ως θυσία κάθε χρόνο, που μεταφράζονται σε υπερφορολόγηση και περικοπές δαπανών.

Αλέξης Σμυρλής, οικονομολόγος, μέλος DiEM25 Ελλάδας

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα

O Γιάνης Βαρουφάκης, ο Jeremy Corbyn και η Ece Temelkuran παρουσιάζουν τη Διακήρυξη της Αθήνας

Ο Πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απαιτεί στήριξη των θυμάτων κάθε πολέμου καθώς κι ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζουμε το νέο μανιφέστο: Ξημερώνει μια νέα μέρα, με ένα νέο DiEM25

Το κίνημά μας χάραξε νέα πορεία. Πιο ριζοσπαστική, πιο συγκρουσιακή, πιο αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Φώναξε με το DiEM25: Don’t paint it Green!

To DiEM25 ενάντια στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα