Τελικά προστατεύται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς;

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, μόνο στην Αθήνα προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 3000 πλειστηριασμοί μέσα στο 2018, ηλεκτρονικοί και φυσικοί. Το θέμα που εγείρεται επιτακτικά σε πρακτικό επίπεδο είναι αν προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεν υφίσταται νόμος που να τις προστατεύει από τους πλειστηριασμούς. Όπως διάβαζουμε στο άρθρο του Θάνου Καμήλαλη, η Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων υποστηρίζει κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει τέτοιος νόμος:
«Η λεγόμενη οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας δεν υφίσταται από την 01/01/2015 και εφεξής. Κάθε σπίτι μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό ανεξαρτήτως της αξίας του. Η τελευταία φορά που προστατεύτηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κύριες κατοικίες των πολιτών ήταν με το αρ.2 του Ν.4224/2013 το οποίο ως γνωστόν προέβλεπε την κατάργηση της προστασίας αυτής στις 31/12/2014 και έκτοτε η προστασία δεν ανανεώθηκε. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, να μας επιδείξει νόμο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του και όχι δημοσιογραφικά άρθρα. Σήμερα πάντως, 01/12/2017, εμείς δηλώνουμε υπεύθυνα ότι τέτοιος νόμος δεν υπάρχει»
Στο DiEM25 αναγνωρίζουμε την ύπαρξη στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται καταχρηστικά αυτούς τους νόμους, αλλά αυτοί αποτελούν σύμφωνα με την ΤτΕ το 15% με 20% του συνόλου των οφειλετών. Εμάς μας ενδιαφέρει το υπόλοιπο 80% με 85%, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι χτυπημένοι από την κρίση με ανεργία και υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Και η πρώτη κατοικία αυτών των ανθρώπων δεν προστατεύεται.
Η πρότασή μας είναι η δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων, μιας δημόσιας bad bank, που θα συγκεντρώσει τα κόκκινα δάνεια από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, διαχειριζόμενη κάθε οφειλή με σεβασμό στον δανειολήπτη και την ιδιαίτερη κατάσταση του, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, πάντα μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Το θέμα των κόκκινων δανείων είναι πολύ μεγάλο για να αφεθεί στις ορέξεις των τραπεζιτών και των funds, οπαδών της πρακτικής της ρευστοποίησης. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως βαθύ κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και να διευθετηθεί δημοκρατικά.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα