Τελικά προστατεύται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς;

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, μόνο στην Αθήνα προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 3000 πλειστηριασμοί μέσα στο 2018, ηλεκτρονικοί και φυσικοί. Το θέμα που εγείρεται επιτακτικά σε πρακτικό επίπεδο είναι αν προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεν υφίσταται νόμος που να τις προστατεύει από τους πλειστηριασμούς. Όπως διάβαζουμε στο άρθρο του Θάνου Καμήλαλη, η Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων υποστηρίζει κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει τέτοιος νόμος:
«Η λεγόμενη οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας δεν υφίσταται από την 01/01/2015 και εφεξής. Κάθε σπίτι μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό ανεξαρτήτως της αξίας του. Η τελευταία φορά που προστατεύτηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κύριες κατοικίες των πολιτών ήταν με το αρ.2 του Ν.4224/2013 το οποίο ως γνωστόν προέβλεπε την κατάργηση της προστασίας αυτής στις 31/12/2014 και έκτοτε η προστασία δεν ανανεώθηκε. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, να μας επιδείξει νόμο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του και όχι δημοσιογραφικά άρθρα. Σήμερα πάντως, 01/12/2017, εμείς δηλώνουμε υπεύθυνα ότι τέτοιος νόμος δεν υπάρχει»
Στο DiEM25 αναγνωρίζουμε την ύπαρξη στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται καταχρηστικά αυτούς τους νόμους, αλλά αυτοί αποτελούν σύμφωνα με την ΤτΕ το 15% με 20% του συνόλου των οφειλετών. Εμάς μας ενδιαφέρει το υπόλοιπο 80% με 85%, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι χτυπημένοι από την κρίση με ανεργία και υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Και η πρώτη κατοικία αυτών των ανθρώπων δεν προστατεύεται.
Η πρότασή μας είναι η δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων, μιας δημόσιας bad bank, που θα συγκεντρώσει τα κόκκινα δάνεια από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, διαχειριζόμενη κάθε οφειλή με σεβασμό στον δανειολήπτη και την ιδιαίτερη κατάσταση του, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, πάντα μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Το θέμα των κόκκινων δανείων είναι πολύ μεγάλο για να αφεθεί στις ορέξεις των τραπεζιτών και των funds, οπαδών της πρακτικής της ρευστοποίησης. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως βαθύ κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και να διευθετηθεί δημοκρατικά.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Απαιτούμε την παραίτηση της Ursula von der Leyen

Αντιδρώντας στην πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παραβίασε το νομικό ...

Διαβάστε περισσότερα