Κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων στα νησιά και αντικατάσταση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας από Συμφωνία που να συνάδει με το προσφυγικό δίκαιο και με αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την ΕΕ

Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου  των δικηγορικών συλλόγων Χίου, Μυτιλήνης, Ρόδου, Κω και Σάμου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα στις 27/2/2018 για ζητήματα αιτούντων διεθνή προστασία και προσφύγων και την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των αιτούντων διεθνή προστασία στη Σάμο, το DiEM25-ΜέΡΑ25 επισημαίνει τις ακόλουθες θέσεις για το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ζητημάτων:

Ο γεωγραφικός περιορισμός των αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει δημιουργήσει συχνά ασφυκτική υπεραριθμία τους στα κέντρα υποδοχής στα νησιά αυτά και, κατ’ ακολουθία, κακές έως άθλιες συνθήκες διαμονής τους, κάτι  που έχει επισημανθεί από πληθώρα μη κυβερνητικών φορέων που ασχολούνται με το ζήτημα αυτό.Παράλληλα, ο περιορισμός αυτός δεν αποτελεί στοιχείο της ελληνικής νομοθεσίας αλλά επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και της Υπηρεσίας Ασύλου με σκοπό την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαικής Ένωσης.-Τουρκίας του 2016 για την επιστροφή των αιτούντων διεθνή προστασία,κυρίως των Σύρων, στην Τουρκία.

Η Δήλωση αυτή συνιστά παραβίαση των βασικών αρχών του προσφυγικού δικαίου και των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία καθώς, σύμφωνα με όλες τις αξιόπιστες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τουρκία δεν αποτελεί “ασφαλή τρίτη χώρα” για την επιστροφή αιτούντων διεθνή προστασία, κυρίως Σύρων πολιτών, αφού δεν παρέχει διεθνή προστασία σε όλα τα επίπεδα (διαδικασίες ασύλου, άδειες εργασίας, εκπαίδευση παιδιών κλπ), σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως νοείται στο διεθνές, προσφυγικό δίκαιο και στην κοινοτική νομοθεσία.

Το DiEM25-ΜέΡΑ25 απευθύνεται προς την ελληνική κυβέρνηση και προτείνει:

    1) Άμεση άρση του γεωγραφικού περιορισμού των αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά και τερματισμό του εγκλωβισμού τους σε αυτά, όπως έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο θεσμικός σύμβουλος της κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    2) Άμεση ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης με προσωπικό, αρμοδιότητες και πόρους και σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία καθυστερεί χαρακτηριστικά, προς αυτή την κατεύθυνση. Άμεσος ορισμός προσώπου υψηλού επιστημονικού κύρους και ακεραιότητας ως νέου/ας Διευθυντή/τριας της Υπηρεσίας Ασύλου.

    3) Επανεξέταση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας με κατεύθυνση την αντικατάστασή της, το συντομότερο δυνατό, με νέα ολοκληρωμένη συμφωνία των κρατών μελών της Ε.Ε. για την υποδοχή και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ανάλογα,τουλάχιστον, με τον πληθυσμό, την ανεργία και το ακαθάριστο εγχώριο προιόν της κάθε χώρας και την υιοθέτηση και εφαρμογή των υψηλότερων διεθνών προτύπων του προσφυγικού δικαίου στις διαδικασίες υποδοχής και διεθνούς προστασίας.

    Για την υλοποίηση των προτάσεων αυτών το DiEM25-ΜέΡΑ25 σκοπεύει να λάβει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαικό επίπεδο.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα