Yanis Varoufakis - Illustration by Joe Ciardiello

Διασώζοντας την Ιερή Αγελάδα

Όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώην υπουργός οικονομικών που προσδοκεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2019, ήρθε στο διεθνές προσκήνιο με αφορμή την οικονομική κρίση, ήταν από εκείνους τους αριστερούς πολιτικούς που ασκούσε δριμεία κριτική στους οικονομικούς θεσμούς της ΕΕ αλλά όχι απαραίτητα ενάντια στην ιδέα της Ένωσης γενικότερα.
Από τα νεανικά του χρόνια ακόμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντα θεωρούσε την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης ως τον τρόπο “να οικοδομηθούν δεσμοί που δεν θα εδράζονται στο γένος, τη γλώσσα, την εθνικότητα ή απέναντι σε έναν κοινό εχθρό αλλά σε κοινές αξίες και ανθρωπιστικές αρχές”. Η σύντομη παρουσία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε σε αμφισβήτηση αυτήν του την πεποίθηση, αλλά βοήθησε να διαμορφώσει το σκεπτικό του για το πως η Ευρώπη πρέπει να μετασχηματιστεί. Παράλληλα, η τριλογία των βιβλίων του αναφορικά με την οικονομική κρίση – “Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος”, “Και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται. Η κρίση της Ευρώπης και το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας” και το “Ανίκητοι Ηττημένοι” – μαζί με το “Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία”, όλα προωθούν το όραμά του για ένα δημοκρατικότερο παγκόσμιο σύστημα.
Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πως αποτελεί αποκλειστικά μια νομισματική ένωση και επουδενί μια πολιτική. Ακόμα χειρότερα, οι σημαντικές αποφάσεις για τις δαπάνες και το δανεισμό λαμβάνονται από γερμανούς και γάλλους τεχνοκράτες κι όχι από εκλεγμένους αντιπροσώπους που θα λειτουργούν σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή.
Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Βαρουφάκη, που εκφράζονται στη δημόσια σφαίρα μέσω του νέου πανευρωπαϊκού κινήματος που είναι συνιδρυτής, του DiEM25, είναι ευρείες και άξιες λόγου. Ευελπιστεί στον μετασχηματισμό της υπάρχουσας ΕΕ σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης όπου όλοι ευρωπαίοι θα χαίρουν κοινών δικαιωμάτων και στις καλές και στις κακές εποχές, επικουρούμενοι από τις κεντρικές τράπεζες της Ένωσης, που θα συγκεντρώνουν τα κέρδη από τις διάφορες επενδυτικές τους δραστηριότητες σε ένα κοινό ταμείο ώστε να θωρακίζουν την οικονομία σε περιόδους κρίσης ή έλλειψης ρευστότητας.
Ταυτόχρονα, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του DiEM25 περιλαμβάνει το Καθολικό Μέρισμα, όπου μέρος μετοχών από κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που λαμβάνει χώρα στην ΕΕ θα κατευθύνεται σε όλους τους ευρωπαίους, καθώς και την εγγυημένη αξιοπρεπή απασχόληση στη χώρα κάθε ευρωπαίου ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο της αναγκαστικής μετανάστευσης. Στα ίδια πλαίσια, προτείνεται ένας κοινός φόρος κληρονομιάς, ασχέτως με το που ζουν (ή πεθαίνουν) οι πολίτες.

του Atossa Araxia Abrahamian για το The Nation, [ολόκληρο το άρθρο εδώ (αγγλικά)]

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Διαβάστε περισσότερα