Συλλογικές συμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν είναι ένα απλό ζήτημα που αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Στην καρδιά των συλλογικών συμβάσεων εμπεριέχεται η ίδια η  Δημοκρατία.
Η  δυνατότητα των εργαζομένων, σε συνεννόηση με την Διοίκηση, να καθορίζουν από κοινού τους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους ενισχύει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτή την εποχή, την εποχή της αμφισβήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να το καταστήσουμε πιο γοητευτικό προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους.
Η κοινωνική Ευρώπη είναι η απάντηση ενάντια στη ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία αλλά και το απαραίτητο συστατικό για να κρατηθεί η  ΕΕ ζωντανή και σύγχρονη.
Σε αυτό το πλαίσιο η δυνατότητα σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων σε Ευρωπαικό Επίπεδο για πολυεθνικές εταιρείες είναι επιβεβλημένο να συμβεί.
Οι εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρείες, με παρουσία σε πολλές χώρες, μπορούν να βρουν έναν ελαχιστο κοινό παρονομάστη κάτω από τον οποίο θα μπορούσαν να μπουν σε μία Ομιλική συλλογική σύμβαση. Αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας μπορεί και πρέπει να μπουν τα όρια μέσα στα οποία η εταιρεία θα κινείται και θα λειτουργεί.
Στόχος η άμβλυνση των αντιθέσεων, η αναδιανομή του πλούτου και βέβαια η ενίσχυση της Δημοκρατίας και η εμπέδωση της Ευρωπαϊκής κουλτούρας
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ισχυρά και ασυμβίβαστα συνδικάτα προσανατολισμένα στην Ευρωπαϊκή προοπτική και όχι εγκλωβισμένα στο μικρόκοσμο τους.
“Δίκαιη αμοιβή για δίκαιη εργασία” είναι  ένα σύνθημα που μπορεί και πρέπει να έχει θέση στο αύριο της Ευρώπης. Αλλιώς δε θα χει αύριο!

του Σταύρου Μηλιώνη, Προέδρου ΕΕΤΕ-ΟΤΕ

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ