Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα

 
Αυτό που συμβαίνει καθ’όλη την διάρκεια των μνημονίων είναι η ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε υποτιμημένες απολαβές, χωρίς εγγυήσεις για μεσο-μακροπρόθεσμα αντισταθμιστικά οφέλη, χωρίς τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών κανονισμών, με τα λιγοστά κέρδη να αποδίδονται στη μαύρη τρύπα του χρέους. Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί σαν ένα πολυκατάστημα που έχει βγάλει το εμπόρευμα προς εκποίηση.
 
Εμείς στο DiEM25  στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την πρακτική της όσο-όσο ρευστοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προτείνουμε τη μετατροπή του υπερταμείου ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα, υπό δημόσιο έλεγχο, που θα διακρατεί τη δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας την ως εχέγγυο για να αντλήσει πόρους που θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας μας και στην ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.
 
Από θέση αρχής, θέλουμε να αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως ο ηλεκτρισμός και η ύδρευση, καθώς θεωρούμε πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μονοπωλιακές/ολιγοπωλιακές καταστάσεις πέρα από τον έλεγχο του δημοσίου και σε βάρος του καταναλωτή, του πολίτη. Θεωρούμε πως τα αγαθά πρώτης ανάγκης πρέπει να παρέχονται από το κράτος σε τιμές κόστους και σε περίπτωση που υπάρχει παράλληλη ιδιωτική αγορά, να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία της. Σε περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης, οι όροι που θέτουμε ως προϋποθέσεις είναι:
 
α) ελάχιστο όριο επενδύσεων από τον αγοραστή
β) συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων
γ) δεσμεύσεις προς μεσο-μακροπρόθεσμο όφελος τοπικών κοινωνιών
δ) διακράτηση μερίδας μετοχών από το δημόσιο που θα περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τη μόνιμη ενίσχυσή τους.
 
Η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα θα του επιτρέψει να αντλήσει κεφάλαια χρησιμοποιώντας την δημόσια περιουσία ως εχέγγυο, για να επιτελέσει το νέο του στόχο που θα είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας και της ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως λειτουργεί τώρα, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία σε “ανυπόμονους” επενδυτές, που το μόνο που επιδιώκουν είναι το γρήγορο κέρδος για να αποπληρώνεται ένα μη βιώσιμο χρέος. Η χώρα χρειάζεται υπομονετικούς επενδυτές, που θα σεβαστούν την ελληνική δημοκρατία και το εργασιακό/περιβαλλοντικό της ρυθμιστικό πλαίσιο και βέβαια τις τοπικές κοινωνίες που θα δραστηριοποιηθούν.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα

O Γιάνης Βαρουφάκης, ο Jeremy Corbyn και η Ece Temelkuran παρουσιάζουν τη Διακήρυξη της Αθήνας

Ο Πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απαιτεί στήριξη των θυμάτων κάθε πολέμου καθώς κι ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζουμε το νέο μανιφέστο: Ξημερώνει μια νέα μέρα, με ένα νέο DiEM25

Το κίνημά μας χάραξε νέα πορεία. Πιο ριζοσπαστική, πιο συγκρουσιακή, πιο αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Φώναξε με το DiEM25: Don’t paint it Green!

To DiEM25 ενάντια στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα