Μύθοι και πραγματικότητες: η λίστα με τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους

Το δίκτυο φορολογικής δικαιοσύνης «Tax Justice Network» με έδρα το Βερολίνο, δημοσίευσε στις 2/2/2018 τη λίστα του με τους κατά σειρά μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους, “μέρη όπου μπορείς εύκολα να κρύψεις αξίες, χρήμα και κεφάλαιο” όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Ο πλούτος αυτός υπολογίζεται μεταξύ 21 και 32 τρισ. δολαρίων, πλούτος που είτε δεν φορολογείται καθόλου, είτε ελάχιστα. 
Στη λίστα την πρωτιά κατέχει η “μητέρα του ξεπλύματος” Ελβετία, ενώ η κουνούσα αυστήρα το δάχτυλο σε εμάς Γερμανία είναι στην 7η θέση των φορολογικών παραδείσων(!), με την Ελλάδα να είναι στην 80η.  Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, φέρεται να αποτελεί ένα από τα «ασφαλέστερα λιμάνια» του κόσμου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μία θέση παραπάνω, στην 6η, βρίσκεται το επίσης τεράστιο πλυντήριο, αν και εξαιρετικά μικρό κράτος, το Λουξεμβούργο του προέδρου της Κομισιόν.
Όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο της Ναυτεμπορικής:
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτό μη κυβερνητικών οργανώσεων, ξένοι δικτάτορες, αλλά και μαφιόζικες οργανώσεις μπορούν πολύ εύκολα να φέρνουν και να ξεπλένουν μαύρο χρήμα στη Γερμανία. Στον λεγόμενο «δείκτη παραοικονομίας» του δικτύου, η Γερμανία καταλαμβάνει την 7η θέση παγκοσμίως. Στην τελευταία έκθεση πριν από δύο χρόνια η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης καταλάμβανε την 8η θέση.
«Όσον αφορά τα εδώ χρήματα ξένων δικτατόρων, θα έκανα λόγο ακόμη και για καρτέλ σιωπής στη γερμανική πολιτική», σχολιάζει στη Deutsche Welle ο Μάρκους Μάιντσερ, επικεφαλής του σχετικού πρότζεκτ του δικτύου. Μεταξύ αυτών που κρύβουν ή έχουν κρύψει χρήματα στη Γερμανία βρίσκονται ο πρόεδρος του Καμερούν, ο Iρακινός πρώην δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και ο Λίβυος πρώην ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει μια δημόσια κεντρική βάση δεδομένων ακινήτων. «Αυτό προσελκύει ξένους δικτάτορες στο να διοχετεύσουν τα χρήματά τους σε ακίνητα στη Γερμανία». Αφετέρου υπάρχουν πολλά παραθυράκια στη νομοθεσία που υιοθέτησε το Βερολίνο έπειτα από σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και η οποία αναγκάζει μεν τις επιχειρήσεις να γνωστοποιούν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, εντούτοις δεν βάζει προσκόμματα στη δημιουργία εταιριών-μαϊμού“.
Δεν είναι πράγματι καταπλητική ειρωνεία; Η προτεσταντική ηθική και οι κανόνες φαίνεται πως δεν ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις…

Αλέξης Σμυρλής, μέλος DiEM25

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα