Το DiEM25 για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Ενώ η δήμαρχος Βαρκελώνης Ada Colau τονίζει σε άρθρο της ότι η αυταρχική στάση της Ισπανικής κυβέρνησης έχει μετατρέψει μια εσωτερική διαμάχη σε ένα πανευρωπαϊκού επιπέδου ζήτημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων , η συντονιστική επιτροπή του DiEM25 απάντησε σε αίτημα της Αυθόρμητης Ομάδας Βαρκελώνης να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτώβρη.
Η ανακοίνωση:

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Καταλονία είναι ανησυχητικά για εμάς και αγγίζουν τον πυρήνα της ύπαρξής μας ως κίνημα που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και το δικαίωμα των ανθρώπων να αποφασίζουν για το μέλλον τους.
Αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα του ζητήματος και ιδιαίτερα των νομικών του πλευρών, καθώς και τις διαφορετικές οπτικές που έχει η κάθε πλευρά.
Σύμφωνα με το μανιφέστο μας, είμαστε υπέρ μιας ανοιχτής Ευρώπης, χωρίς σύνορα και ασφυκτικό κεντρικό έλεγχο. Ονειρευόμαστε μια δημοκρατική Ευρώπη στην οποία θα ανήκει η Καταλονία κι όπου η κατάσταση θα είναι τέτοια που δε θα έχει σημασία αν ανήκει η όχι στην Ισπανία.
Καταδικάζουμε την καταπίεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων της έκφρασης και συνάθροισης από την αυταρχική διοίκηση της Μαδρίτης.
Υποστηρίζουμε το μέλος του DiEM25 , Δήμαρχο Βαρκελώνης Ada Colau, στην έκκληση που απευθύνει για ώριμο διάλογο που θα καταλήξει σε ένα δημοψήφισμα το οποίο θα αποδεχτεί η κεντρική κυβέρνηση, και το οποίο θα δίνει όλα τα νομικά εχέγγυα στους Καταλανούς να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Συνυπογράφουμε τη διακήρυξη της Σαραγόσα που δημοσίευσαν η Ada και πολλοί ακόμα δημοκράτες.

 
Ενθαρρύνουμε την ίδρυση μιας θεματικής ομάδας που θα ασχοληθεί με την εκπόνηση συνεκτικών προτάσεων για το θέμα και στην οποία θα συμβάλλουν μέλη μας από την Καταλονία, την Ισπανία και όλη την Ένωση.
 
 

Carpe DiEM! 
>>DiEM25 Συντονιστική Επιτροπή

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Απαιτούμε την παραίτηση της Ursula von der Leyen

Αντιδρώντας στην πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παραβίασε το νομικό ...

Διαβάστε περισσότερα