Το DiEM25 μαζί με χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στη Σύνοδο των G20

Σε μια Σύνοδο όπου οι ηγέτες χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία αλλά και η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία θα συζητούσαν προβλήματα όπως η οικονομική κρίση, το ελεύθερο εμπόριο και το περιβάλλον, χιλιάδες διαδηλωτών θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα από τους ηγέτες. Η απάντηση του κατεστημένου ήταν ο πλήρης αποκλεισμός των διαδηλωτών με χιλιάδες αστυνομικούς να κλείνουν τους δρόμους, η προληπτική επίθεση με χημικά και στρατιωτικού τύπου οχήματα έναντι δικαίων και αδίκων και το σαμποτάζ των εναλλακτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων που διοργάνωσαν πολιτικοί φορείς όπως το DiEM25.
To Αμβούργο μετατράπηκε σε πραγματική δυστοπία, με μία αστυνόμευση που σκοπό είχε να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να μην επιτρέψει να ακουστεί η φωνή τους. Χαρακτηριστική η μαρτυρία του Σρέτσκο Χόρβατ παρακάτω:

Η βία στους δρόμους του Αμβούργου είτε εκ μέρους της αστυνομίας είτε εκ μέρους των διαδηλωτών δεν είναι τίποτα μπροστά στη βία για την οποία ευθύνονται οι κυβερνήσεις των G20. Όταν οι ΗΠΑ κλείνουν συμφωνίες πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και μετά αυτή βομβαρδίζει την Υεμένη με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, όταν ο ISIS γυρνάει μπούμερανγκ στη Δύση με επιθέσεις στις πρωτεύουσες, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες, όλη αυτή η βία που προκαλέιται από την πολιτική των G20 πραγματικά είναι πολύ χειρότερη από τη βία στους δρόμους του Αμβούργου.
Παρ’όλη την καταστολή, οι διαδηλωτές και το DiEM25 δεν πτοήθηκαν. Το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη συμμετείχε στις πορείες

διοργάνωσε συζητήσεις για τη δημιουργική ανυπακοή

αλλά και για το μέλλον της τεχνολογίας και του ίντερνετ σε μια εποχή που πολλές κυβερνήσεις και πολυεθνικοί κολοσσοί θέλουν να ελέγξουν πλήρως τη ροή των πληροφοριών.

Σε μια από αυτές τις συζητήσεις μάλιστα οι αρχές σαμποτάρισαν με τεχνικά μέσα τη συμβολή του Τζούλιαν Ασάντζ εκκενώνοντας το χώρο. Η εκδήλωση συνεχίστηκε στους εξωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

H συμμετοχή του DiEM25 στις διαδηλώσεις εναντίον του G20 στο Αμβούργο θέλησε να δώσει μια απάντηση στις πολιτικές που προωθούνται από ξενόφοβους εθνικιστές όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Στάθηκε όμως απέναντι και στις πολιτικές που προέρχονται από την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δυνάμεις νεοφιλελεύθερες που τροφοδοτούν τον εθνικισμό με την αποκλειστική εξυπηρέτηση συμφερόντων των ελίτ. Μια προοδευτική συμμαχία δημοκρατών από όλη την Ευρώπη είναι η δύναμη που θα μπορέσει να δώσει βιώσιμη προοπτική στους λαούς της Ευρώπης και να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια εναλλακτική πορεία απέναντι στο πλαστό δίπολο εθνικισμού-νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που επιβάλλεται από το κατεστημένο σήμερα. Αυτή η συμμαχία ακολουθεί τη στρατηγική της δημιουργικής ανυπακοής που σημαίνει ότι με όση ενέργεια προωθούμε την Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη, με άλλη τόση αντιστεκόμαστε στους δρόμους και ακυρώνουμε πρακτικά το αντιδημοκρατικό καθεστώς εξαίρεσης.
Απέναντι στον αυταρχισμό του κατεστημένου, επιμένουμε δημοκρατικά και διεθνιστικά. Το κάναμε στο Αμβούργο και θα συνεχίσουμε κάθε μέρα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Δήλωση του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι προοδευτικοι άνθρωποι έχουμε ιερή υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον εξορμπανισμό της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη καταδικάζει ένα ακόμα παράδειγμα της απάνθρωπης πρακτικής των επαναπροωθήσεων

Άλλο ένα παράδειγμα της πρακτικής των εγκληματικών επαναπροωθησεων έφτασε στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από τους New York Times

Διαβάστε περισσότερα

DiEM25 στην Κύπρο – Πολιτιστικό Αφιέρωμα στο Πολιτικό Τραγούδι

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Λεμεσό, το πολιτιστικό αφιέρωμα στο Πολιτικό Τραγούδι, από το DiEM25 στην Κύπρο και ...

Διαβάστε περισσότερα

Με εντολή Μαρινάκη ΤΑ ΝΕΑ κόβουν συνέντευξη του Βαρουφάκη

Η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στα «Νέα», που η ίδια η εφημερίδα ζήτησε, δεν θα δημοσιευτεί ποτέ στην εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα