Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Στις 9 του Ιούνη καλούμαστε να ψηφίσουμε για τις τοπικές αρχές και την εκπροσώπησή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα. Ακολουθεί ανακοίνωση των ομάδων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για ένα μέτωπο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Τα τελευταία χρόνια οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη συστημικά σχεδιασμένη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη μεθοδική απογύμνωση των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων από βασικές αρμοδιότητες και την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών και υπηρεσιών, με μεταφορά της υλοποίησης έργων στους μεγάλους ιδιώτες και μεγαλοεργολάβους. Όλα αυτά έχουν επιδεινώσει ζητήματα για την εργατική τάξη  όπως το στεγαστικό, την ακρίβεια, την καθαριότητα, το πράσινο, το κυκλοφοριακό και τους δημόσιους χώρους. Φέτος, με βάση τον νέο νόμο, αυτή η υποχρηματοδότηση, η οποία έχει φτάσει στα επίπεδα του 2013, θα επιδεινώσει κι άλλες πτυχές της ζωής μας καθώς οι δήμοι συμπλέκονται και αναλαμβάνουν άλλες ευθύνες τις οποίες καλύπτουν ανάλογες υπηρεσίες του κράτους αλλά τώρα πρέπει να συμπεριληφθούν στον τοπικό προϋπολογισμό. 

Η ΕΕ έχει εξελιχθεί από βιομηχανικό καρτέλ σε χρηματοπιστωτικό και αντί για πολιτική ένωση, μετεξελίσσεται γοργά και συνειδητά σε Πολεμική Ένωση. Μια αποτρόπαια Ευρωπαϊκή Ένωση που αλλάζει προς το χειρότερο και της οποίας οι κυβερνήτες απεργάζονται πολέμους και επενδύουν στην απροκάλυπτη εκμετάλλευση των Λαών και της Φύσης, στηρίζοντας την Γενοκτονία των Παλαιστινίων και πνίγοντας πρόσφυγες στην Μεσόγειο, με φράχτες και επαναπροωθήσεις. Η λεηλασία των πολλών, με την κατάργηση δημοκρατικών και προσωπικών ελευθεριών και με την αυξανόμενη ανισότητα και κοινωνική δυσαρέσκεια, φέρνει νέα πολιτικά αδιέξοδα και την τεράστια άνοδο της Ακροδεξιάς, που καθιστούν μονόδρομο την πανευρωπαϊκή πολιτική ανυπακοή μέσω μιας συμμαχίας της αντισυστημικής Αριστεράς. 

Και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις δυστυχώς, οι υπάρχουσες υποψηφιότητες  δεν μπορούν να εκφράσουν και να εμπνεύσουν  την εργατική τάξη, το πρεκαριάτο και τις υποαντιπροσωπευόμενες κοινωνικές ομάδες της Κύπρου. Αντιθέτως, προκαλούν ιδεολογική σύγχυση και στρέφουν τον προοδευτικό κόσμο, διασπασμένο, σε μετριοπαθείς, άχρωμες και φιλελεύθερες υποψηφιότητες/σχήματα και την νεολαία στην αποχή. 

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ συνεχίζει να ακολουθεί την πεπατημένη, υποστηρίζοντας δεξιούς και κεντρώους υποψήφιους, ως συνέχεια της πολιτικής ευθυνοφοβίας και ηττοπάθειας των τελευταίων χρόνων, έχοντας την μεγαλύτερη ευθύνη στην απουσία πραγματικά αριστερής εναλλακτικής σε δήμους και κοινότητες. Η συνεχής διολίσθηση της ηγεσίας του προς τα δεξιά σε μια συνεχή προσπάθεια απο-ιδεολογικοποίησης των μελών και ψηφοφόρων δημιουργεί μεταξύ άλλων απογοήτευση και ευνοϊκές  συνθήκες ανόδου της ακροδεξιάς  Τρανό παράδειγμα ότι έχει παραδώσει όλους τους μεγάλους δήμους σε δεξιούς και τεχνοκράτες υποψήφιους.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, τις μοναδικές εκλογές που μπορούν να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι και των δυο κοινοτήτων, οι υποψηφιότητες υποστηρίζουν στην πλειονότητα τους είτε το μεγάλο κεφάλαιο και στις δύο πλευρές του νησιού είτε εθνικιστικές προσεγγίσεις στο κυπριακό που τελικά, παρόλο που συμπεριλαμβανονται τουρκοκύπριοι στα ψηφοδέλτια, τελικά τρέφουν τους Ελληνοκύπριους εθνικιστές. 

Μόνο μια αντικαπιταλιστική εκλογική συμμαχία, που να προκύψει μέσα από την συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, των περιβαλλοντικών κινημάτων και του ευρύτερου χώρου στο νότιο και βόρειο μέρος του νησιού, μέσα από δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες θα μπορούσε να δώσει πραγματική εναλλακτική.

Ως δυνάμεις που πήραμε την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός μετωπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ξεκινήσαμε εδώ και ένα χρόνο καλέσματα και συναντήσεις με όλες τις συλλογικότητες και κινήματα του χώρου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για την δημιουργία  μιας πολιτικής συμμαχίας καθόδου στις εκλογές με κοινό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και οργανώσαμε ανοιχτά δημόσια καλέσματα σε ανένταχτες/ους πολίτες σε Λευκωσία και Λεμεσό. 

Η πρωτοβουλία μας καλεί όλες και όλους, με ενωτική προσέγγιση, διατηρώντας την επιμέρους αυτοδυναμία και ανεξαρτησία του καθενός και της καθεμιά μας, παλεύοντας για το συμφέρον των πολλών, τις ανάγκες των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος, για να χτίσουμε ένα μέτωπο για την τάξη μας, με κινηματική και πολιτική δράση.

Δυστυχώς η  πλειοψηφία των καλεσμάτων δεν έτυχαν θετικής ανταπόκρισης κι έτσι δεν θα έχουμε υποψήφιους σε αυτές τις εκλογές. Παρόλα αυτά αρκετες από τις συναντήσεις μας έχτισαν δεσμούς με ομάδες και κινήματα σε όλο το νησί και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για το χτίσιμο μιας συμμαχίας της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.  

Την επόμενη μέρα συνεχίζουμε τους αγώνες μας για την δημιουργίας της  εναλλακτικής των εργαζομενων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων, μακριά από τα σκοτάδια της ακροδεξιάς, τις αυταπάτες των φιλελεύθερων «προοδευτικών» και τις πολιτικές φτωχοποίησης του ακραίου κέντρου. Πιέζουμε, συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε και απαιτούμε δημόσιο χώρο, πράσινο, πλατείες ανοιχτές, δημόσιες υποδομές, κοινωνική προστασία και κοινωνική στέγαση. Παλεύουμε για μια Ευρώπη των Λαών, της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Ο αγώνας, η συμμετοχή και η ενότητα του χώρου μας είναι που φέρνουν ανάσες στην κοινωνία, σε όλες και όλους μας.

Πρωτοβουλία για ένα Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

  • Νέα Διεθνιστική Αριστερά – ΝΕΔΑ
  • DiEM25 στην Κύπρο
  • Δίκτυο Δράσης για την Στέγη και την Πόλη
  • Ανένταχτες/οι

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα