To MέΡΑ25 καταγγέλλει τη Γερμανία για αυταρχισμό: Η γερμανική κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη για την απαγόρευση στον Γιάνη Βαρουφάκη 

Στον απόηχο της παράνομης ακύρωσης του Συνεδρίου για την Παλαιστίνη το περασμένο Σαββατοκύριακο και της αντιδημοκρατικής επιβολής απαγόρευσης εισόδου στη Γερμανία στον Έλληνα οικονομολόγο, πολιτικό και επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, η γερμανική κυβέρνηση προέβη σε μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη συμμετοχή του στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη.

Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει τις προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών να υπονομεύσει τις νόμιμες και ειρηνικές διαδικασίες του Συνεδρίου για την Παλαιστίνη την Παρασκευή καθώς και τη διαδήλωση του Σαββάτου. Το ΜέΡΑ25 Γερμανίας αναγκάστηκε να ακυρώσει την τελευταία στιγμή μια προγραμματισμένη εκδήλωση στο Αμβούργο, όπου επρόκειτο να εμφανιστεί ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτή η κίνηση των γερμανικών κρατικών αρχών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου αλλοπρόσαλλων και αδιαφανών ενεργειών που φανερώνουν μια ανησυχητική κατάχρηση εξουσίας στην καρδιά της γερμανικής πολιτικής.

  • Σάββατο 13 Απριλίου: Η αστυνομία του Βερολίνου, κατ’ εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών, ενημερώνει τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τη διαδήλωση η οποία πραγματοποιείται κατά της ακύρωσης του Συνεδρίου για την Παλαιστίνη ότι έχει επιβληθεί “απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας” στον Γιάνη Βαρουφάκη, που συμπεριλαμβάνει απαγόρευση εισόδου στη χώρα.
  • Δευτέρα 15 Απριλίου: Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους σχετικά με την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης στον Γιάνη Βαρουφάκη, απαντά ότι δεν σχολιάζει “μεμονωμένες περιπτώσεις”. Παράλληλα, η ομοσπονδιακή γερμανική αστυνομία απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο αρνείται οποιαδήποτε ταξιδιωτική απαγόρευση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.
  • Τρίτη 16 Απριλίου: Η ομοσπονδιακή γερμανική αστυνομία αντικρούει την προηγούμενη δήλωσή της, επιβεβαιώνοντας με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι πράγματι επιβλήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση στον Γιάνη Βαρουφάκη από τις 10 έως τις 14 Απριλίου.
  • Μετά την Ακύρωση: Ο Γιάνης Βαρουφάκης πληροφορείται για τις απαγορεύσεις μετά την ακύρωση του Συνεδρίου για την Παλαιστίνη, καθώς δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως από τις γερμανικές αρχές. 

Επί λέξει παράθεση αποσπασμάτων από την αλληλογραφία της ομοσπονδιακής γερμανικής αστυνομίας με τους νομικούς εκπροσώπους του Γιάνη Βαρουφάκη:

Δευτέρα 15 Απριλίου: Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία δεν έχει εκδώσει απαγόρευση ταξιδιού και διαμονής κατά του πελάτη σας κατά την έννοια του άρθρου 11 AufenthG.”

Τρίτη 16 Απριλίου: Στο πλαίσιο πιθανής συμμετοχής του ως ομιλητή στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη 2024 στο Βερολίνο, ο πελάτης σας αποτέλεσε αντικείμενο σήμανσης για εθνική άρνηση εισόδου σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 5 του BPolG σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παράγραφος 1 πρόταση 2 του FreizügG/EU, η οποία αφορά την περίοδο της εκδήλωσης από τις 10 έως τις 14 Απριλίου 2024.”

Αυτή η αλληλουχία γεγονότων δεν συνιστά απλώς σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων της ελεύθερης μετακίνησης και της πολιτικής έκφρασης, ιδίως όσον αφορά έναν πολίτη της ΕΕ, αλλά καταδεικνύει επίσης μια ανησυχητική τάση κυβερνητικής αδιαφάνειας και αυταρχικών πρακτικών εντός της Γερμανίας. Οι ενέργειες του υπουργείου αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των νόμων και των κανόνων της ΕΕ που εγγυώνται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες στους πολίτες της.

Καταγγέλλουμε αυτές τις κατασταλτικές πρακτικές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και απαιτούμε πλήρη καταλογισμό ευθυνών από το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών. Οι ενέργειες αυτές όχι μόνο υπονομεύουν τα δημοκρατικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διαταράσσουν αδικαιολόγητα την εκστρατεία του ΜέΡΑ25 Γερμανίας για τις ευρωεκλογές. Ζητούμε την άμεση διερεύνηση του θέματος με πλήρη διαφάνεια, για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες αντιδημοκρατικές υπερβάσεις δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, και ότι οι δημοκρατικοί πολίτες δεν θα εμποδίζονται να συμμετάσχουν στον αγώνα μας για την ελευθερία του λόγου και τη δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη.

Το σχόλιο του Γιάνη Βαρουφάκη

“Αυτό που συνέβη σε μένα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου του αυταρχισμού. Το πραγματικό βάρος το επωμίζονται οι Εβραίοι, Παλαιστίνιοι και Γερμανοί σύμμαχοί μας στη Γερμανία, οι οποίοι δίνουν καθημερινό αγώνα καταγγέλλοντας τη γενοκτονία στη Γάζα και τη συνενοχή της Γερμανίας στα εγκλήματα του Ισραήλ. Για αυτή τους τη στάση καταστέλλονται και διώκονται συστηματικά. Αυτή είναι η πραγματική έκταση και η ανησυχητική επίπτωση της απομάκρυνσης της Γερμανίας από τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και μιας δημοκρατίας στην οποία όλα τα κόμματα έχουν ισότιμο χώρο να λένε τη γνώμη τους και να συμμετέχουν ελεύθερα στις εκλογές”.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Κλερ Ντέιλι: «Με τον Βαρουφάκη στην Ευρωβουλή θα δυναμώσει η φωνή μας»

Η εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ανέδειξε τον  ρόλο της ΕΕ στην γενοκτονία της Παλαιστίνης

Διαβάστε περισσότερα

To MέΡΑ25 καταγγέλλει τη Γερμανία για αυταρχισμό: Η γερμανική κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη για την απαγόρευση στον Γιάνη Βαρουφάκη 

Η γερμανική κυβέρνηση προέβη σε μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Συνέδριο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα