Yanis Varoufakis - Fête de l'Humanité 2016

Βαρουφάκης: Ήρθε η στιγμή οι ευρωπαίοι ανθρωπιστές να επανακτήσουν την Ευρώπη

Πέρσι ήρθα στη γιορτή με ένα μήνυμα από την Ελλάδα. Η Άνοιξη της Αθήνας συνθλίφτηκε από την Τρόικα γιατί το ευρωπαϊκό κατεστημένο στόχευε να φέρει την Τρόικα στο Παρίσι. Από τότε η Τρόικα ήρθε στο Παρίσι. Οι εργασιακοί νόμοι εγκρίθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα. Οι κοινωνικές ελευθερίες μειώθηκαν. Και ο υπέροχος κόσμος του Παρισιού απάντησε με το “Nuit Debout”.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έγινε το εργαστήριο του μισανθρωπισμού. Και η Γαλλία οφείλει να γίνει ο τόπος που θα δοθεί η μάχη για να ηττηθεί ο μισανθρωπισμός.
Γιατί είμαστε εδώ; Είμαστε εδώ γιατί είμαστε ανθρωπιστές σε μια εποχή μισανθρωπισμού. Είμαστε εδώ γιατί οι Γάλλοι ασφυκτιούν. Οι Έλληνες ασφυκτιούν. Οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι ασφυκτιούν. Όλη η Ευρώπη ασφυκτιά. Είμαστε εκεί γιατί ο κόσμος μας ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποσυντίθεται. Κι ο κόσμος μας θα συνεχίσει να ασφυκτιά όσο η Ευρώπη θα αποσυντίθεται. Και η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποσυντίθεται όσο ο κόσμος μας θα ασφυκτιά.
Γι αυτό είμαστε εδώ, για να σταματήσουμε την ασφυξία που προκαλείται στους ανθρώπους μας, να σταματήσουμε την αποσύνθεση προς την οποία βαδίζει η Ευρώπη. Μια αποσύνθεση που τροφοδοτείται από το κτήνος του Μεγάλου Αποπληθωρισμού της εποχής μας, που – όπως και κατά τη δεκαετία του 1930 – γεννά την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό.
Είμαστε εδώ για να ελαχιστοποιήσουμε το ανθρώπινο κόστος του ανόητου τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται την αναπόφευκτη κρίση στην Ελλάδα. Μόνο αυτό μας οδηγεί εδώ: μια Ανάγκη. Ένα Χρέος: να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της ανθρώπινης οδύνης. Το έργο μας είναι απλό: το χρέος μας είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να χάσει ο κόσμος από το πρόσωπό του τις ρυτίδες της ανησυχίας.
Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με πολύ καλά οργανωμένους αντιπάλους και αποφασισμένους να μην υποστηρίξουν την ανθρωπότητα. Που επιδιώκουν μόνο ένα πράγμα: όλα να λειτουργήσουν όπως πάντα και να έχουν στη διάθεσή τους έναν κόσμο που να τους επιτρέπει με την υπερσυγκέντρωση του χρήματος, χρησιμοποιώντας όλη την υπόλοιπη ανθρωπότητα ως εργαλείο για να το πετύχουν.
Δεν τους πείθουν τα λογικά επιχειρήματα. Δεν δείχνουν ευαισθησία σε ηθικές παραμέτρους. Υποβαθμίζουν τη δημοκρατία. Γνωρίζουν ότι μπορούν να εκφοβίσουν την πλειονότητα της ανθρωπότητας. Όμως μέσα στην αλλαζονεία τους, έχοντας κολλήσει έναν ιό ανοησίας, μέσα στο “να συνεχίσουν όλα όπως πάντα”, καταστρέφουν τον Οργανισμό από τον οποίο εξαρτώνται.
Μέσα στο δικό τους “να συνεχίσουν όλα όπως πάντα”, γίνονται υπεύθυνοι για την αποσύνθεση της Ευρώπης.
Μέσα στο δικό τους “να συνεχίσουν όλα όπως πάντα”, γίνονται υπεύθυνοι για τον αργό θάνατο της Γης.
Μέσα στο δικό τους “να συνεχίσουν όλα όπως πάντα”, είναι υπεύθυνοι για το φόβο και την αποστροφή στην οποία καταδικάζουν ξανά, όπως και τη δεκαετία του 1930, την επικρατούσα πολιτική δύναμη αυτού του πλανήτη.
Γι αυτό είμαστε εδώ. Το DiEM25, το κίνημα που ξεκίνησε τη στιγμή που συνθλίφτηκε η Άνοιξη της Αθήνας, πριν να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται εδώ. Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να πληρώσουμε το όποιο τίμημα, να σηκώσουμε το όποιο φορτίο και να αντιταχθούμε σε όποιον εχθρό της ελπίδας της ανθρωπότητας. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα ιδανικά της Γαλλίας, την ελευθερία, την αδελφότητα και την ισότητα και να προσθέσουμε σε αυτά την ελπίδα, τη λογική, την διαφορετικότητα, την ανοχή και φυσικά τη δημοκρατία.
Όμως δεν πρέπει να γίνουμε αρεστοί. Ούτε να ερωτευτούμε τους εαυτούς μας. Δεν είμαστε καθόλου κοντά στην επιτυχία. Είμαστε στο κέντρο της πιο φριχτής κρίσης του καπιταλισμού από το 1929 και μετά. Και παρόλο που συμβαίνει αυτό, οι δυνάμεις του προοδευτισμού, η αριστερά, οι αυθεντικοί φιλελεύθεροι, οι πράσινοι δοκιμάζουν την ήττα σε κάθε σημείο του πλανήτη.
Η ήττα της δικής μας Αθηναϊκής Άνοιξης είχε παγκόσμια σημασία. Οι Podemos έχασαν την ορμή τους στην Ισπανία. Η μισάνθρωπη δεξιά αναπτύσσεται σε κάθε σημείο. Νέες ηλεκτροφόρες περιφράξεις εμφανίζονται σε όλη την ήπειρο. Η φλόγα της ελπίδας τρέμει απέναντι στον κρύο άνεμο του εθνικισμού. Το 2017, αν δεν συμβεί κάποιο θαύμα, η Γαλλία θα έχει στην Προεδρία της έναν άνθρωπο με ακόμα χειρότερες αντιδράσεις από τον θλιβερό κύριο Ολάντ.
Γιατί; Γιατί οι ευρωπαίοι δεν άφησαν την τύχη τους στους προοδευτικούς την εποχή της κρίσης; Η απάντησή μου; είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ ευθύνη. Εμείς οι προοδευτικοί, της αριστεράς, των δημοκρατικών, των φιλελεύθερων και των πράσινων εξίσου φέρουμε την ευθύνη.
Σκεφτείτε λίγο: ενώ ο καπιταλισμός βιώνει έναν δυνατό σπασμό, η δεξιά γίνεται όλο και πιο παθιασμένη, καίγεται στον πυρετό ενάντια στο κατεστημένο, που μόλις πρότεινος, ήταν ο φυσικός τόπος της αριστεράς. Ο Τραμπ βάλει ενάντια στη διατλαντική συμμαχία, οι συντηρητικοί βρετανοί και ο Ορμπάν της Ουγγαρίας ενάντια στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της ΕΕ, η Λεπέν βγαίνει να υπερασπιστεί την εργατική τάξη, που την έχει εγκαταλείψει το αποτυχημένο ευρώ και μια απούσα αριστερά.
Η πολιτική υποφέρει από ένα τράνταγμα που ο κόσμος δεν είχε δει όμοιό του από το 1930. Ένας γιγάντιος αποπληθωρισμός έχει αρπάξει και τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ξυπνώντας από το λήθαργο πολιτικές δυνάμεις που κοιμούνταν εδώ και οχτώ δεκαετίες.
Το πάθος επιστρέφει στην πολιτική, όχι όμως με τον τρόπο που περιμέναμε. Το πάθος ξυπνά τον μισανθρωπισμό. Και είναι δική μας δουλειά να το συγκρατήσουμε. Είναι δικό μας πεδίο εργασίας να κατευθύνουμε το πάθος προς το ανθρώπινο συμφέρον.
Για να το κάνουμε αυτό πρέπει αρχικά να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Ναι, η αριστερά ενάντια στη δεξιά, ο διαχωρισμός μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας είναι πάντα εκεί. Όμως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη διαιρείται σε δυο μπλογκ που δεν έχουν καμία σχέση με τη δεξιά και την αριστερά.
Το ένα μπλογκ αντιπροσωπεύει την Τρόικα και την παγκοσμιοποίηση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το νεοφιλελευθερισμό. Ακόμα κι αν συνεχίζει να βρίσκεται στην εξουσία ξεθωριάζει με μεγάλη ταχύτητα: το επιβεβαιώνουν ο Ολάντ, η Μέρκελ και ο Κάμερον. Η ελληνική κυβέρνηση, που τώρα εξυπηρετεί την ίδια την Τρόικα, επίσης το επιβεβαιώνει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φυσικά και έχουν την εξουσία αυτή τη στιγμή αλλά χάνουν τη δύναμη και την νομιμοποίησή τους.
Από την άλλη έχουμε το έταιρο μπλογκ, που εναντιώνεται στην Παγκόσμια Τρόικα της παγκοσμιοποίησης, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του νεοφιλελευθερισμού, αυτό που ονομάζω Παγκόσμιους Εθνικιστές. Όσοι υποστήριξαν το brexit, τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, την “Alternativ fόr Deutschland”, ο απαράδεκτος κρυφοφασίστας που μπορεί αύριο να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Αυστρίας και φυσικά η Μαρίν ΛεΠέν: ένας τοίχος ξενόφοβου εθνικισμού υψώνεται ενάντια στην Παγκόσμια Τρόικα, επωφελούμενος από τις επιπτώσεις που έχει ο Μεγάλος Αποπληθωρισμός.
Το πρόβλημα με τη σύγκρουση μεταξύ Παγκόσμιας Τρόικας και Παγκόσμιου Εθνικισμού είναι ότι είναι τόσο αληθινή όσο και παραπλανητική. Το brexit έδειξε ότι είναι αληθινή. Είναι όμως και παραπλανητική γιατί η Παγκόσμια Τρόικα και ο Παγκόσμιος Εθνικισμός είναι συνεργοί, δεν είναι εχθροί. Πρόκειται απλώς για αντανακλαστικά του Μεγάλου Αποπληθωρισμού, της βαθύτατης κρίσης του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.
Για να σπάσει αυτή η μη φυσική συμμαχία, χρειαζόμαστε έναν Προοδευτικό Διεθνισμό. Αυτό κατασκευάζει το DiEM25 στην Ευρώπη.
Το DiEM25 είναι εδώ με ένα δυνατό πρόγραμμα για την προοδευτική αλλαγή.
Το DiEM25 είναι εδώ για να αντιταχθεί στο να συνεχίσουν όλα να είναι όπως πάντα, όπως κάναμε και στην Αθήνα, όπως κάναμε στο Nuit Debout, σε κάθε χωριό και σε κάθε πόλη σε όλη την Ευρώπη.
Το DiEM25 είναι εδώ για να αντιταχθεί στα σοσιαλδημοκατικά καλέσματα για «περισσότερη Ευρώπη». Υπό το σημερινό καθεστώς και τους θεσμούς της ΕΕ, «περισσότερη Ευρώπη» και βαθμιαίες μεταρρυθμίσεις θα σημάνουν τη νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης της λιτότητας.
Αυτό στο οποίο καλούν ο Ολάντ και οι δικοί του είναι, ουσιαστικά, η επιτάχυνση του Plan Schäuble μιας ψευδούς ομοσπονδίας που μετατρέπει την Ευρώπη σε ένα μόνιμο κελί φυλακής.
Το DiEM25 είναι ΕΠΙΣΗΣ εδώ για να αντιταχθεί σε εκείνους της αριστεράς που θέλουν να υιοθετήσουν τους στόχους της Εθνικιστικής Διεθνούς για τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το DiEM25 προσφέρει το μοναδικό αυθεντικό αντίδοτο σε εκείνους που υποστηρίζουν, λανθασμένα, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση: το δόγμα του «δεν υπάρχει εναλλακτική»:
Σε εθνικό επίπεδο, μια γαλλική, ελληνική, ισπανική, ιταλική προοδευτική κυβέρνηση θα έπρεπε να προσφέρει στον κόσμο ένα εμπεριστατωμένο Σχέδιο Α: μια εικόνα του πώς, με το σημερινό σύστημα, μπορούμε να ξαναδώσουμε την ελπίδα στο έθνος.
Ταυτόχρονα, μια εθνική προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα έτοιμο Αποτρεπτικό Σχέδιο για τη στιγμή που η ΕΚΤ και η τρόικα απαντήσουν στο Σχέδιο Α της προοδευτικής κυβέρνησης με απειλές για κλείσιμο των τραπεζών, περιορισμούς στη ρευστότητα, κ.λπ.
Και, τέλος, μια εθνική προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα έτοιμο σχέδιο για όταν/αν το «κέντρο» σχεδιάσει μια εκδίωξη από την Ευρωζώνη.
Αυτά είναι τα τρία Σχέδια που εγώ είχα όταν ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας: η ομάδα συνήθιζε να αναφέρεται σ’ αυτά ως Σχέδια A, B και X. Τώρα χρειαζόμαστε κυβερνήσεις σε όλες τς χώρες που θα θελήσουν να τα ακολουθήσουν.
Αυτό είναι που προτείνει το DiEM25 σε εθνικό επίπεδο.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το DiEM25 πιστεύει πως πρέπει να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο A για την Ευρώπη. Ένα Προοδευτικό Πρόγραμμα για την Ευρώπη. Ένα ευρωπαϊκό New Deal: μια εικόνα για το πώς, μέσα σε λίγες εβδομάδες, με τις ισχύουσες Συμφωνίες, μπορούμε να ανακτήσουμε την ελπίδα, την ανάπτυξη και τη δημοκρατία.
Ταυτόχρονα, το DiEM25 ετοιμάζει ένα Σχέδιο για να διαχειριστεί όσο καλύτερα και όσο πιο ομαλά γίνεται την πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Συνοπτικά, το DiEM25 τονίζει ότι:
Θα ηγηθούμε ενός Σχεδίου Α σε όλα τα μέρη, σε εθνικό επίπεδο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: ενός Σχεδίου Α, ή ευρωπαϊκού New Deal
Ότι θα ετοιμάσουμε ένα Αποτρεπτικό Σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές της τρόικα
Και ότι θα ετοιμάσουμε ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο για να διαχειριστούμε τη διάλυση της Ευρώπης που είναι πιθανό να συμβεί αν το Βαθύ Κατεστημένο αρνηθεί το Σχέδιό μας.
Φίλοι, σύντροφοι,
Η ΕΕ θα εκδημοκρατιστεί. Ή θα διαλυθεί!
Εμείς, τα μέλη του Κινήματος Δημοκρατία στην Ευρώπη, θα τους βομβαρδίσουμε με τη λογική, με εποικοδομητικές προτάσεις, με οικονομικά σχέδια που είναι μετριοπαθή και που μπορούν να εφαρμοστούν από αύριο κιόλας.
Θα τους κατακλύσουμε με μετριοπάθεια.
Αλλά επίσης θα τους κοιτάξουμε στα μάτια, έτοιμοι να τους πούμε όταν μας απειλούν όπως με απείλησε η τρόικα το 2015:
“No pasarán!”
Τολμήστε λοιπόν!
Δε θα κάνουμε πίσω!
Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη δική μας αντίσταση στον ανίκανο αυταρχισμό σας.
Αν μας πουν «πρέπει να δεχτείτε να συνεχίσουν όλα όπως ήταν πάντα ή να εγκαταλείψετε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ», εμείς θα απαντήσουμε «Δεν πάμε πουθενά!» «ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΕΣΕΙΣ!»
Στο δικό τους «όλα θα συνεχίσουν όπως ήταν πάντα» θα απαντήσουμε με μια ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ. ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΠΑΚΟΗΣ. Αυτό ζητά σήμερα από μας ο ανθρωπισμός.
Τους συντρόφους μας που μας προτρέπουν να υιοθετήσουμε την ΕΞΟΔΟ ως στόχο, τους ρωτώ:
Πραγματικά πιστεύετε ότι σήμερα η αριστερά μπορεί να νικήσει στη μάχη για την ηγεμονία ενάντια στην ξενοφοβική δεξιά στηρίζοντας το κάλεσμα της δεξιάς για κατασκευή καινούριων φρακτών και διακοπή της ελεύθερης κίνησης;
Αλλά αρκετά προς το παρόν. Είναι ώρα να ξεκινήσουμε δουλειά!
Το DiEM25 ξεκίνησε ήδη να καταρτίζει ένα Προοδευτικό Πρόγραμμα για την Ευρώπη, ένα Πράσινο New Deal για την Ευρώπη.
Μια επιτροπή διακεκριμένων οικονομολόγων δουλεύει ήδη πάνω σ’ αυτό. Την επόμενη εβδομάδα, στη web μας, θα ανακοινώσουμε την εργασία πάνω στο ευρώ, τις επενδύσεις, τις τράπεζες, τον αγώνα ενάντια στη φτώχια, την απάντηση στο χρέος. Και ΣΕ ΠΡΟΣΚΑΛΟΎΜΕ να συμμετέχεις.
Το φεβρουάριο του 2017, το Πολιτικό Έγγραφο του Πράσινου New Deal για την Ευρώπη θα είναι έτοιμο σε μορφή προσχεδίου. Και τότε όλοι εμείς θα επιστρέψουμε στο Παρίσι, την τελευταία εβδομάδα του φεβρουαρίου.
Για να παρουσιάσουμε τις ρεαλιστικές, ριζοσπαστικές και ολοκληρωμένες πολιτικές μας προτάσεις στο λαό της Γαλλίας.
Για να δώσουμε το Πολιτικό μας Έγγραφο του New Deal για την Ευρώπη στους υποψήφιους προέδρους.
Και να τους ρωτήσουμε: θα το υιοθετήσεις; Κι αν όχι, γιατί όχι;
Έτσι θα εργαστεί το DiEM25 σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Έτσι εργάζεται το DiEM25 προς μια Προοδευτική Διεθνή. Προς μια Πανευρωπαϊκή Συμμαχία δημοκρατών, σοσιαλιστών, φιλελεύθερων, πράσινων, φεμινιστών, ουτοπικών που καταλαβαίνουν ότι η μόνη εναλλακτική είναι μια δυστοπία.
Φίλοι, σύντροφοι:
Για πολύ καιρό επιτρέψαμε η Γαλλία, η Ελλάδα, η Γερμανία, όλη η Ευρώπη να κυβερνώνται «κατά λάθος και διά της βίας» αντί «με σκέψη και επιλογή».
Για πολύ καιρό επιτρέψαμε αυτό που κάποτε ήταν το φωτεινό παράδειγμα να βυθιστεί στο «σκοτάδι».
Είναι ώρα οι ευρωπαίοι ανθρωπιστές να πάρουν πίσω την Ευρώπη.
Carpe DiEM25
 
Translation by Pressenza

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο ιμπεριαλισμός δίχασε το νησί, οι εργαζόμενοι θα το ενώσουν!

Τα θεμέλια της διαίρεσης της Κύπρου τέθηκαν από τις ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές άρχουσες τάξεις και το μόνο που είχε να κάνει ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Επανένωση ενάντια στη Διχοτόμηση: Το DiEM25 και σύμμαχοι αντιμετωπίζουν το Κυπριακό στη Λευκωσία

Στις 9 Ιουλίου στη Λευκωσία, το DiEM25 στην Κύπρο συνδιοργάνωσε εκδήλωση σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα: 1974: Φωνές αντίστασης ενάντια στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκλογές στη Γαλλία: Απετράπη η ακροδεξιά απειλή στον δεύτερο γύρο

Η Γαλλία μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση καθώς η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Διαβάστε περισσότερα

Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλλας

Καταδικάζουμε την ανάθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στην επικίνδυνη Κάγια Κάλλας και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δεύτερη ...

Διαβάστε περισσότερα