International Women's Day 2018

Εμείς, οι γυναίκες

Γιατί το DiEM25 στηρίζει την απεργία της 8ης Μαρτίου;

Το κίνημά μας με περηφάνια διατρανώνει πως είναι ένα φεμινιστικό κίνημα. Ως τέτοιο, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία – που να βασίζεται στη δικαιοσύνη και στην ανεκτικότητα στο διαφορετικό – χωρίς ισότητα των φύλων.
Εμείς, οι γυναίκες, θα συμμετέχουμε στην απεργία για να καταδικάσουμε τη βία που δεχόμαστε. Δεν είναι μόνο τα ανατριχιαστικά στοιχεία για την κακομεταχείριση, τις επιθέσεις και τις δολοφονίες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και οι αδικίες αναφορικά με τη μισθολογική διαφορά, την επιβολή ρόλων ανάλογα με το φύλο, την υποχρέωση για τη φροντίδα του νοικοκυριού, την μη πραγματοποίηση των θεμιτών φιλοδοξιών μας ως πολίτες με πλήρη δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.
Εμείς, οι γυναίκες, που μας ενώνει ένα ισχυρό και βαθύ ευρωπαϊστικό αίσθημα, γνωρίζουμε πως αν επιτύχουμε τον εκδημοκρατισμό των χώρων που ζούμε, εργαζόμαστε και κινούμαστε, θα έχουμε επιτύχει και μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία.
Εμείς, οι γυναίκες, έχουμε εργαστεί σκληρά κατά τη διάρκεια της κοινής μας ιστορίας, αν και οι κόποι μας συχνά δεν αναγνωρίζονται. Γνωρίζουμε πως αυτή η αποτυχία αναγνώρισης πηγάζει από έναν ανδροκεντρικό κόσμο όπου ο ρόλος μας έχει υποβαθμιστεί στην ιδιωτική σφαίρα και η δράση μας έχει περιοριστεί στην αναπαραγωγή και στην οικιακή φροντίδα. Μαζί έχουμε αντιμετωπίσει τη βαρβαρότητα που μόλυνε την Ευρώπη κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ξερνώντας τον φασισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον υπερεθνικισμό παντού. Είναι πραγματικά αδύνατο να απαριθμήσουμε όλες τις γυναίκες που κατέστησαν εφικτό το Ευρωπαϊκό όραμα. Η Σιμόν Βέιλ, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή η Σοφία Κοράντι, η ψυχή πίσω από το πρόγραμμα Erasmus. Έστρωσαν το δρόμο για να ακολουθήσουμε οι υπόλοιπες.
Από τις απαρχές του φεμινιστικού κινήματος, που στόχευε στην απόκτηση δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες, είμαστε αναγκασμένες να παλεύουμε για αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Η κοινωνική μας δέσμευση στις δημοκρατικές αρχές μας ωθεί να πάρουμε στάση και να θέσουμε τους εαυτούς μας με τις διεκδικήσεις που στοχεύουν στην επιτυχία των σκοπών για τους οποίους δημιουργηθήκαμε ως κίνημα. Αυτός είναι ο τρόπος μας να εκφραστούμε.
Επιδεικνύουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες όλου του κόσμου, ιδιαίτερα σε εκείνες που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω πολέμου και που τώρα υποφέρουν διπλά, και ως γυναίκες και ως πρόσφυγες. Αυτές οι γυναίκες και οι κόρες τους φτάνουν στην εξώπορτά μας αλλά μια απάνθρωπη Ευρώπη τους κόβει τη ζωή εμποδίζοντάς τους την είσοδο.
Θα κατεβούμε στην απεργία της 8ης Μαρτίου. Θα κατεβούμε μαζί να φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη ότι είμαστε παρούσες, ότι πρέπει να συνυπολογιστούμε για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης ισότιμης και χωρίς σύνορα, και πως χωρίς εμάς τίποτα δεν θα είναι εφικτό, επειδή αν εμείς σταματήσουμε, σταματά κι ο κόσμος.
Θα αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά αυτό θα συμβεί με τις γυναίκες, αλλιώς δεν θα συμβεί καθόλου.
 

της Marina Gutiérrez Álvarez, μέλους του DiEM25

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Κλερ Ντέιλι: «Με τον Βαρουφάκη στην Ευρωβουλή θα δυναμώσει η φωνή μας»

Η εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ανέδειξε τον  ρόλο της ΕΕ στην γενοκτονία της Παλαιστίνης

Διαβάστε περισσότερα

To MέΡΑ25 καταγγέλλει τη Γερμανία για αυταρχισμό: Η γερμανική κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη για την απαγόρευση στον Γιάνη Βαρουφάκη 

Η γερμανική κυβέρνηση προέβη σε μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Συνέδριο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα