Για τον Benoît Hamon του Γ. Βαρουφάκη

Πριν μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης με άλλους γάλλους προοδευτικούς, ο Benoît Hamon συνόψισε τον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη: «Οι κυβερνήσεις [της ΕΕ] μπορούν να αλλάζουν, εξήγησε, αλλά όχι οι πολιτικές τους.» Από τότε, ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Παιδείας, έχει εργαστεί για την ανάπτυξη προτάσεων πολιτικής συνεισφέροντας στη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ (Γαλλία) όσο και στο ευρωπαϊκό εγχείρημα από την τρέχουσα καταστροφική κοινωνικοοικονομική δίνη.
Από τις εκκλήσεις του για ένα βασικό εισόδημα (basic income) και τις ευαισθητοποιημένες προτάσεις τoυ για τους πρόσφυγες, μέχρι τις ιδέες του για να κάνει το γαλλικό κοινοβούλιο περισσότερο αντιπροσωπευτικό, η υποψηφιότητα του Benoît ενσαρκώνει τις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες που είναι και δικές μας. Όπως ένας αυξανόμενος αριθμός των ευρωπαίων προοδευτικών, έτσι και ο Benoît έχει αγκαλιάσει την ιδέα της «ορθολογικής ανυπακοής» του DiEM25, ως μέσο πρόκλησης θετικών εξελίξεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Θα πρέπει όλοι να είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική του να είναι ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, είχα μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση με τον Benoît στο Παρίσι. Το DiEM25 επιθυμεί να διερευνήσει με περισσότερες λεπτομέρειες κάποιες προοδευτικές προτάσεις που ίδιος προωθεί (νομίζω για παράδειγμα, ότι το σχέδιο παγκοσμίου εισοδήματος θα μπορούσε να επωφεληθεί από την πρόταση του DiEM25 για το καθολικό δικαίωμα σε ένα έσοδο από κεφάλαιο). Έμεινα ικανοποιημένος από τη συνομιλία μας και από τη θέληση του Benoît να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε μία Προοδευτική Διεθνή που θα σώσει την ίδια την ΕΕ.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται συχνά στο θαυμασμό του Benoît για τον Muhammad Ali – έχει μια αφίσα του θρυλικού μπόξερ και ακτιβιστή στο γραφείο του. Και βρίσκω το συγκεκριμένο σύμβολο να αρμόζει στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης που αφορά στο ενδεχόμενο να γίνει ο Benoît ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.
Θάρρος, Benoît ! Όπως είπε ο Ali :
« Το αδύνατο δεν είναι ένα γεγονός. Είναι μία άποψη. Το αδύνατο δεν είναι μία δήλωση. Είναι μία πρόκληση. Το αδύνατο είναι μία πιθανότητα. Το αδύνατο είναι προσωρινό. Τίποτα δεν είναι αδύνατο.»

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα