Για τον Benoît Hamon του Γ. Βαρουφάκη

Πριν μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης με άλλους γάλλους προοδευτικούς, ο Benoît Hamon συνόψισε τον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη: «Οι κυβερνήσεις [της ΕΕ] μπορούν να αλλάζουν, εξήγησε, αλλά όχι οι πολιτικές τους.» Από τότε, ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Παιδείας, έχει εργαστεί για την ανάπτυξη προτάσεων πολιτικής συνεισφέροντας στη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ (Γαλλία) όσο και στο ευρωπαϊκό εγχείρημα από την τρέχουσα καταστροφική κοινωνικοοικονομική δίνη.
Από τις εκκλήσεις του για ένα βασικό εισόδημα (basic income) και τις ευαισθητοποιημένες προτάσεις τoυ για τους πρόσφυγες, μέχρι τις ιδέες του για να κάνει το γαλλικό κοινοβούλιο περισσότερο αντιπροσωπευτικό, η υποψηφιότητα του Benoît ενσαρκώνει τις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες που είναι και δικές μας. Όπως ένας αυξανόμενος αριθμός των ευρωπαίων προοδευτικών, έτσι και ο Benoît έχει αγκαλιάσει την ιδέα της «ορθολογικής ανυπακοής» του DiEM25, ως μέσο πρόκλησης θετικών εξελίξεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Θα πρέπει όλοι να είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική του να είναι ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, είχα μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση με τον Benoît στο Παρίσι. Το DiEM25 επιθυμεί να διερευνήσει με περισσότερες λεπτομέρειες κάποιες προοδευτικές προτάσεις που ίδιος προωθεί (νομίζω για παράδειγμα, ότι το σχέδιο παγκοσμίου εισοδήματος θα μπορούσε να επωφεληθεί από την πρόταση του DiEM25 για το καθολικό δικαίωμα σε ένα έσοδο από κεφάλαιο). Έμεινα ικανοποιημένος από τη συνομιλία μας και από τη θέληση του Benoît να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε μία Προοδευτική Διεθνή που θα σώσει την ίδια την ΕΕ.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται συχνά στο θαυμασμό του Benoît για τον Muhammad Ali – έχει μια αφίσα του θρυλικού μπόξερ και ακτιβιστή στο γραφείο του. Και βρίσκω το συγκεκριμένο σύμβολο να αρμόζει στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης που αφορά στο ενδεχόμενο να γίνει ο Benoît ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.
Θάρρος, Benoît ! Όπως είπε ο Ali :
« Το αδύνατο δεν είναι ένα γεγονός. Είναι μία άποψη. Το αδύνατο δεν είναι μία δήλωση. Είναι μία πρόκληση. Το αδύνατο είναι μία πιθανότητα. Το αδύνατο είναι προσωρινό. Τίποτα δεν είναι αδύνατο.»

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα