Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

H χερσόνησος του Ακάμα είναι μια περιοχή μοναδική όχι μόνο για τα δεδομένα της νήσου Κύπρου, αλλά παγκοσμίως. Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του νησιού και αποτελεί καταφύγιο για πέραν των 200 ειδών ενδημικών πουλιών και αναρίθμητων ειδών χλωρίδας. Μεταξύ αυτών είδη μοναδικά στον πλανήτη όπως οι χελώνες καρέτα-καρέτα, όπως επίσης και φωλιά για το ταχύτερο ζώο στον πλανήτη, τον πετρίτη, που είναι είδος φαλκονιού, που έχει ταχύτητα βύθισης εν πτήση που φτάνει ακόμη και τα 300 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ποικιλομορφία του εδάφους της περιοχής είναι ο λόγος ο οποίος τον κάνει φιλόξενο για τόσα διαφορετικά είδη ζωής. Στην επικράτεια του Ακάμα, βρίσκονται μεταξύ άλλων υψώματα, φαράγγια, κόλποι, χείμαρροι και μικρές πεδιάδες. Παρά το δύσβατο της περιοχής, η χερσόνησος είχε κατοικηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, εξού και σε μια περιδιάβαση είναι πιθανόν να αντικρίσουμε ερείπια οικισμών ή ναών. Η περιοχή λοιπόν, εκτός από φυσική ομορφιά και οικολογική αξία, έχει και ιστορική αξία, η οποία διαφυλάσσεται μέσω της σχετικής προστασίας.

Η Κύπρος σε αρχαία συγγράμματα αναφέρεται ως «Δασόεσσα», με αφορμή το ποσοστό, την πυκνότητα και την ποικιλία των δασών που κάλυπταν το νησί. Από τότε όμως, πυρκαγιές, επιδρομές και πόλεμοι, η εξάπλωση της κτηνοτροφίας και μετέπειτα η βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη οδήγησαν στην συρρίκνωση των δασών από 93% στην αρχαιότητα σε μόλις 18,7% σήμερα. Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί.

Παρ’ όλο το γεγονός όμως πως είναι πολύ εύκολο και ευρέως αποδεκτό, ότι η περιοχή εν αναφορά αποτελεί οικολογικό θησαυρό, εδώ και δεκαετίες γίνονται προσπάθειες για υπονόμευση και περιορισμό του, με σκοπό την οικονομική του εκμετάλλευση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι ενώ μεταξύ 1987-1995, η Χερσόνησος Ακάμα προτάθηκε ως Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO, με χερσαία επικράτεια 23,000 εκτάρια και ενώ μεταξύ 1998-2003, η Χερσόνησος Ακάμα χαρτογραφήθηκε και προτάθηκε για ένταξη στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης, με χερσαία επικράτεια 17,690 εκτάρια, εν τέλει το 2018, τμήμα των περιοχών Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας που εντάχθηκαν στο Δίκτυο Natura 2000 κηρύχθηκε σε Εθνικό Δασικό Πάρκο, με χερσαία επικράτεια 7,762 εκτάρια. Η τελευταία εξέλιξη είναι πολύ απομακρυσμένη από την περιοχή που οι σχετικές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ως μέγεθος, γεγονός που βρίσκει τα είδη που αναφέρθηκαν στις αρχές να φωλιάζουν, να κυνηγούν και να ζουν εκτός της ζώνης Natura 2000 και να κινδυνεύουν καθημερινά.

Ήδη από το 2018, άρχισαν να κατατίθενται κρατικά σχέδια σε συνεργασία με ιδιώτες, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ειδικές πρόνοιες για τη δημιουργία 8 κύριων εισόδων και 14 κόμβων διευκολύνσεων, την κατασκευή 7 αναψυκτηρίων και 3 καταστημάτων αναμνηστικών ειδών, καθώς και τη βελτίωση κύριων δασικών δρόμων και μονοπατιών ικανοποιητικής προσπέλασης συνολικού μήκους 85 χιλιομέτρων εντός του ΕΔΠ Ακάμα και των περιοχών Natura 2000 ΤΚΣ (CY4000010) και ΖΕΠ (CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα. Την ίδια στιγμή, το εν αναφορά «Σχέδιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΕΔΠ Ακάμα», δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε προτάσεις για κήρυξη φυσικών αποθεμάτων, δασικών μνημείων και φυσικών μικρο-αποθεμάτων. Επιπλέον, ο περί Δασών Νόμος και η Δήλωση Δασικής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε πρόνοιες για κήρυξη περιοχών άγριας ζωής, καθώς και προστατευόμενων χερσαίων και θαλάσσιων τοπίων.

Μετά από εκτεταμένες αντιδράσεις, το εν λόγω σχέδιο δεν προχώρησε, εκτός από μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία είτε ματαιώθηκαν μετά από νέες αντιδράσεις, είτε προχώρησαν παρά αυτές, κυρίως στην περιοχή του Ακάμα, η οποία εγκληματικά δεν συμπεριλαμβάνεται στα πλαίσια του Natura 2000. Την περίοδο που διανύουμε όμως σήμερα, ένα νέο τοπικό σχέδιο διαμορφώνεται, στο οποίο είναι γνωστό πως γίνονται αναφορές για εκτεταμένες τουριστικές αναπτύξεις, που απέχουν παρασάγγας από το πλαίσιο της «ήπιας ανάπτυξης» το οποίο το υπουργείο εσωτερικών διατείνεται πως ετοιμάζει.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα, μπορούμε να κάνουμε αναφορές αποκλειστικά σε βάσιμες αναφορές ή φήμες, από την στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει το περιεχόμενο του τοπικού σχεδίου, κίνηση την οποία χαρακτήρισε μέχρι και «εν δυνάμει παράνομη», κάτι που βάσει με τη διεθνή σύμβαση του Άαρχους, η οποία επικυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία προ δεκαετιών, απλά δεν ισχύει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι συναφή τοπικά σχέδια στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Επίσης, έγκυρες αναφορές έχουν γίνει για περιπτώσεις κατά τις οποίες το υπουργείο μοιράστηκε το περιεχόμενο του υπό διαμόρφωση τοπικού σχεδίου με ιδιώτες οι οποίοι διατηρούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, την ώρα που αρνούνται αυτό το δικαίωμα σε περιβαλλοντικούς οργανισμούς και συλλογικότητες!

Εντός 10 ημερών, στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, έγιναν δύο μεγάλες ειρηνικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Λευκωσία και στην Πάφο, με εκατοντάδες διαμαρτυρόμενους (με συμμετοχή μελών του DiEM25) να φωνάζουν συνθήματα όπως «Ο Ακάμας ανήκει στα παιδιά μας», «Δεν θα περάσει, θέλουμε τα δάση» και «Κανεί (φτάνει) – κανεί – κανεί καταστροφή». Οι αναφορές περί καταστροφής γίνονται με αφορμή τις οικιστικές αναπτύξεις σε ευάλωτες φυσικές ζώνες, όπως αυτές που οδήγησαν στην κατάρρευση θαλάσσιων σπηλιών, τον θάνατο τουλάχιστον μίας φώκιας, τις αναπτύξεις σε παραλίες εκκόλαψης χελωνών με τραγικά επακόλουθα και τις διαδοχικές πυρκαγιές (κάποιες κακόβουλες) που μέσα σε 6 χρόνια κατέκαψαν χιλιάδες εκτάρια πλούσιας χλωρίδας και πανίδας.

Ως μέλη του DiEM25 απαιτούμε την πλήρη προστασία όχι μόνο του Ακάμα, αλλά όλων των φυσικών βιότοπων της Κύπρου. Το συγκεκριμένο αίτημα, δεν συγκρούεται με το δικαίωμα των κατοίκων των ευρύτερων περιοχών στην αξιοπρεπή διαβίωση και τις ίσες ευκαιρίες. Είναι καιρός το κράτος  να εξασφαλίσει τόσο το ακέραιο του φυσικού μας πλούτου, όσο και την παροχή υποδομών και ενδυνάμωσης των κατοίκων των γειτονικών περιοχών, χωρίς ψηφοθηρική ή κερδοσκοπική επιρροή από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και την ολιγαρχία του νησιού.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Οδηγία Chat Control της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Μαζική παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων υπό τον μανδύα της προστασίας ανηλίκων

Καλούμε τους Ευρωπαίους πολίτες να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στην ιδιωτικότητα και να απορρίψουν περαιτέρω εφαρμογή της νομοθεσίας Chat Control

Διαβάστε περισσότερα

Η μοναδική τυραννία της μειοψηφίας είναι εκείνη των ολιγαρχών

Υπάρχει όντως τυραννία της μειοψηφίας, αλλά όχι αυτής που εννοεί ο Κ. Μητσοτάκης

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Επιστολή προς τους Δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της τελευταίας και πιο βάναυσης φάσης της εβδομηνταεξάχρονης ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, αισθανόμαστε ...

Διαβάστε περισσότερα

H οργουελιανή ατζέντα της ΕΕ: Μαζική επιτήρηση με πρόσχημα την προστασία των παιδιών

Η ΕΕ διατείνεται ότι αντιπροσωπεύει την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες προετοιμάζει ένα ακόμη σχέδιο υποχρεωτικής ...

Διαβάστε περισσότερα