Η DiEM25 Κύπρου καταδικάζει τον μονομερή καθορισμό του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 940 ευρώ

Καταδικάζουμε τον μονομερή καθορισμό του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 940 ευρώ μικτά, από την Συναγερμική κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργοδοτών και ολιγαρχών, που πολιτικά (ανέκαθεν) εκπροσωπούν.

Περιληπτικά, το διάταγμα που καθορίζει τον Κατώτατο δεν αναφέρεται σε ώρες ή ωριαίο μισθό, απουσιάζει ξεκάθαρη αναφορά για περιπτώσεις όπου ισχύουν συλλογικές συμβάσεις, αφήνει εκτός μεγάλες (και ευάλωτες) ομάδες εργαζομένων (γεωργοκτηνοτροφία, οικιακοί βοηθοί, ναυτιλία) και παραδίδει νομική κάλυψη για ακόμη πιο φθηνή εργασία των νέων (βλ. προγράμματα «κατάρτισης» ή «εκπαίδευσης»).

Το ύψος του κατώτατου αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία προς την Εργατική Τάξη καθώς ουσιαστικά αυξήθηκε κατά μόλις 16 ευρώ (μετά από 11 χρόνια!) και μέσα στις σημερινές σκληρές συνθήκες (ακρίβεια, υψηλό κόστος στέγασης, χαμηλοί μισθοί για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα) βρίσκεται εκτός της Κυπριακής πραγματικότητας και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε περαιτέρω φτωχοποίηση και εξαθλίωση, προς όφελος των λίγων.

Ως DiEM25 Κύπρου προτείνουμε μια γενναία αύξηση του κατώτατου (που θα καλύπτει όλα τα επαγγέλματα ανεξαιρέτως) εξαρτώμενο της ΑΤΑ ανάλογα με τον πληθωρισμό του μήνα, βασικό καθολικό εισόδημα για όλους χωρίς προϋποθέσεις, προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων όπου υπάρχουν και αμεσοδημοκρατικά συμβούλια εργαζομένων σε όλους τους χώρους εργασίας, για έναν ακηδεμόνευτο (χωρίς μηχανισμούς, αυτό-οργάνωση), δημοκρατικό (οριζόντια συμμετοχή όλων των εργαζόμενων) και ανεξάρτητο συνδικαλισμό.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα