Η DiEM25 Κύπρου καταδικάζει τον μονομερή καθορισμό του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 940 ευρώ

Καταδικάζουμε τον μονομερή καθορισμό του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 940 ευρώ μικτά, από την Συναγερμική κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργοδοτών και ολιγαρχών, που πολιτικά (ανέκαθεν) εκπροσωπούν.

Περιληπτικά, το διάταγμα που καθορίζει τον Κατώτατο δεν αναφέρεται σε ώρες ή ωριαίο μισθό, απουσιάζει ξεκάθαρη αναφορά για περιπτώσεις όπου ισχύουν συλλογικές συμβάσεις, αφήνει εκτός μεγάλες (και ευάλωτες) ομάδες εργαζομένων (γεωργοκτηνοτροφία, οικιακοί βοηθοί, ναυτιλία) και παραδίδει νομική κάλυψη για ακόμη πιο φθηνή εργασία των νέων (βλ. προγράμματα «κατάρτισης» ή «εκπαίδευσης»).

Το ύψος του κατώτατου αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία προς την Εργατική Τάξη καθώς ουσιαστικά αυξήθηκε κατά μόλις 16 ευρώ (μετά από 11 χρόνια!) και μέσα στις σημερινές σκληρές συνθήκες (ακρίβεια, υψηλό κόστος στέγασης, χαμηλοί μισθοί για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα) βρίσκεται εκτός της Κυπριακής πραγματικότητας και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε περαιτέρω φτωχοποίηση και εξαθλίωση, προς όφελος των λίγων.

Ως DiEM25 Κύπρου προτείνουμε μια γενναία αύξηση του κατώτατου (που θα καλύπτει όλα τα επαγγέλματα ανεξαιρέτως) εξαρτώμενο της ΑΤΑ ανάλογα με τον πληθωρισμό του μήνα, βασικό καθολικό εισόδημα για όλους χωρίς προϋποθέσεις, προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων όπου υπάρχουν και αμεσοδημοκρατικά συμβούλια εργαζομένων σε όλους τους χώρους εργασίας, για έναν ακηδεμόνευτο (χωρίς μηχανισμούς, αυτό-οργάνωση), δημοκρατικό (οριζόντια συμμετοχή όλων των εργαζόμενων) και ανεξάρτητο συνδικαλισμό.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Γιατί πτώχευσε η Καλιφορνέζικη τράπεζα SVB και πυροδότησε τραπεζική κρίση; Επιστρέφουμε στο 2008;

Κάθε συστημική τραπεζική κρίση έχει μια αφορμή που την πυροδοτεί. Στην περίπτωση της SVB, ο λόγος που πτώχευσε είναι διττός

Διαβάστε περισσότερα

Προεδρικές Εκλογές Κύπρου 2023 – Η επόμενη μέρα: Η θέση του DiEM25 Κύπρου

Μετά από ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, το DiEM25 στην Κύπρο ετοιμάζεται να αναλάβει έναν πιο κεντρικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα

Φασιστική Τραμπούκικη επίθεση κατά του Γραμματέα του ΜέΡΑ25

Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε. Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Όχι σε νέα Νάκμπα! Βαρβαρικό έγκλημα το ισραηλινό Πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη

Την στιγμή που το Τελ Αβίβ υπογράφει συμφωνία στην Άκαμπα της Ιορδανίας για την παύση του παράνομου ισραηλινού εποικισμού των Κατεχομένων ...

Διαβάστε περισσότερα