Το DiEM25 συμπαραστέκεται με αλληλεγγύη σε όσους κι όσες πολεμούν τον ρατσισμό και την καταπίεση σε όλο τον κόσμο

Η κοινωνική αναταραχή που πυροδότησε η δολοφονία του George Floyd συμπίπτει με την κλιμάκωση της ανεργίας και της υγειονομικής κρίσης όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά σε όλοκληρο τον κόσμο.

Προοδευτικοί ακτιβιστές στέκονται στο πλευρό του λαού της Μινεάπολης οργανώνοντας δικές τους δράσεις με αίτημα τη δικαιοσύνη. Πέρα από την αλληλεγγύη προς τον σκοπό των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, πολλές εναντιώνονται κατηγορηματικά στον ρατσισμό και την καταπίεση που αντιμετωπίζουν στην ίδια τους τη χώρα.

Οι δρόμοι του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης,των Βρυξελλών, του Τορόντο και πολλών άλλων πόλεων πλημμυρίζουν από διαδηλωτές, την ώρα που Ιρανοί οργανώνουν ολονυχτία για τον George Floyd. Δράσεις ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με παρεμβολές γιουγκοσλάβικης μουσικής στους ασυρμάτους τους ή με υπερφόρτωση των ιστοτόπων τους (Ddos attacks) από τους Anonymous.

Στο DiEM25 θεωρούμε την αστυνομική βαναυσότητα ακόμη ένα σύμπτωμα μιας κοινωνίας, η δομική βία της οποίας εκδηλώνεται ήδη με μισθούς πείνας, απλήρωτες υπερωρίες, εκτεταμένη ανεργία και φυλετικές διακρίσεις.

Οι καταστροφές και οι λεηλασίες είναι αναμενόμενη αντίδραση απέναντι σε μια κοινωνία που επικεντρώνεται πλέον στην κερδοφορία, όχι στην ευημερία. Στη διάρκεια της πανδημίας οι κυβερνήσεις έχουν διασώσει τράπεζες και μεγάλες εταιρείες, αντί για μικρές επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Η οργή, αν και ποτέ δεν είναι εποικοδομητική, είναι κατανοητή.

Αναγνωρίζουμε ακόμη ότι ο αγώνας ενάντια σε διακρίσεις, ρατσισμό και καταπίεση δεν είναι αμιγώς εξωστρεφής: έχει να κάνει με μάχες που πρέπει να δοθούν και μέσα στις ίδιες τις κοινότητες και τις ομάδες μας. Για αυτό μια από τις τρέχουσες ψηφοφορίες μέσα από τις οποίες θεσπίζουμε το DiEM25 2.0 αφορά στη συγκρότηση τριών Ομάδων Έργου, για τη Διαφορετικότητα, τον Φεμινισμό και τις Αναπηρίες αντίστοιχα (εάν είστε μέλος, ψηφίστε κάνοντας κλικ εδώ). Η εντολή τους θα είναι να καθοδηγήσουν το κίνημα στη βελτίωση τόσο των σχετικών πολιτικών, όσο και των εσωτερικών διαδικασιών και δομών μας, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί σύμμαχοι και συμμέτοχες στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την καταπίεση.

Ακολουθεί ένα βίντεο και τραγούδι που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία δύο DiEMιτών — ενός μέλους της ομάδας επικοινωνίας του DiEM25 και ενός Σύρου μουσικού και μουσικού παραγωγού που ζει στις Βρυξέλλες:

“Υστεροφημία, που στα ελληνικά σημαίνει “φήμη μετά θάνατον”, είναι το καθήκον μας προς τον George Floyd και τους χιλιάδες πριν απ΄αυτόν, που σκοτώθηκαν στο όνομά μας από τις κυβερνήσεις μας. Έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να είμαστε σήμερα εδώ. Δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ.

Πρέπει να αγωνιστούμε για την κατάλυση κάθε παράνομης και ασύδοτης πολιτικής και εταιρικής εξουσίας που εναντιώνεται στα συμφέροντα των ανθρώπων.

Είμαστε από τις Βρυξέλλες, άνθρωποι με όνειρα κι ελπίδες – όπως όλοι – που έχουμε σιχαθεί ένα σύστημα που καταπνίγει και σκοτώνει για το χρήμα, ενώ επιτρέπει να πεθαίνουν άνθρωποι από πείνα.

Το τραγούδι αυτό είναι για όλους όσοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία των άλλων. Σας ευχαριστούμε”.

Για μία περισσότερο σε βάθος ανάλυση της κατάστασης στις ΗΠΑ προτείνουμε (και εγκρίνουμε) με όλη μας την καρδιά το άρθρο της Εθνικής Επιτροπής DiEM25 στο Βέλγιο.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Διαβάστε περισσότερα