Διεθνής Ημέρα Ειρήνης: Προτάσεις για πραγματικές λύσεις

Πριν από σαράντα δύο χρόνια, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Ειρήνης και να “ενισχύσει τα ιδανικά της ειρήνης, μέσω της τήρησης 24 ωρών μη βίας και κατάπαυσης του πυρός”. Παρ’ όλα αυτά, αν δούμε την πραγματικότητα, θα σοκαριστούμε.

Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη που βιώνουν τον πόλεμο στον όμορφο πλανήτη μας, τη Γη. Κάθε χρόνο σπαταλούνται τρισεκατομμύρια για περαιτέρω θάνατο και καταστροφή. Πολιτικές συγκρούσεις, πόλεμοι για πόρους, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τυχοδιωκτικοί πόλεμοι, επικίνδυνες ιδεολογίες, ο κατάλογος των “αιτιών” για τον πόλεμο δεν έχει τελειωμό. Όμως, αλίμονο, τι σχέση έχει η “λογική” με μια πρακτική που ανήκει -στην καλύτερη περίπτωση- στον σκοταδιστικό μεσαίωνα;

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης πρέπει να σημαίνει την έναρξη κατάπαυσης του πυρός σε όλους τους πολέμους, την άμεση εμπλοκή της διπλωματίας για τον τερματισμό των υφιστάμενων συγκρούσεων και την αποτροπή άλλων που εξακολουθούν να υποβόσκουν.

Πιστεύουμε ότι η λογική επιτάσσει να εργαστούμε για την ειρήνη – και να εξαλείψουμε την πολεμική βιομηχανία, όπως ορίζεται στο πρόγραμμά μας Green New Deal for Europe.

Εμείς, λοιπόν:

 • Καταδικάζουμε σθεναρά όλους τους εν εξελίξει πολέμους και συνεχίζουμε να ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και την πλήρη επανέναρξη των διπλωματικών προσπαθειών και την προώθηση διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό τους. Αυτοί οι πόλεμοι συνεχίζουν να προκαλούν τον όλεθρο στον άμαχο πληθυσμό – ωφελώντας μόνο το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, τους πολεμοκάπηλους και όσους υποστηρίζουν τη στρατιωτικοποιημένη ασφάλεια!
 • Επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας προς τους προοδευτικούς ανθρώπους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν για τη δημιουργία ενός ισχυρού, διεθνούς, Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων! Με σκοπό να μετατρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση από εξάρτημα του ΝΑΤΟ σε μια Αδέσμευτη, Ανεξάρτητη ΕΕ που θα εργάζεται για την παγκόσμια ειρήνη σε έναν κόσμο χωρίς στρατιωτικά μπλοκ!
 • Ζητούμε τη μείωση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως! Μια μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 50% θα επέτρεπε:
  • Τερματισμό της παγκόσμιας φτώχειας με επενδύσεις στη γεωργία, την κοινωνική προστασία και την αγροτική ανάπτυξη (~350 δισ. δολάρια)
  • Εξασφάλιση της στοιχειώδους καθολικής υγειονομικής κάλυψης (~250 δισ. δολάρια)
  • Παροχή παγκόσμιας πρόσβασης σε ποιοτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (~200 δισ. δολάρια)
  • Παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε παγκόσμιο επίπεδο (~150 δισ. δολάρια)
  • Τήρηση των δεσμεύσεων για κλιματική χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες (~100 δισ. δολάρια)
 • Θα συσπειρωθούμε για να ληφθεί υπόψη το πραγματικό κόστος του πολέμου για το περιβάλλον μας – να συμπεριληφθούν οι ” ‘στρατιωτικές εκπομπές’ (διπλάσιες από τις θαλάσσιες και τις πολιτικές αερομεταφορές μαζί) στο δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή!
 • Απαιτούμε τον τερματισμό της παρουσίας ξένων στρατευμάτων σε ξένα εδάφη και το κλείσιμο των άσκοπων υπερπόντιων στρατιωτικών βάσεων!
 • Επιμένουμε στην εξάλειψη όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων!
 • Καταδικάζουμε την επένδυση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων στη στρατιωτική φονική μηχανή!
 • Παροτρύνουμε τους εργαζόμενους να κατεβάσουν τα εργαλεία στις εταιρείες κατασκευής όπλων και στις συναφείς υπηρεσίες!
 • Απαιτούμε τον τερματισμό κάθε μορφής συλλογικής τιμωρίας, μονομερών και δευτερευουσών κυρώσεων που πλήττουν μόνο το κοινό!
 • Επιμείνουμε στον τερματισμό της πρόσβασης που απολαμβάνουν οι λομπίστες της βιομηχανίας όπλων στους πολιτικούς, τους τεχνοκράτες και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας!
 • Απαιτούμε να επιταχυνθεί η πρόοδος στη δημιουργία μιας κουλτούρας ειρήνης – συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για την ειρήνη στα σχολεία και τα πανεπιστήμια παγκοσμίως!

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΨΉΦΙΣΜΑ

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Απαιτούμε την παραίτηση της Ursula von der Leyen

Αντιδρώντας στην πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παραβίασε το νομικό ...

Διαβάστε περισσότερα