"Ευρωπαϊκή Άνοιξη": Η διεθνική μας λίστα που θα καταθέσει μια προοδευτική εναλλακτική το 2019 είναι εδώ

Σε συνέχεια της ιστορικής ίδρυσης τον προηγούμενο μήνα της διεθνικής μας λίστας που θα θέσει την κοινή μας προοδευτική ατζέντα στις Ευρωεκλογές του 2019, το DiEM25 και οι ευρωπαίοι πολιτικοί τους εταίροι συγκεντρώθηκαν στη Λισαβόνα στις 26 Απριλίου για την δεύτερη συνάντησή τους.
Το πρόγραμμα είχε ως εξής:
Στις 25 Απριλίου, εκπρόσωποι του προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου έδωσαν το παρόν μαζί με χιλιάδες κόσμου στην πορεία για την 44η επέτειο της πορτογαλικής Επανάστασης των Γαρυφάλλων.
Την επομένη μέρα, το Συντονιστικό Συμβούλιο συνεδρίασε στη Λισαβόνα, με τις ακόλουθες πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν ως παρατηρητές: Actúa, Barcelona en Comú, Die Linke, Nouvelle Donne, Party of the European Greens, Party of the European Left, και Transform!

Το Συμβούλιο κάλυψε μια γεμάτη ατζέντα σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε οκτώ ώρες, συμπεριλαμβάνοντας τη συμφωνία για το κοινό όνομα της διεθνικής μας εκλογικής πρωτοβουλίας, μια κοινή στάση για τη σχέση με άλλα κινήματα και κόμματα καθώς και έναν Κώδικα Δεοντολογίας που όλοι οι υποψήφιοι οφείλουν να τηρούν.
Μια σειρά ομάδων εργασίας αποτελούμενες από μέλη κάθε πολιτικού οργανισμού θα σχηματιστούν τις προσεχείς εβδομάδες με σκοπό να αναπτύξουν μια κοινή επικοινωνιακή στρατηγική, την διαδικτυακή παρουσία και το πρόγραμμα των εκστρατειών.

Ενώ όλα τα συμφωνηθέντα του Συμβουλίου θα υποβληθούν στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες κάθε οργανισμού, μερικά σημεία κλειδιά που το Συμβούλιο κατέληξε κατά τη συνεδρίασή του είναι τα εξής:
Το όνομα “Ευρωπαϊκή Άνοιξη” που πρότεινε η αποστολή του DiEM25 ψηφίστηκε ομόφωνα ως το όνομα της διεθνικής λίστας.

Το Συμβούλιο επίσης ομόφωνα συμφώνησε πάνω σε ένα Κώδικα Δεοντολογίας τον οποίο οι υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές του 2019 δεσμεύονται να τηρούν και να προωθούν.
Οι παρατηρητές κλήθηκαν και αυτοί να πάρουν μέρος στις συζητήσεις. Ο Oliver Schröder, μέλος του Die Linke που εκπροσώπησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς Gregor Gysi, επαίνεσε τη διαφάνεια του Συμβουλίου και την γενναία πρωτοβουλία.

Η ενότητα και η συνοχή ήταν τα βασικά στοιχεία των συζητήσεων του Συμβουλίου. Στο νέο της πρόσφατης εμφάνισης παρόμοιων πανευρωπαϊκών πολιτικών εγχειρημάτων, ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε την ανάγκη για συζήτηση πάνω σε πραγματικές πολιτικές: “Ο χειρότερος εχθρός μας είναι να μην έχουμε απάντηση στο ερώτημα του τι θα κάνουμε για να μετασχηματίσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.
Ο επικεφαλής του Generation-s Μπενουά Αμόν τόνισε τη σημασία να προωθήσουμε θετικές αξίες και ένα ευρύ πολιτικό πρόγραμμα.
https://www.youtube.com/watch?v=G5vLLxNOOvY

Ο Rui Tavares του LIVRE πρότεινε τον σχηματισμό μιας σκιώδους Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της εκλογής του επικεφαλής:

Όπως και στην περίπτωση της ίδρυσης της διεθνικής μας λίστας στη Νάπολη τον προηγούμενο μήνα, τα συμπεράσματα της συνάντησης θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο από όλους τους συμμετέχοντες οργανισμούς σύντομα. Επίσης, όλες οι αποφάσεις που αφορούν το πολιτικό πρόγραμμα της κοινής μας λίστας θα κατατεθούν σε όλα τα μέλη των συμμετεχόντων οργανισμών για διαβούλευση και ψήφιση.
“Αυτό που μας καθιστά ένα μοναδικό εγχείρημα” τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης “είναι το γεγονός πως έχουμε αμφίδρομους, ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Όλα τα μέλη μας θα είναι σε θέση να κάνουν σχόλια και προτάσεις πάνω στο πρόγραμμά μας, με εμάς να τις λαμβάνουμε υπόψη όχι από εθνική σκοπιά αλλά ως Ευρωπαίοι”Σήμερα είχαμε τη δεύτερη συνάντησή μας και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο αναφορικά με τη χάραξη του κοινού μας προγράμματος. Ένα πρόγραμμα στο οποίο μπορεί να συνεισφέρει προτάσεις ο καθένας, δεν απαιτείται να είναι μέλη: η συμμετοχή και η διαφάνεια βρίσκεται στην καρδιά του εγχείρηματός μας!”, ολοκλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Η επόμενη συνάντηση του Συντονιστικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στα τέλη Μαΐου 2018.


Μιντιακή κάλυψη:
Euronews: Greece’s former finance minister gives grim assessment of his country’s economic health
Diário de Noticias: “O Governo português nunca teria sido formado se não desencadeássemos a nossa luta”
Radio Renascenca: Varoufakis foi “special guest star” no desfile de Lisboa
Público: O Governo português tem “uma dívida de gratidão” para com os gregos
RTP: Yanis Varoufakis não poupa críticas a Centeno
Jornal de Negócios: Varoufakis: Fim anunciado do memorando na Grécia não vai terminar com políticas de austeridade
Expresso: Varoufakis: Centeno é um “instrumento do Eurogrupo” e das políticas de Schäuble
Jornal de Negócios: Varoufakis: Actual Governo em Portugal foi formado porque Alemanha já não podia esmagar esquerda portuguesa
Observador: O que mudou com Centeno no Eurogrupo? “Nada”, acusa Varoufakis
Noticias ao Minuto: “Situação na Grécia piora diariamente. Virar a página? É insulto ao povo”
País ao Minuto: “Precisamos de uma nova revolução para libertar a Europa”
TVI: Milhares de portugueses (e um grego) comemoram 25 de Abril nas ruas de Lisboa
SIC Noticias: “Os cidadãos europeus estão fartos de pensamentos ilusórios”
Diário de Noticias: Lista transnacional concorre às eleições europeias de 2019 sob a designação de Primavera Europeia
SAPO24: Lista transnacional concorre às eleições europeias de 2019 sob a designação de Primavera Europeia
Público: “Sempre pensei que a esquerda se distingue pelo internacionalismo”
Jornal de Leiria: Actual governo em Portugal foi formado porque Alemanha já não podia esmagar esquerda portuguesa–Yanis Varoufakis

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα