Οδηγίες για την προώθηση των Αυθόρμητων Ομάδων στα Social Media

Οδηγίες για την προώθηση των Αυθόρμητων Ομάδων στα Social Media

Μήνυμα της Συντονιστικής Επιτροπής στην ομάδα συντονισμού των Αυθόρμητων Ομάδων, 21 Ιουνίου 2017

Τους τελευταίους μήνες έχουμε επανειλημμένα αντιμετωπίσει προβλήματα με λογαριασμούς σε Facebook και Twitter, που φαινομενικά διαχειρίζεται το DiEM25, οι οποίοι δεν σέβονται ούτε τις Οργανωτικές Αρχές ούτε την εσωτερική δημοκρατία. Ανέβασαν θετικά (ή αρνητικά) σχόλια για συγκεκριμένους πολιτικούς και κόμματα που ποτέ δεν ψηφίσαμε να/ή να μην στηρίξουμε, τουλάχιστον μια φορά επιχειρήθηκε να μαζευτούν χρήματα για ένα κόμμα ενώ σε άλλες περιπτώσεις έκαναν αναρτήσεις ρατσιστικού περιεχομένου που αντιβαίνουν το μανιφέστο μας. Αυτό προκάλεσε την ανησυχία της Σ.Ε, της οποίας ένα από τις αρμοδιότητες είναι η διαχείριση της δημόσιας εικόνας του DiEM25.

Γι’ αυτό το λόγο, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι σύμφωνα με τις Ο.Α μας, οι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζονται Α.Ο ή εθελοντές θα πρέπει να φέρουν είτε ολόκληρο το όνομα της Α.Ο ή εναλλακτικά τη συντομογραφία “Εθελοντές DiEM <όνομα πόλης>” (ή παρόμοιες μεταφράσεις).

Όσοι λογαριασμοί εκπροσωπούν μια ολόκληρη χώρα, πχ “DiEM25 Κίνα”, πρέπει να είναι υπό τη διαχείριση της σχετικής Εθνικής Επιτροπής, ή όπου αυτή δεν υπάρχει από άτομα που θα επιλέξει η Διεθνής Ομάδα Επικοινωνίας (Luis Martin, Mehran Khalili και Fotini Bakadima). Μόνο η Διεθνής Ομάδα Επικοινωνίας, με τη βοήθεια εθελοντών, όπου αυτό είναι επιθυμητό, μπορεί να διαχειρίζεται λογαριασμούς που δεν φέρουν γεωγραφικά διακριτικά, όπως “DiEM25 New Deal” ή “Άνθρωποι που Αγαπούν το DiEM25”.

Όλοι οι λογαριασμοί σε Twitter, οι Facebook σελίδες και groups που παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες θα πρέπει:

– είτε να μετονομαστούν αντανακλώντας την Α.Ο που κάνει αναρτήσεις

– ή να κάνει διαχειριστές μέλη των Π.Ε.Ε ή τις Διεθνούς Ομάδας Επικοινωνίας

Για παράδειγμα, αν η ΑΟ DiEM25 Πεκίνο1DSC διαχειρίζεται το group “DiEM25 Κίνα” έχει την επιλογή να μετονομάσει το group σε “DiEM25 Εθελοντές στο Πεκίνο”,Ή να διατηρήσει το όνομα “DiEM25 Κίνα” κάνοντας διαχειριστές τη Διεθνή Ομάδα Επικοινωνίας και να συνεχίσουν με τις ευχές της. Προφανώς η δεύτερη επιλογή είναι προτιμότερη αν αρκετά από τα μέλη του group ζουν μακριά από το Πεκίνο.

Επιπλέον, κανένας λογαριασμός σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης Α.Ο δεν μπορεί να είναι στα χέρια ενός μόνο ατόμου και όλοι οι διαχειριστές θα πρέπει να είναι μέλη του DiEM. Στην Ολλανδία, όλη η χώρα έπρεπε να ξαναστήσει την διαδικτυακή της υποδομή γιατί εκλέχθηκαν νέοι συντονιστές και ο παλιός συντονιστής θύμωσε κι έφυγε παίρνοντας τους κωδικούς μαζί του. Στη Νυρεμβέργη, ένας εκ των συνδημιουργών της Α.Ο απεβίωσε πρόσφατα και αν ήταν ο μόνος διαχειριστής, ο θάνατός του θα δημιουργούσε τεράστιες δυσκολίες για την Α.Ο.  Αν κάνετε συν-διαχειριστή στα social media της ομάδας σας ένα μέλος της ομάδας Επικοινωνίας ή της Σ.Ε, δεν θα αναρτούν τίποτα όμως θα διασφαλίζουν ότι ο έλεγχος των λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα θα περάσει στα χέρια όποιου εκλέξει η Α.Ο και ότι οι αναρτήσεις που δεν αντιπροσωπεύουν την άποψη της Α.Ο θα αφαιρούνται.  

Δυστυχώς, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι:

– Οι λογαριασμοί των ομάδων δεν μπορούν να αναρτούν οτιδήποτε είναι αντίθετο στο Μανιφέστο μας.

– Δεν θα υποστηρίζουν, θα πολεμούν, μαζεύουν χρήματα ή θα περιπαίζουν κανέναν πολιτικό ή το κόμμα ή τους υποστηρικτές του, εκτός αν αυτό αποτελεί συνολική απόφαση του DiEM25.

– Θα έχουν σαν σκοπό να αντανακλούν τον πλουραλισμό του DiEM25.

Η ελευθερία λόγου δεν επηρεάζεται καθόλου από αυτό: δεν υπάρχουν κανόνες αναφορικά με το τι μπορείτε να πείτε σαν άτομα, μέσω του προσωπικού σας λογαριασμού, μόνο ότι λέτε εξ ονόματος του. (Μολονότι αν κάποιος θέλει να στηρίξει τη Λε Πεν μέσω του προσωπικού του λογαριασμού θα πρέπει να ξανασκεφτεί γιατί έγινε μέλος του DiEM25.)

Το DiEM25 είναι ένα ανοικτό, πλουραλιστικό πολιτικό κίνημα. Ως τέτοιο, και σε συμφωνία με την ακρογωνιαία δημοκρατική του σύσταση, οι τοπικές του ομάδες (Α.Ο) είναι ιδιαίτερα αυτόνομες και καλούνται μόνο να τηρούν το μανιφέστο του κινήματος και κάποιες πολύ αδρές κατευθυντήριες γραμμές. Παρόλα αυτά, ένα τόσο ανοικτό, ελεύθερο και αυτόνομο μοντέλο αυτο-οργάνωσης απαιτεί υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών και των ακτιβιστών. Ως εκ τούτου, το να είναι κάποιος επιβεβαιωμένα μέλος του DiEM25 (η διαδικασία εγγραφής είναι δωρεάν και απλή) είναι απαραίτητο για όποιον επιθυμεί να μετέχει ενεργά σε όλες τις εσωτερικές μας δραστηριότητες και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, είτε σε επίπεδο Α.Ο είτε σε διεθνές. Η Σ.Ε παρατήρησε ότι ορισμένες ΑΟ μπερδεύουν τα δημόσια και εσωτερικά τους κανάλια με αποτέλεσμα, κάποιες φορές, ξένοι να μετέχουν στις εσωτερικές ψηφοφορίες των ΑΟ ή δημοσιογράφοι να διαβάζουν εσωτερικές συζητήσεις. Για να μπορούν όλοι να νιώθουν ελεύθεροι να εκφραστούν και να νιώθουν ασφαλείς εντός των δημοκρατικών μας διαδικασιών αυτό πρέπει να σταματήσει.  Παρακαλούμε να αποφασίσετε για κάθε κανάλι επικοινωνίας που έχετε (λίστες email, ομάδες συζήτησης στο Facebook, Telegram, Whatsapp κλπ) αν θα είναι δημόσιο ή εσωτερικό.  Αν είναι δημόσιο, σκοπός είναι να ενημερώνει για το DiEM25, να ανακοινώνει δημόσιες εκδηλώσεις και να πείσει νέα μέλη να γίνουν μέλη της ΑΟ. Καμία ψηφοφορία ή άλλο εσωτερικό έγγραφο δεν θα πρέπει να αναρτάται σε δημόσια κανάλια και ούτε θα πρέπει να γίνονται εκεί ευαίσθητες συζητήσεις (πχ αποκαλυπτικές για τις πολιτικές προτιμήσεις μελών). Προτείνουμε το Meetup.com ή μια σελίδα στο Facebook (καλύτερα από ομάδα) σαν “δημόσια κανάλια”, όπου νέοι άνθρωποι θα μπορούν να μάθουν για την ΑΟ σας και να μάθουν περισσότερα για επικείμενες ανοικτές συναντήσεις και τα Slack, Loomio, Telegram ή μια λίστα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σαν εσωτερικά κανάλια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όποιος βρίσκεται στα εσωτερικά κανάλια είναι μέλος του DiEM25. Αν δεν είστε σίγουροι αν κάποιος είναι μέλος του DiEM25, ζητήστε του, ιδιωτικά, να σας στείλει μια στιγμιαία λήψη του εσωτερικού της περιοχής μελών που θα δείχνει τις τελευταίες ψηφοφορίες (https://internal.diem25.org). Το να είναι κανείς μέλος στο forum δεν είναι το ίδιο με το να είναι μέλος του DiEM25!

 

Για να μάθετε ποιο άτομο είναι υπεύθυνο για τα social media στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή το Ηνωμένο Βασίλειο, δείτε τις λίστες των Προσωρινών Εθνικών Επιτροπών εδώ https://internal.diem25.org/vc/vote_log . Για το διεθνές επίπεδο, η Ομάδα Επικοινωνίας είναι ο <luismartin@luismartin.press>, ο Mehran Khalili <mkhalili@gmail.com> και η Φωτεινή Μπακαδήμα <fotini.bakadima@gmail.com>