Pokazali smo da — Možemo! Hrvatska napokon ima snažnu ljevicu u parlamentu!

Izbori u Hrvatskoj  u nedjelju odvijali su se u kompleksnom kontekstu pandemije  i ekonomske krize izazvane virusom covid-19. Unatoč takvim okolnostima, rezultati su tu i stvarat će društveno, političko i ekonomsko ozračje Hrvatske u naredne četiri godine. 

Ovi izbori upućuju na to da Hrvatska, nažalost, i dalje odlučno naginje u desno. Dobri rezultati HDZ-a popraćeni su solidnim rezultatom Mosta, tradicionalne desničarske stranke (8 zastupnika), a posebice onima Domovinskog pokreta, nacionalističke stranke pjevača Miroslava Škore (15 zastupnika).

S “vedrije” strane HDZ-ove pobjede, ta stranka desnog centra osvojila je dovoljan broj glasova  i time se izbjeglo savezništvo s nacionalističkom i populističkom strankom Miroslava Škore, koja, iako još uvijek marginalna, postaje sve politički relevantnija.

Međutim, zadržavanje Škore u sporednoj ulozi neće biti dovoljno za suočavanje sa zabrinjavajućim demokratskim zastojima u državi, poput pitanja slobode medija, korupcije, postupanja s migrantima… Niti  Andrej Plenković nije političar zatupljen desničarskom ideologijom, već puki karijerist, a njegova stranka političkog centra vodi se, kao što to radi i SDP, sakupljanjem glasova umjesto uvođenjem radikalnih promjena kakve bi hrvatskom narodu osigurale svjetliju budućnost. Ali u Hrvatskoj je nacionalizam očigledno i dalje jaka pokretačka sila, a sjećanje na rat i dalje bitan dio političkih kampanja nacionalista i populista.

Međutim, svijetla točka izbornih rezultata svakako je crveno-zelena platforma koju čine Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za Grad, a koja se zalaže za ekološku i solidarnu Hrvatsku. 

Koalicija Zelene ljevice, unatoč činjenici da je započela svoj rad na lokalnoj, zagrebačkoj političkoj sceni, uspjela je na svojim listama sakupiti niz imena koja su poznata široj hrvatskoj javnosti, od pjevača Mile Kekina do glumca Vilima Matule. Možemo! je unatoč otežanim okolnostima, i suprotstavljena gigantima poput HDZ-a i SDP-a, ostvarila je odličan rezultat i osigurala 7 mandata u hrvatskom parlamentu. Ta će mjesta zauzeti Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Damir Bakić, Vilim Matula, Rada Borić, Katarina Peović i Bojan Glavašević. Novi predstavnici Možemo! platforme dobro su poznati javnosti, posebno biračima ljevice.

Pokazala se i kao najveći pobjednik u Zagrebu, potpisavši definitivan neuspjeh dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića, čija stranka BM365 nije uspjela niti preći izborni prag. Ovo je najveći poraz Milanu Bandiću otkako je 2000. godine preuzeo kontrolu nad glavnim gradom Hrvatske.

Jedno je sigurno – značajan dio birača ljevice položio je svu nadu u zeleno-lijevu koaliciju, posebno u pogledu porazne pobjede HDZ-a nad SDP-om, dok će debakl SDP-a snažno utjecati na razvoj hrvatske političke scene. Dobar dio lijevih glasača, očito razočaranih Bernardićevim SDP-om, okrenuli su se Možemo! koaliciji, što ukazuje na rastuću svijest građana o potrebi za crveno-zelenom ljevičarskom politikom.

Glasači koji su im dodijelili glas i povjerenje zalažu se kao i oni za radikalnu promjenu političkog i ekonomskog sustava. Nakon 30 godina liberalne tranzicije u Hrvatskoj, njihovi glasači smatraju da je došlo vrijeme za transformaciju društvenog, političkog i ekonomskog modela.

Želimo li da ovaj uspjeh postane trijumf (prave) lijeve politike, sedam novih predstavnika (prave) ljevice morat će opravdati povjerenje svojih birača. A to su svojim dugogodišnjim zalaganjem i trudom većim dijelom i dokazali – teško bi bilo zamisliti da bi se bilo koji od sedam saborskih zastupnika Možemo! koalicije mogao pokoriti vladajućoj većini ili joj ustupiti glas u zamjenu za privilegije, što definitivno nije slučaj SDP-ove koalicije Restart.

Uz suradnju i podršku svih europskih progresivnih stranaka i platformi, MOŽEMO! je nesporno bitna karika u izgradnji pravedne i solidarne Hrvatske i Europe.

Želite li biti informirani o akcijama DiEM-a25? Registriraj se ovdje

Na našoj političkoj sceni nema ljevičara

Dušan Pajović u razgovoru sa Ljubom Filipovićem o crkvi, crnogorskoj političkoj sceni, partijama, pokretima, razlozima njegovog (ne)učestvovanja ...

Nastavi čitati

Yanis Varoufakis poziva na bojkot Amazona ovog Black Friday-a !

Amazonovi dani nekažnjivosti su prošli. Zajedno, ovog Black Friday-a, možemo napraviti gigantske promjene sićušnim činom solidarnosti s ...

Nastavi čitati

Na Black Friday natjerajmo Amazon da plati cijenu!

Amazonova destabilizirajuća praksa predstavlja prijetnju pravima radnika i demokraciji u EU. Pozivamo Vas da se uključite!

Nastavi čitati

MeRA25 maršira za demokratiju u Grčkoj : „Iznad svega, poštujemo Ustav“

Danas su poslanici MeRA25 marširali za doktore, medicinske sestre, nastavnike i učenike, napuštene od strane „vlade koja ih ne podržava.“

Nastavi čitati