Na Black Friday natjerajmo Amazon da plati cijenu!

Black Friday je stigao – i samo će jedan čovjek imati najviše koristi od toga : Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona.

Tijekom posljednjeg desetljeća Amazon je izrastao u globalno carstvo, iskorištavajući svoje radnike, zlostavljajući okoliš i kradući naše najintimnije podatke. Danas je Amazon također ostvario veliku dobit tijekom pandemije COVID-19, dok su se tvrtke borile da se nose s promjenjivim mjernim podacima.

Amazonova destabilizirajuća praksa predstavlja prijetnju pravima radnika i demokraciji u EU.

Da bi se demokratizirala Europa, neophodno je prevladati nad korporacijskim oligarhijama poput Amazona, koje očito profitiraju od utaje poreza i Anti konkurentske prakse. Amazon je bio predmet antitrustovskog postupka koji je vodila Europska komisija zbog zabrinutosti zbog njegove prakse vezanim za mega podacima i za način na koje ih platforma iskorištava kako bi marginalizirala druge prodavače u EU. Međutim, dok EU napada Amazon zbog upotrebe mega podataka i Anti konkurentske prakse, malo je učinila u rješavanju utaje poreza i drugih problema koje su istakli Europski sindikalni čelnici.

Političari moraju čuti zahtjeve radničkih sindikata u Europi kako bi se pozabavili njihovom lošom radnom praksom – najnovija je njihov neuspjeh u uspostavljanju odgovarajućih zdravstvenih i sigurnosnih mjera tijekom pandemije, posebno u Francuskoj, gdje „je tvrtka očito ignorirala svoje obveze u pogledu zdravlja i sigurnosti svojih radnika“. U Italiji, Francuskoj i Španjolskoj radnici su bili prisiljeni obratiti se državnoj vladi ili štrajkovati kako bi maloprodajni div ispoštovao te mjere.

Očito je to da Amazon vjeruje da može djelovati iznad europskog zakona i postaviti svoja pravila. Unutrašnja Amazonova izvješća otkrila su da tvrtka „opsesivno prati organizirani rad, socijalnih i ekoloških pokreta“ u Europi. Čak je angažirala agente da špijuniraju vlastite radnike u skladištu i spriječe štrajkove. EU mora slušati radnike koji pozivaju na sankcije protiv amazonskog carstva, za koje je poznato da svojim većim profitnim maržama daje veću prednost nad sigurnošću i dobrobit svojih zaposlenika.

Pozivamo Vas da se uključite!

DiEM25 Vas poziva da se pridružite koaliciji radnika u skladištima, ekološkim aktivistima i građanima širom svijeta u globalnoj kampanji kojom Amazon mora platiti cijenu: #MakeAmazonPay. Na Black Friday mobilizirat ćemo se u sklopu globalnog dana akcije kako bismo od Amazona zatražili pravdu – štrajkovima na Amazonovim skladištima i akcijama solidarnosti širom svijeta.

Prikupit ćemo fotografije članova DiEM-a u njihovim domovima i na ulicama mobiliziranjem za #MakeAmazonPay. Pošaljite i Vi svoje fotografije na comms@diem25.org!

Želite li biti informirani o akcijama DiEM-a25? Registriraj se ovdje

Na našoj političkoj sceni nema ljevičara

Dušan Pajović u razgovoru sa Ljubom Filipovićem o crkvi, crnogorskoj političkoj sceni, partijama, pokretima, razlozima njegovog (ne)učestvovanja ...

Nastavi čitati

Yanis Varoufakis poziva na bojkot Amazona ovog Black Friday-a !

Amazonovi dani nekažnjivosti su prošli. Zajedno, ovog Black Friday-a, možemo napraviti gigantske promjene sićušnim činom solidarnosti s ...

Nastavi čitati

Na Black Friday natjerajmo Amazon da plati cijenu!

Amazonova destabilizirajuća praksa predstavlja prijetnju pravima radnika i demokraciji u EU. Pozivamo Vas da se uključite!

Nastavi čitati

MeRA25 maršira za demokratiju u Grčkoj : „Iznad svega, poštujemo Ustav“

Danas su poslanici MeRA25 marširali za doktore, medicinske sestre, nastavnike i učenike, napuštene od strane „vlade koja ih ne podržava.“

Nastavi čitati