Deze Black Friday, gaan we Amazon laten betalen!

Black Friday is hier, en één man heeft er het meeste baat bij: Jeff Bezos, CEO van Amazon.

In het afgelopen decennium is Amazon uitgegroeid tot een wereldimperium, dat zijn werknemers uitbuit, het milieu misbruikt en onze meest intieme gegevens steelt. Vandaag de dag heeft Amazon ook grote winsten gemaakt tijdens de COVID-19 pandemie, omdat bedrijven moeite hebben gehad om met fluctuerende maatregelen om te gaan.

De ontwrichtende praktijken van Amazon zijn een bedreiging voor de rechten van werknemers en de democratie in de EU.

Het inperken van bedrijfsoligarchieën zoals Amazon die duidelijk profiteren van belastingontduiking en concurrentiebeperkende praktijken, is van cruciaal belang voor de democratisering van Europa. Amazon is het onderwerp geweest van een antitrustzaak onder leiding van de Europese Commissie vanwege de bezorgdheid over zijn ‘big data’-praktijken en de manier waarop het platform deze gebruikt om andere verkopers in de EU te marginaliseren. Maar terwijl de EU achter Amazon aangaat vanwege het gebruik van Big Data en de concurrentiebeperkende praktijken, heeft het weinig gedaan om belastingontduiking en andere zaken die door de Europese werknemersleiders aan de kaak zijn gesteld, aan te pakken.

De eisen van de Europese vakbonden moeten door  politici worden gehoord zodat Amazon’s slechte arbeidspraktijken kunnen worden aangepakt – het meest recente voorbeeld is het gebrek aan goede gezondheids- en veiligheidsmaatregelen tijdens de pandemie, zoals in Frankrijk, waar “het bedrijf duidelijk zijn verplichtingen ten aanzien van de veiligheid en de gezondheid van zijn werknemers negeerde”. Werknemers in Italië, Frankrijk en Spanje werden gedwongen om een beroep op de overheid te doen of in staking te gaan om ervoor te zorgen dat de detailhandelsgigant de maatregelen zou respecteren.

Amazon denkt duidelijk dat het bedrijf boven de EU-wetgeving kan handelen en zijn eigen normen kan stellen. Interne rapporten van Amazon hebben aangetoond dat het bedrijf “obsessief toezicht houdt op de georganiseerde arbeids-, sociale- en milieubewegingen” in Europa. Het heeft zelfs agenten ingehuurd om hun eigen magazijnmedewerkers te bespioneren en stakingen te voorkomen. De EU moet luisteren naar de werknemers die actie eisen tegen het Amazone-imperium, dat bekend staat om zijn prioriteit voor hogere winstmarges ten koste van zijn veiligheid en welzijn.

Wij roepen u op om u in te zetten!

DiEM25 nodigt u uit om u aan te sluiten bij een coalitie van magazijnmedewerkers, milieuactivisten en burgers uit de hele wereld in een wereldwijde campagne voor #MakeAmazonPay. Op Black Friday mobiliseren we tot een Wereldwijde Dag van Actie om gerechtigheid te eisen van Amazon – met stakingen in magazijnen van Amazon en solidariteitsacties over de hele wereld.

TEKEN de Gemeenschappelijke Eisen om uw stem te laten horen.

STEUN de Amazonwerknemers met een donatie aan het  Stakingsfonds.

BOYCOT Amazon’s Black Friday koopjes.

We zullen beelden verzamelen van DiEMers die zich mobiliseren voor #MakeAmazonPay, in hun woningen en op straat. Dus stuur de jouwe naar comms@diem25.org!

 

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

De zakken besmet geld die schuilgaan achter het zorgvuldig opgebouwde publieke imago van de EU

Eva Kaili, vicevoorzitter van het Europees Parlement, is gearresteerd op beschuldiging van corruptie

Read more

It’s time to open the black boxes

Gebaseerd op het principe “think global – act local”, IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! een lopend participatief kunstproject geïnitieerd door ...

Read more

Wij eisen het aftreden van Josep Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, vanwege zijn racistische opmerkingen over niet-Europese landen

Zijn opmerkingen onthullen de ontstellend racistische en koloniale mentaliteit die zelfs tot in het hoogste niveau van het Europese politieke ...

Read more

De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is ...

Read more