Προεδρικές Εκλογές Κύπρου 2023 – Η επόμενη μέρα: Η θέση του DiEM25 Κύπρου

Εκφράζουμε την απαρέσκεια και ανησυχία μας, όσο αφορά το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών και την συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, όπου η προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων, τα δημόσια αγαθά-υπηρεσίες, τα εργασιακά κεκτημένα και η προστασία του περιβάλλοντος κινδυνεύουν περαιτέρω, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Όλα τα κομμάτια της δεξιάς φαίνεται να συστρατεύονται (άτυπα) και με μια πιθανή πλειοψηφία στην βουλή, η απροκάλυπτη διαπλοκή των εξουσιών, το ρουσφέτι, τα σκάνδαλα διαφθοράς, οι ιδιωτικοποιήσεις, η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας-παιδείας και η φτωχοποίηση της πλειοψηφίας του λαού θα ενταθούν και να κορυφωθούν.

Από την μια στο όνομα της εθνικής ενότητας και από την άλλη της παντελούς έλλειψης πολιτικής διαλεκτικής, αλλά και συγκεκριμένων ΜΜΕ που μεθοδευμένα και μακροπρόθεσμα διαμόρφωσαν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η κοινωνία οδηγήθηκε (οριακά τελικά) στην επιλογή ενός ηγέτη, ο οποίος ξεγλίστρησε στη σωστή στιγμή από τον καταρρέοντα Συναγερμό και εξασφάλισε την υποστήριξη όλων των συντηρητικών-απορριπτικών δυνάμεων του μηχανισμού. Παράλληλα, με το πέρας των εκλογών, παρακολουθούμε τον ΔΗΣΥ, με ταχείες διαδικασίες, να ανοικοδομείται μετά την επεισοδιακή του ήττα, ενώ το ΑΚΕΛ ακόμη φαίνεται να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση, ταλαντευόμενο μεταξύ άρνησης και υπεκφυγής.

Το ΑΚΕΛ μετράει την τρίτη συνεχόμενη ήττα στις πιο σημαντικές εκλογές της Κύπρου και μάλιστα από ανώτατο στέλεχος της τέως Κυβέρνησης. Η αποτυχία επήλθε αφού η ηγεσία του ακολούθησε μια πολύχρονη μετριοπαθής αντιπολίτευση και προεκλογικά κατάφερε να διασπάσει το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Στο τέλος ακολούθησε την πεπατημένη, κάνοντας άνοιγμα προς τη δεξιά, πραγματοποιώντας ένα πολύμηνο ιδεολογικό εκφυλισμό της Αριστεράς και πολιτικό “κρυφτούλι”, ευθυνοφοβίας και ηττοπάθειας. Μόνο μια πραγματικά προοδευτική υποψηφιότητα, μέσα από την συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, των περιβαλλοντικών κινημάτων και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, θα μπορούσε να νικήσει ή τουλάχιστον να δημιουργήσει ταξικές συνειδήσεις και ελπιδοφόρες προϋποθέσεις για μελλοντική ανατροπή της ιδεολογικής και θεσμικής ηγεμονίας της δεξιάς.

Ως DiEM25 Κύπρου, προσδοκούμε να είμαστε κομμάτι μιας τέτοιας μελλοντικής προσπάθειας και γι’ αυτό θα εντείνουμε την πολιτική μας δράση, για να αυξήσουμε την επιρροή μας στο πολιτικό καθεστώς (εντός και εκτός των κέντρων αποφάσεων) και να επιτύχουμε ρήξη με την ολιγαρχία, ως η μόνη Εναλλακτική. Ως μια φωνή της εργατικής τάξης, του πρεκαριάτου και των υποαντιπροσωπευόμενων κοινωνικών ομάδων, για να καλύψουμε το ιδεολογικό κενό που πολιτικά διαπιστώνεται στην Κύπρο σήμερα.

Με προτάσεις εκδημοκρατισμού της οικονομίας, των θεσμών και των κέντρων εξουσίας. Με ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα στόχευε σε κοινωνικές δημόσιες επενδύσεις, υψηλότερο ΕΚΤ (με ΑΤΑ για όλους), στέγη και άνευ όρων βασικό εισόδημα για όλους, επένδυση και θωράκιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, υποστήριξη και προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών. Για μια αντιμιλιταριστική ομοσπονδιακή επανένωση (με πολιτική ισότητα) που θα εντάξει την Κύπρο σε ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων και θα αφήνει όλα τα ορυκτά καύσιμα βαθιά μέσα στη γη, με άμεσα (δίκαιη) πράσινη μετάβαση σε μια οικολογική Ευρώπη.

Καλούμε τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και δημοκράτες σε πολιτική συστράτευση. Καλούμε τα κινήματα και τις συλλογικότητες, που παλεύουν για το δημόσιο καλό, το συμφέρον τον πολλών και την προστασία του περιβάλλοντος σε κοινούς αγώνες. Καλούμε όλες και όλους του αγωνιστικού χώρου για να χτίσουμε προοδευτικό αντισυστημικό μέτωπο, με κινηματική και πολιτική δράση. Για μια Δημοκρατική Επανάσταση!

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα