Ριζοσπαστικός Διεθνισμός ενόψει κλιματικής κατάρρευσης: Γιατί χρειαζόμαστε μια Παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία

Επιδρομές ακρίδων, εφιαλτικές πυρκαγιές και μία θανατηφόρα πανδημία σαρώνουν τον πλανήτη. Οι τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι εύκολο να μας βυθίσουν σε απόγνωση.

Ακόμη και η αντίστροφη μέτρηση προς τη Συντέλεια και τον Αρμαγεδώνα μετριέται πλέον με δευτερόλεπτα, αντί για λεπτά, με τη διπλή απειλή πυρηνικού πολέμου και  κλιματικής καταστροφής να μας φέρνουν 100 δευτερόλεπτα πριν τη Συντέλεια. Μπροστά σε τέτοιες πρωτοφανείς προκλήσεις, το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο κρύφτηκε πίσω από τον εθνοκεντρισμό, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει το status quo, καθώς αγνοεί επιδεικτικά την ανάγκη αντιμετώπισης της επικείμενης κλιματικής καταστροφής. Έχουν υποβληθεί ορισμένες αποσπασματικές προτάσεις υπέρ της διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: μια αναιμική προσπάθεια για μια Ευρωπαϊκή Ένωση απαλλαγμένη από ρύπους άνθρακα, που όμως θα αποφέρει περιορισμένα οφέλη.

Σε αυτό το ναδίρ της διεθνούς συνεργασίας, η Προοδευτική Διεθνής (ΠΔ) διεξήγαγε διαδικτυακά την εναρκτήρια διάσκεψη κορυφής της στις 18  Σεπτεμβρίου 2020.

Με στόχο να «ενώσει, να οργανώσει και να κινητοποιήσει προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο», η Προοδευτική Διεθνής προσφέρει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο σε σχέση με άλλες διεθνιστικές οργανώσεις από όλο το πολιτικό φάσμα και υπογραμμίζει ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο δίπολο: «Διεθνισμός ή Εξαφάνιση».

Με κεντρικές ομιλίες των Γιάνη Βαρουφάκη, Ναόμι Κλάιν και Νόαμ Τσόμσκι, η εναρκτήρια διάσκεψη κορυφής κάλυψε πληθώρα θεμάτων, όπως τον τρόπο να ανακτήσουμε τον κόσμο μετά την πανδημία, ένα σχέδιο για ριζοσπαστικό δημοκρατικό διεθνισμό που δεν αγνοεί το φαινόμενο του τοπικισμού, και τελικά την επείγουσα ανάγκη για μια Παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία.

Η ανάγκη να συνεργαστούν οι προοδευτικοί ανά τον κόσμο δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη: τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια διεστραμμένη, αντιδραστική Εθνικιστική Διεθνή να αυτοανακηρύσσεται ως η «πραγματική αντιπολίτευση» στο διεφθαρμένο νεοφιλελεύθερο καθεστώς που συνέχιζε να διατηρεί μια επίφαση «κανονικότητας» ενώπιον μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κλιματικής καταστροφής. Αυτή η εικονική διαμάχη μεταξύ φιλελευθερισμού και πρώτο-φασισμού έχει μετατρέψει σε πραγματικό άθλο τις προσπάθειες των πραγματικά προοδευτικών να ακουστούν, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ευκαιρίες για ανάσχεση των αυξανόμενων ανισοτήτων και αναστροφή μέρους της κλιματικής καταστροφής.

Για να περάσουν από τα λόγια στην πράξη, ο Γιάνης Βαρουφάκης προέτρεψε τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν ένα «κοινό πρόγραμμα και ένα καινοτόμο συλλογικό σχέδιο δράσης», προσφέροντας ένα σχέδιο συλλογικής δράσης που θα διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία χωρίς να αγνοεί τα τοπικά ζητήματα. Στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου είναι η Παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία, μια σύνθεση των υφιστάμενων προγραμμάτων που θα προσφέρει ένα πιο ριζοσπαστικό και συνεκτικό όραμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής καταστροφής.

Αυτή η συμφωνία θα προσφέρει έναν οδικό χάρτη για τη μετάβαση από τη λιτότητα προς ένα πιο πράσινο μέλλον, υιοθετώντας πολλές από τις ιδέες της Πράσινης  Νέας Συμφωνίας για την Ευρώπη, την οποία επεξεργάστηκε το DiEM25. Η υιοθέτηση υποδομών μηδενικών εκπομπών άνθρακα και η δημιουργία πράσινων, αξιοπρεπών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο αυτής της Παγκόσμιας Πράσινης Νέας Συμφωνίας, κι αυτό απαιτεί από τους προοδευτικούς να συντονίσουν την ανακατανομή κόστους και οφέλους μεταξύ του Παγκόσμιου Βορρά και του Νότου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουν όλοι οι προοδευτικοί την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ των σοσιαλιστικών αγώνων κατά της ανισότητας και του αγώνα κατά της κλιματικής καταστροφής.

Ο Νικ Έστες, συνιδρυτής του The Red Nation, μιας οργάνωσης αφιερωμένης στην Απελευθέρωση των Αυτοχθόνων, συμμετέχει στη συζήτηση με θέμα «Ένα Προοδευτικό Όραμα για τον Μετα-Καπιταλισμό», κατά την Εναρκτήρια Διάσκεψη Κορυφής της ΠΔ.

«Όσο το πλουσιότερο 1% του κόσμου εκλύει διπλάσιες εκπομπές CO2 από το φτωχότερο 50%, ο σοσιαλισμός παραμένει η μόνη εναλλακτική απέναντι σε έναν αντιδραστικό, κλιματικά καταστροφικό αυταρχισμό», ανέφερε ο Vijay Prashad. Ομοίως, ο ιστορικός του έθνους Λακότα (Σιού) Νικ Έστες μίλησε για την επείγουσα ανάγκη απο-αποικιοποίησης της ατμόσφαιρας και της προώθησης ενός γεωκεντρικού, αντί ανθρωποκεντρικού σχεδίου για την ανθρωπότητα. Ενώ οι αυτόχθονες λαοί αποτελούν λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Γης, o τρόπος διαχείρισης της γης τους προστατεύει περίπου το 80% της βιόσφαιρας του πλανήτη. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, που συνιστά τον πνεύμονα του πλανήτη, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Οι Αυτόχθονες ακτιβιστές αποτελούν την πιο ζωτική γραμμή άμυνας ενάντια σε μια ανεπανόρθωτη κλιματική καταστροφή.

Οποιαδήποτε Παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία πρέπει να ενσωματώνει την ηγεσία των αυτοχθόνων, αντλώντας από τη Διάσκεψη της Cochabamba το 2010 και τα δικαστήρια για το κλίμα που διεκδίκησε. Είναι κρίσιμο ο Παγκόσμιος Βορράς να διαθέσει ατμοσφαιρικό χώρο στον Νότο μέσω της μείωσης και της απορρόφησης των εκπομπών του, αναλαμβάνοντας το κόστος μεταφοράς τεχνολογίας, ανοίγοντας τα σύνορά του και αποπληρώνοντας το κλιματικό του χρέος με την αποκατάσταση εκτάσεων γης.

Η Ναόμι Κλάιν κατέθεσε το όραμά της για τα «Έτη της Επανόρθωσης» που αναπόφευκτα θα διαδεχθούν την τρέχουσα κρίση της COVID-19.

Συζήτηση κατά την Εναρκτήρια Διάσκεψη Κορυφής της ΠΔ με θέμα: «Τα χρόνια της Επανόρθωσης» με τους Ναόμι Κλάιν, Τασνέμ Εσόπ, Βανέσα Νακάτε, Αρούνα Ρόι, Καρόλα Ρακέτε και συντονιστή τον Ντέιβιντ Άντλερ.

Υποστήριξε ότι η πανδημία μπορεί να γίνει «ο δάσκαλός μας», παρέχοντάς μας τον χρόνο και το χώρο να επαναξιολογήσουμε τις μονόπλευρες προτεραιότητες της ζωής μας πριν την πανδημία. Σε ατομικό επίπεδο, η Κλάιν είπε ότι η κρίση αυτή μας έδωσε το έναυσμα να αμφισβητήσουμε την υπερκατανάλωσή μας, και κατέδειξε ότι κανείς δεν ανήκει σε αποθήκες, φυλακές, συσκευαστήρια κρέατος, στρατόπεδα κράτησης ή  γηροκομεία-βιομηχανίες, όπου ο ιός εξαπλώνεται: «Μέρη όπου είχαν ήδη θυσιαστεί ανθρώπινες ζωές, ανθρώπινες μηχανές για τη διόγκωση κερδών».

Η Παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο αυτών των Ετών της Επανόρθωσης. Για όλους εμάς που καθημερινά ξυπνάμε με νέα από ένα φλεγόμενο, κατεστραμμένο κόσμο, η ΠΔ και η Παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία προτάσσουν την επιτακτική ανάγκη να συστρατευθούν ετερόκλητες δυνάμεις από όλο τον κόσμο, να μοιραστούν αφηγήματα ενός συλλογικού πεπρωμένου και να συνεργαστούν σε έναν μετασχηματισμό με γνώμονα τη δικαιοσύνη και την ισoνομία. Σύμφωνα με την Κλάιν,

«Αποδεχόμενοι την ανάγκη να αντικρίσουμε τη σημερινή μας κατάντια, δημιουργούμε τον απαραίτητο χώρο για λύπη και αλληλοφροντίδα»

Η απόλυτα επιτακτική ανάγκη για συμπόνια, αλληλεγγύη και αγάπη ενώπιον της κλιματικής καταστροφής και της κατάρρευσης της φιλελεύθερης δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, επισήμανε ο Νόαμ Τσόμσκι στην κεντρική ομιλία του. Παντού οι προοδευτικοί πρέπει να συνεργαστούν για να επανοικοδομήσουν (ή σε κάποιες περιπτώσεις να χτίσουν εκ νέου) μια ζωντανή και ορθά θεμελιωμένη δημοκρατία. Απηχώντας τις εκκλήσεις ορισμένων από τους παγκοσμίως κορυφαίους ειδικούς για το κλίμα, ο Τσόμσκι μας προέτρεψε να πανικοβληθούμε. Πουθενά στον κόσμο δεν αντιδρούν οι άνθρωποι στον βαθμό που θα έπρεπε και υφιστάμεθα σαν κατάρα τους χειρότερους ηγέτες στη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Μια Παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία θα καταδείκνυε ότι τα μέσα για την αλλαγή πορείας και την αποτροπή της κρίσης είναι σήμερα διαθέσιμα, αλλά όχι για πολύ.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ΠΔ πρέπει να είναι η εμπέδωση του σκεπτικού: «πανικοβαλλόμαστε τώρα και δρούμε αναλόγως». Ο Δρ. Κορνέλ Γουέστ απηύθυνε επίσης επείγουσα έκκληση προς τους προοδευτικούς να αναλάβουν δράση κατά του αφανισμού «με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας», αντιμετωπίζοντας τις δίδυμες κρίσεις της συνενοχής, του εφησυχασμού και της δειλίας της πολιτικής τάξης και των διανοουμένων.

Οι Προοδευτικοί Διεθνιστές που εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας Παγκόσμιας Πράσινης Νέας Συμφωνίας πρέπει να πανικοβληθούν, αλλά με έναν ελεγχόμενο, ουσιαστικό και αποφασιστικό τρόπο, επισήμανε ο βρετανός βουλευτής και πρώην σκιώδης Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζον ΜακΝτόνελ. Η τρέχουσα πανδημία έχει αποκαλύψει πολλά, εκθέτοντας παραλυτικές αποτυχίες και αδυναμίες του νεοφιλελεύθερου, καταστροφικού για τον πλανήτη, συστήματος. Δεκαετίες λιτότητας μετά το κραχ του 2008 στη Βρετανία και αλλού έχουν αποστεώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, καθιστώντας τες ανίκανες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Έτσι, λίγοι πιστεύουν πως οι άρχουσες τάξεις είναι σε θέση να δράσουν αποφασιστικά κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Προοδευτικά πολιτικά κόμματα όπως οι Εργατικοί στη Βρετανία πρέπει να θέσουν μια Πράσινη Νέα Συμφωνία στο επίκεντρο του πολιτικού τους προγράμματος, αντί να αναπαράγουν μια ρητορική που βάζει «πρώτη τη Βρετανία». Αντιμέτωποι με τον αφανισμό, ο διεθνισμός και ο σοσιαλισμός είναι οι μόνες εναλλακτικές. Η Προοδευτική Διεθνής προσφέρει ένα σχέδιο για μια ριζοσπαστική, δημοκρατική Παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα