Στις 14 Μαΐου τo ΜΕΡΑ25 δίνει την εκλογική μάχη στη Γερμανία

Στις 14 Μαΐου το DiEM25-ΜΕΡΑ25 θα λάβει μέρος σε κοινοβουλευτικές εκλογές στην καρδιά της Ευρώπης, στο ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο της Βρέμης.

Είναι η πρώτη φορά που το MEΡΑ25, το αδελφό κόμμα του ΜέΡΑ25 στη Γερμανία, θα συμμετέχει σε εκλογική διαδικασία.

Το ΜΕΡΑ25 Γερμανίας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στο θέατρο Kino International του Βερολίνου, όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι άξονες του προγράμματός του για το ομοσπονδιακό γερμανικό κράτος. Ένα πρόγραμμα ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό, πλην όμως ρεαλιστικό, που επικυρώθηκε με πανευρωπαϊκή ψηφοφορία των μελών του DiEM25 σε όλη την ήπειρο. Ένα πρόγραμμα μεγαλεπήβολο, αντάξιο ενός δημοσιονομικά κυρίαρχου κράτους που μεριμνά για τις πραγματικές ανάγκες των πολλών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει: Καθολικό βασικό μέρισμα, κρατική εγγύηση εργασίας και σύνταξης, κοινωνικοποίηση του αποθέματος κατοικιών για την παροχή προσιτής στέγης, κατάργηση της FRONTEX, γενναία χρηματοδότηση για κοινωνικά επαγγέλματα και υπηρεσίες, θέσπιση τετραήμερης εβδομάδας εργασίας και φυσικά την κατάργηση του ανώτατου ορίου στον κρατικό δανεισμό, που κατοχυρώνει συνταγματικά το δόγμα της λιτότητας στη Γερμανία.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2022, ιδρύθηκε το ΜΕΡΑ25 Ιταλίας.

Ο ορίζοντας του ΜέΡΑ25 δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, είναι πανευρωπαϊκός και διεθνικός.

Καθώς η Γαλλία εξεγείρεται ενάντια σε έναν αυταρχικό πρόεδρο-τραπεζίτη, εμείς δίνουμε την εκλογική μάχη στη χώρα μας και το ίδιο κάνουν κι οι Γερμανοί σύντροφοί μας στη δική τους. Είναι ο ίδιος αγώνας, ενάντια στην εγχώρια και τη διεθνή ολιγαρχία. Όπως τόνιζε ο Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν στη διάρκεια διαβούλευσης στη Βρέμη πέρσι: “Η διαμάχη δεν είναι μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου, είναι μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και όσων τους καταπιέζουν και τους φτωχοποιούν”. Ξέρουμε καλά ότι οι εθνικές λύσεις δεν αρκούν για να δώσουν απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα. Ξέρουμε καλά ότι οι μεγάλες αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα δεν λαμβάνονται στην Αθήνα, αλλά στο Βερολίνο, στη Φραγκφούρτη και στις Βρυξέλλες. Ο αγώνας για την Ελλάδα είναι αγώνας για την Ευρώπη και το αντίστροφο. Ο μόνος αγώνας που μπορεί να έχει σημαντικό και διαρκές αποτέλεσμα είναι ο αγώνας χωρίς σύνορα.

Δείτε την παρουσίαση του ομοσπονδιακού προγράμματος του ΜΕΡΑ25 από τους Γερμανούς συνοδοιπόρους μας στο Βερολίνο εδώ, με ελληνικούς υπότιτλους.

Ακολουθεί μεταφρασμένο το προεκλογικό φυλλάδιο του MEΡΑ25 για το κρατίδιο της Βρέμης:

___________________________________________________________________________________________________________

Ψηφίστε το MERA25 στις πολιτειακές εκλογές στις 14 Μαΐου, γιατί ήρθε η ώρα για μια νέα αλληλεγγύη στη Βρέμη!

Το MERA25 είναι ένα νέο κόμμα, μέρος του κινήματος DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς. Κάνουμε πολιτική πέρα ​​από τα σύνορα και αγωνιζόμαστε για όλους τους κατοίκους της Βρέμης. Στόχος μας είναι να ευημερούν οι πολλοί, όχι να πλουτίζουν οι λίγοι.

Πιστεύουμε ότι η Βρέμη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: οι τιμές αυξάνονται συνεχώς, ενώ η οικολογική κρίση επιδεινώνεται. Για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πραγματικότητα, δεν αρκεί να διαδηλώνουμε στους δρόμους. Ούτε υπάρχει χρόνος να επηρεάσουμε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ: πρέπει να τους αντικαταστήσουμε. Για αυτό κατεβαίνουμε στις πολιτειακές εκλογές της Βρέμης, δίνοντας τη μάχη για ριζικές αλλαγές και για μια νέα αλληλεγγύη.

Η ιστορία μας

2016 – Ίδρυση του DiEM25 για τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ

2018 – Ίδρυση του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα για τη συνέχιση της Ελληνικής Άνοιξης

2019 – Κάθοδος στις ευρωεκλογές με την Ευρωπαϊκή Άνοιξη και είσοδος του MέΡΑ25 στη ελληνική Βουλή

2021 – Ίδρυση του MERA25 στη Γερμανία (ως κόμμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας)

2022 – Ίδρυση του MERA25 στην Ιταλία και στη Βρέμη (ως κόμμα του ομοσπονδιακού κρατιδίου)

2023 –  Συμμετοχή στις πολιτειακές εκλογές της Βρέμης

 

Για μια νέα αλληλεγγύη για το κλίμα

Καθώς η πόλη μας είναι παράκτια, το μέλλον της εξαρτάται απολύτως από τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Σε τοπικό επίπεδο, το πιο σημαντικό είναι να περιέλθουν οι κρίσιμες υποδομές στον έλεγχο των πολιτών. Για αυτό θέλουμε να κοινωνικοποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Βρέμης και να εισαγάγουμε μια κρατική εγγύηση εργασίας, ώστε να δρομολογήσουμε και να σχεδιάσουμε εμείς οι ίδιοι τον απαραίτητο μετασχηματισμό το ταχύτερο δυνατόν.

 

Για μια νέα στεγαστική αλληλεγγύη

Η εξασφαλισμένη στέγη είναι η βάση για μια ήρεμη ζωή. Η άνοδος των ενοικίων την καθιστά ανέφικτη. Για αυτό θέλουμε να διαχειριστούμε δημοκρατικά το στεγαστικό απόθεμα και να επανακοινωνικοποιήσουμε την GEWOBA (ιδιωτική εταιρεία ακινήτων). Θέλουμε επίσης να εισαγάγουμε ένα βασικό εισόδημα στη Βρέμη και να θεσμοθετήσουμε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Γιατί η ευημερία των κατοίκων διασφαλίζεται, όταν επωφελούνται από όσα παράγονται συλλογικά στον τόπο τους και όταν διαθέτουν αρκετό ελεύθερο χρόνο.

 

Για μια νέα συγκοινωνιακή αλληλεγγύη

Θέλουμε μια πραγματική επανάσταση στις μετακινήσεις, που να δίνει προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Για αυτό δεσμευόμαστε για το μηδενικό εισιτήριο εντός της Βρέμης, το οποίο θα επιτρέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση για όλες και όλους. Θέλουμε επίσης η Βρέμη να γίνει μια ποδηλατική πόλη, όπου τα πάντα θα είναι εύκολα προσβάσιμα με το ποδήλατο. Για τον σκοπό αυτό, θέλουμε να επεκτείνουμε μαζικά την ποδηλατική υποδομή, μεταξύ άλλων με περισσότερες γέφυρες πάνω από τον ποταμό Βέζερ.

 

Για μια νέα τοπική αλληλεγγύη 

Η συλλογική λήψη αποφάσεων, η οριζόντια δημοκρατία και η ισονομία αποτελούν προϋποθέσεις για μια ελεύθερη κοινωνία και στη Βρέμη. Θέλουμε επομένως να αντικαταστήσουμε τα γνωμοδοτικά συμβούλια της Βρέμης με συμβούλια κληρωτών πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ), ώστε να μην επηρεάζονται από εταιρικά, ολιγαρχικά ή άλλα συγκεκριμένα συμφέροντα. Ασκώντας συνεπή, φεμινιστική πολιτική, δεσμευόμαστε για την κατάλυση κάθε καταπίεσης και διάκρισης. Η ισονομία πρέπει να γίνει ο κανόνας στη Βρέμη. Αλληλεγγύη και δημοκρατία μπορούν να υπάρξουν μόνο εάν η εξουσία κατανέμεται δίκαια.

 

Αλληλεγγύη σημαίνει να μπει τέλος στο Δόγμα για το Χρέος (το συνταγματικά κατοχυρωμένο ανώτατο όριο κρατικού δανεισμού)

Για να πετύχουμε τους στόχους μας και να γίνει πραγματικότητα η νέα αλληλεγγύη, πρέπει να αυξηθούν μαζικά οι κρατικές δαπάνες. Αυτό θα το πετύχουμε βασιζόμενοι σε μια σύγχρονη νομισματική πολιτική. Τα κράτη δεν χρειάζεται να εισπράττουν τα χρήματα που δαπανούν. Αντίθετα: τα κράτη δημιουργούν μόνα τους τα χρήματα που ξοδεύουν. Το ανώτατο όριο χρέους στη Βρέμη μάς εμποδίζει να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις και αυξάνει ολοένα και περισσότερο την ανισότητα. Το πιο σημαντικό βήμα προς μια σύγχρονη νομισματική πολιτική είναι λοιπόν η κατάργηση του ανώτατου ορίου στον κρατικό δανεισμό με δημοψήφισμα.

 

ΜΕΡΑ25 Βρέμης

Επικοινωνία: bremen@mera25.de

Σημείο συνάντησης στη Βρέμη: Kommunikationszentrum Paradox

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: MERA25 Bremen

Ιστοσελίδα και δωρεές: mera25.de/bremen

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα