Θυμόμαστε την εξέγερση στην Ανατολική Γερμανία το 1953: Αλληλεγγύη με όλους όσοι αγωνίζονται για δημοκρατία

Δήλωση της συντονιστικής ομάδας του MERA25/DiEM25 στη Γερμανία για την επέτειο της λαϊκής εξέγερσης στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ)

 

Σήμερα τιμούμε τη λαϊκή εξέγερση της 17ης Ιουνίου 1953 στη ΛΔΓ (Ανατολική Γερμανία), μια σημαντική στιγμή εναντίωσης στην πολιτική καταπίεση και υπεράσπισης της ελευθερίας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στους ανθρώπους που είχαν το θάρρος να ξεσηκωθούν ενάντια στην αδικία και να αντιταχθούν σε μια αυταρχική κυβέρνηση.

 

Η εξέγερση της 17ης Ιουνίου 1953 ήταν έκφραση της βαθιάς επιθυμίας του λαού για δικαιοσύνη, δημοκρατία και κοινωνική ισότητα. Με ένα κύμα απεργιών, μαζικών διαδηλώσεων και πολιτικών διαμαρτυριών, ύψωσαν τη φωνή τους και  διεκδίκησαν, μεταξύ άλλων, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, παραίτηση της κυβέρνησης του SED, ελεύθερες εκλογές και την ενότητα της Γερμανίας.

 

Οι ελπίδες των διαδηλωτών ματαιώθηκαν όταν σοβιετικά τανκς έσπευσαν να συντρίψουν την εξέγερση. Παρ’ όλα αυτά, τα γεγονότα προκάλεσαν ένα τραύμα στην ηγεσία του SED. Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα, μπροστά στις διογκούμενες διαμαρτυρίες πολιτών το 1989, ο επικεφαλής της Stasi (των ανατολικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών) Erich Mielke αναρωτήθηκε: “Άραγε ξημερώνει αύριο μια 17η Ιουνίου;” Τελικά δεν ξέσπασε μια νέα 17η Ιουνίου, αλλά η Ειρηνική Επανάσταση που οδήγησε στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989.

 

Η αποφασιστικότητα των πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας την 17η Ιουνίου 1953 μάς εμπνέει και σήμερα. Έχει σημασία να αναδείξουμε τους παραλληλισμούς μεταξύ των γεγονότων εκείνης της εποχής και των σημερινών συγκρούσεων, στις οποίες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ενάντια στον αυταρχισμό και την καταπίεση. Η λαχτάρα για ελευθερία και δημοκρατία είναι διαχρονική και δεν ξεχνάμε ότι ο αγώνας υπέρ αυτών των αξιών είναι συνεχής και αδιάλειπτος.

 

Αν και οι καιροί έχουν αλλάξει, οι θεμελιώδεις αρχές της 17ης Ιουνίου 1953 εξακολουθούν να έχουν βαρύνουσα σημασία. Στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην αδικία, τους ολιγάρχες και τα αυταρχικά καθεστώτα, είτε είναι στην Ευρώπη, την Τουρκία, τη Ρωσία ή αλλού. Ο αγώνας για ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη είναι οικουμενικός και δεν γνωρίζει σύνορα.

 

Ας τιμήσουμε την κληρονομιά της 17ης Ιουνίου 1953 δίνοντας τον αγώνα για δημοκρατία και ισότητα παντού, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Θέλουμε μια χώρα, μια ήπειρο και έναν κόσμο όπου κανείς και καμιά δεν θα καταπιέζεται ή θα περιθωριοποιείται. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε μια πιο δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία.

 

Από το μανιφέστο του DiEM25:

 

“Ο εφιάλτης όλων των ολιγαρχών είναι η πραγματική δημοκρατία.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταματήσει αυτό: μια δημοκρατική επανάσταση!

Μπορούμε να τους νικήσουμε, και δεν θα σταματήσουμε μέχρι το όραμά μας για βαθιά δημοκρατία να εξαπλωθεί στο εταιρικό σύστημα, την οικονομία μας, τα τοπικά συμβούλια, τα κοινοβούλια και όλους τους θεσμούς μας”.

Πιστεύουμε ότι το σύνολο των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών διαμορφώνεται από τους ανθρώπους και επομένως οι άνθρωποι μπορούν να τις αλλάξουν. Αυτό πρεσβεύουμε. Όμως δεν το κάνουμε αυτό για εσάς -το κάνουμε μαζί σας! Γιατί η αλλαγή δεν έρχεται ποτέ από πάνω. Γίνε μέλος του MERA25 Γερμανίας εδώ!

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Το DiEM25 στην Κύπρο καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες στη Χλώρακα

Το DiEM25 στην Κύπρο καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες στη Χλώρακα και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση DiEM25 στην Κύπρο για τις πυρκαγιές

Εκφράζουμε στεναχώρια και θυμό για τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ταλανίζουν το νησί μας τις τελευταίες ημέρες

Διαβάστε περισσότερα

Πυρκαγιές στην Αττική: Στο ίδιο έργο θεατές

Η “προετοιμασία” της Μητσοτάκης Α.Ε. δυστυχώς, ήδη “φάνηκε”, με μεγάλο μέρος της Αττικής να κατακαίγεται και πάλι, ενώ πολλές είναι και πάλι οι ...

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική μετατόπιση στην Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσει μια εκ νέου αφύπνιση του κινηματικού ακτιβισμού

Καθώς η Ελλάδα μετατοπίζεται προς τα δεξιά, ο κινηματικός ακτιβισμός θα έχει μια ευκαιρία να αναγεννηθεί

Διαβάστε περισσότερα