Υπερασπίσου τον Jeremy Corbyn – Υπερασπίσου τη Δημοκρατία!

Βοήθησε το DiEM25 να αποτρέψει τη στρατηγική χρεοκοπία του Jeremy

Γεια σας, είμαι ο Γιάνης Βαρουφάκης με ένα μήνυμα εκ μέρους του DiEM25.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χαθεί η δημοκρατία μας. Η δικαστική οδός προς τον αυταρχισμό είναι ο πιο ολέθριος. 

Εφευρέθηκε στη Σιγκαπούρη από τον Lee Kwan Yew που, αντί να φυλακίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ανακάλυψε την τέχνη να τους εξουδετερώνει σπρώχνοντάς τους στη χρεοκοπία.

Αυτή η τακτική χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στην Ευρώπη για να φιμώσει τους πράσινους ακτιβιστές, κινήματα όπως το DiEM25 που απαιτούν διαφάνεια από την κεντρική τράπεζα της Ευρώπης, ο κατάλογος είναι μακρύς.

Σήμερα, η ίδια τακτική εφαρμόζεται στο ΗΒ για να εξουδετερωθεί ο Jeremy Corbyn: για να διασφαλιστεί ότι η τεκμηριωμένη, παθιασμένη, κρυστάλλινη θέση του υπέρ ενός καλύτερου και πιο αξιοπρεπούς κόσμου θα αποκλειστεί από τις εκλογές και από το επόμενο Κοινοβούλιο της Βρετανίας.

Λίγη ιστορία: Ο Jeremy μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση, για σχόλια που έκανε το 2018.  Το 2022, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη δίκη, η κατηγορία αποσύρθηκε, δικαιώνοντας πλήρως τον Jeremy. Ωστόσο, αυτό του άφησε έναν νομικό λογαριασμό £1.477.000. Πολλές μικρές δωρεές και μετέπειτα διαπραγματεύσεις βοήθησαν να αποπληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του, αλλά σήμερα ο Jeremy αντιμετωπίζει έναν εκκρεμή λογαριασμό £400.000.

Το κατεστημένο ξέρει ότι ο Jeremy δεν είναι σαν κι αυτούς. Ο Jeremy Corbyn δεν έχει θησαυρίσει χάρη σε φιλίες με τραπεζίτες, διευθύνοντες συμβούλους, ομίλους εταιρειών και την ολιγαρχία. Χωρίς εξαιρετικό προσωπικό πλούτο και περιουσιακά στοιχεία, κανείς δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός νομικού κόστους σαν κι αυτό. Που είναι φυσικά το αντικειμενικό απώτερο κίνητρο πίσω από αυτή την παράλογη υπόθεση: Να αποτρέψει την πολιτική συμμετοχή τού Jeremy, καταβάλλοντάς τον με δίκες και οικονομικές δυσκολίες και εκφοβίζοντας άλλους σαν αυτόν με σκοπό τη φίμωση και την υποταγή τους.

Το DiEM25 έχει υπερασπιστεί την προοδευτική πολιτική από νομικές επιθέσεις στο παρελθόν και τώρα πρέπει να το ξανακάνει. Τέτοιες επιθέσεις απαιτούν συλλογική απάντηση, υπεράσπιση της πολιτικής μας. Εκ μέρους του DiEM25 στέκομαι εδώ μπροστά σας και σας ικετεύω να ξεσηκωθείτε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας από τον πιο ολέθριο εχθρό της: τη δικαστική οδό προς τον αυταρχισμό. Προς υπεράσπιση του συντρόφου μας Jeremy Corbyn. Προς υπεράσπιση του δικαιώματος των ανθρώπων στην εκλογική περιφέρεια του Jeremy στο Λονδίνο να τον ψηφίσουν. Προς υπεράσπιση του δικαιώματός σας να επιλέγετε ποιον θα ψηφίσετε όπου κι αν ζείτε.

Συνεισφέρετε στην εκστρατεία πληθοχρηματοδότησης του DiEM25 για να στηρίξετε τον Jeremy όχι μόνο με χρήματα, αλλά και με την προσοχή σας και, ναι, γίνετε μέλη του DiEM25, ώστε μαζί να συνεχίσουμε τον πανευρωπαϊκό μας αγώνα για τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη.

Carpe DiEM!

ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Ιστορικό

Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Jeremy Corbyn μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση από τον Richard Millett, μετά από σχόλια που έκανε στην εκπομπή του Andrew Marr τον Σεπτέμβριο του 2018. Μόλις δύο εβδομάδες πριν εκδικαστεί η υπόθεση, τον Οκτώβριο του 2022, ο κ. Millett ξαφνικά απέσυρε την αγωγή του για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο δικαστικός συμβιβασμός δικαίωσε πλήρως τον Jeremy, όπως φαίνεται από τους όρους του διακανονισμού, στον οποίο συμφωνήθηκε

  • να μην καταβάλει αποζημίωση,
  • να μην παράσχει καμία δέσμευση ότι δεν θα επαναλάβει τις επίμαχες εκφράσεις, 
  • να μην αποζημιώσει τον Millett για κανένα έξοδο, εκτός από τα έξοδα μιας έφεσης το 2021 και 
  • να μη ζητήσει συγγνώμη. 

Του έμεινε όμως ένας τεράστιος λογαριασμός για τη νομική υπεράσπισή του τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Αρχικά ήταν γύρω στα £1.477.000. Τον Ιούλιο του 2020 ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων από το κοινό για την υποστήριξη του Jeremy. Αναπάντεχα, έλαβε πάνω από 24.000 μεμονωμένες δωρεές, κυρίως ποσά μεταξύ £5 και £20. Σε συνέχεια άλλων σχετικών δαπανών, διαπραγματεύσεων και περαιτέρω ιδιωτικών δωρεών, ο λογαριασμός του Jeremy που συνεχίζει να εκκρεμεί μειώθηκε σε περίπου £400.000.

Ένα χρηματικό υπόλοιπο τέτοιου μεγέθους οδηγεί στην πολιτική του εξόντωση. 

Όσο εξωφρενικά άδικο κι αν φαίνεται, αυτή είναι η πραγματικότητα του νομικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και του βρετανικού νόμου περί δυσφήμισης, που ευνοεί όσους διαθέτουν αστείρευτους οικονομικούς πόρους ανεξάρτητα από το δίκαιο ή το άδικο της υπόθεσης. Η περίπτωση του Jeremy είναι μια σαφής μορφή «lawfare» (εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης).

Τα τελευταία χρόνια, λαμβάνει όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα η χρήση των λεγόμενων Στρατηγικών Αγωγών κατά της Δημόσιας Συμμετοχής (SLAPPs). Αυτές οι πρακτικές έχουν χαρακτηριστεί αποτρεπτικές για την ελευθερία του λόγου. Ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δυσφήμιση ευνοεί τους ενάγοντες, ακριβώς λόγω του τεράστιου κόστους -που μπορεί να ανέλθει σε εκατομμύρια- και του γεγονότος ότι δεν παρέχεται νομική βοήθεια σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης.

Δυστυχώς, πολλοί από τους ανθρώπους που δυσφήμησαν τον Jeremy Corbyn -και πολλούς άλλους σοσιαλιστές- γνωρίζουν αυτή την ανισορροπία του νομικού συστήματος και τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Συνήθως, αν δεν έχει κανείς σημαντικό ιδιωτικό πλούτο που να του επιτρέπει να αντεπεξέλθει στις σχετικές δαπάνες, καταλήγει στην απόφαση ότι δεν έχει νόημα να αντιπαλέξει τα SLAPP.

Υπερασπίζοντας τον Jeremy Corbyn

Με μια έννοια, η υπεράσπιση του Jeremy Corbyn έχει να κάνει με απλή αλληλεγγύη – έναν βασικό πυλώνα του σοσιαλιστικού κινήματος σε όλη την υφήλιο. Όταν ο Jeremy Corbyn εξελέγη ηγέτης των Εργατικών το 2015, συγκλόνισε το πολιτικό κατεστημένο. Όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Ο πρώτος βουλευτής των Εργατικών παραιτήθηκε την ώρα που ο Jeremy Corbyn εκφωνούσε την πρώτη του ομιλία, ενώ υπήρξε (και συνεχίζει να υπάρχει) μια στοχευμένη εκστρατεία υπονόμευσής του, αλλά και του πολιτικού σχεδίου που συγκροτήθηκε γύρω του. Αυτή η επίθεση έχει λάβει πολλές μορφές, από την πολιτική δολιοφθορά μέχρι το lawfare και τη δυσφήμιση.

Ο Jeremy Corbyn έχει περάσει όλη του την πολιτική ζωή αγωνιζόμενος με αποφασιστικότητα για έναν καλύτερο, πιο αξιοπρεπή κόσμο. Το όραμά του είναι αυτό που όλοι συμμεριζόμαστε και στο οποίο όλοι προσβλέπουμε. Τώρα ήρθε η ώρα να ανταποδώσουμε την αποφασιστικότητά του με τη δική μας αλληλεγγύη.

Υπερασπίζοντας τη δημοκρατία και τον σοσιαλισμό

Αλλά αυτή η υπεράσπιση υπερβαίνει τον Jeremy Corbyn, που δεν είναι παρά ένα σύμβολο μιας απόπειρας φίμωσης της συλλογικής μας φωνής. Το δημοκρατικό και σοσιαλιστικό κίνημα δέχεται ολοένα και ισχυρότερη επίθεση, είτε μέσω ιδεολογικού πολέμου είτε μέσω των αποτρεπτικών συνεπειών του lawfare – με εκφοβισμό των πληροφοριοδοτών, των ακτιβιστών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που επιδιώκουν να αποδομήσουν τις κραταιές ή απλοϊκές “αλήθειες” που λέγονται στο διαδίκτυο, στα μέσα ενημέρωσης ή στον έντυπο τύπο.

Τόσο η δυσφήμιση όσο και οι καταχρηστικές αγωγές κατά του Jeremy Corbyn λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επίθεσης, που στοχεύει στη μαζική εκδίωξη των σοσιαλιστών του Εργατικού Κόμματος και στο «ξερίζωμα» των «κορμπινιστών», ώστε να απονομιμοποιηθεί η αριστερά και να εξοβελιστεί εξ ολοκλήρου από τη δημόσια ζωή.

Η παρρησία είναι θεμέλιο του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας. Χωρίς αυτή, διολισθαίνουμε σε ένα αυταρχικό μέλλον, όπου οι προοδευτικές, οι δημοκράτισσες και οι σοσιαλίστριες θα αναγκάζονται να σιωπούν από φόβο. Αυτό θα έχει τεράστιες μελλοντικές επιπτώσεις στην πολιτική. Υποστηρίζοντας τον Jeremy Corbyn, λέμε σε όσους αντιστρατεύονται τον ίδιο τον κόσμο για τον οποίο αγωνιζόμαστε: δεν περνάνε οι εκφοβισμοί – η φωνή μας θα ακουστεί. 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα