DiEM25

Γιατί χρειαζόμαστε έναν εκλογικό βραχίονα;

Από όταν δημοσιεύτηκε η πρότασή μας για την ανάπτυξη ενός “εκλογικού βραχίονα” για το DiEM25 -ένα διεθνιστικό εκλογικό εργαλείο που θα βοηθήσει να φτάσει η Προοδευτική Ατζέντα μας για την Ευρώπη στις κάλπες σε όλη την ΕΕ – έχουμε λάβει πάμπολλες ερωτήσεις και τοποθετήσεις από μέλη και φίλους του κινήματος.
Ενδεικτικά κάποιες απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σας.
(Μπορείτε επίσης να δείτε το πρόσφατο Facebook Live Video του Γιάνη, όπου απάντησε σε πολλά ερωτήματα)
 

  1. Είναι πραγματικά απαραίτητο για εμάς να αποκτήσουμε εκλογική έκφραση;

Ναι- Πραγματικά πιστεύουμε ότι δεν τίθεται καν θέμα επιλογής! Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται προκειμένου να πετύχουμε την αλλαγή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομική μας ατζέντα και την “Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη – των προτάσεών μας δηλαδή για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και μιας σειράς μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς τροποποιήσεις στις Συνθήκες που διέπουν την ΕΕ ή με τη δημιουργία νέων Θεσμών.
Έτσι ενώ η κριτική μας για τις κομματικές πολιτικές και την ξεπερασμένη φύση των τρεχόντων πολιτικών σχηματισμών παραμένει επίκαιρη, το να τεθούν οι προτάσεις του DiEM25 στις κάλπες θα μας επιτρέψει να επηρεάσουμε εξίσου το σύστημα.
       2. Είναι πραγματικά τόσο επείγον;
Ναι- ως ζήτημα έγινε ακόμα πιο πιεστικό αμέσως μετά τις πρόσφατες Γερμανικές εκλογές οι οποίες εξανέμισαν και την τελευταία εναπομείνασα ελπίδα για μία ομοσπονδιακή δημοκρατική ώθηση από τον Μακρόν και τη Μέρκελ.
Ο χρόνος τελειώνει. Αν το DiEM25 είναι να έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στις πανευρωπαϊκές εκλογές του 2019, αν το DiEM25 πραγματικά θέλει να δράσει προτού η Ευρώπη διαλυθεί (πριν το 2025;), αν θέλουμε να ασχοληθούμε πραγματικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ή την επικράτηση της ξενοφοβίας προτού να είναι πολύ αργά, πρέπει να αποφασίσουμε άμεσα.
        3. Δε θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας δημιουργώντας συμμαχίες με υπάρχοντα πολιτικά κόμματα;
Το να δημιουργήσουμε συμμαχίες θα ήταν πράγματι πολύ πιο εύκολο για εμάς, αλλά την ίδια ώρα δε θέλουμε να παγιδευτούμε στο παιχνίδι των καιροσκοπικών συνεργασιών. Είμαστε ανοιχτοί σε συμμαχίες και συμπράξεις με άλλα πολιτικά κόμματα, όμως μόνο εάν οι σύμμαχοί μας ενστερνίζονται πλήρως τις πολιτικές μας (με πιθανές προσαρμογές ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και τεχνικούς όρους φυσικά).
Για του λόγου το αληθές, συνεργαζόμαστε ήδη με πολιτικές πρωτοβουλίες που μοιράζονται την ίδια νοοτροπία. Για παράδειγμα, συζητάμε τη δυνατότητα μίας εκλογικής συνεργασίας με δύο κόμματα: Του Razem στην Πολωνία και του The Alternative στη Δανία. Και θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πρωτοπόρες μορφές συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις που πραγματικά ενδιαφέρονται στο να προωθήσουν την Προοδευτική μας Ατζέντα.
Ωστόσο: Πολλά κόμματα είναι βαθιά διχασμένα στο τι πρέπει να γίνει με το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Οι αρχές του DiEM25 υιοθετούνται από τμήματα μέσα σε διάφορα κόμματα, αλλά σπανίως από κάποιο κόμμα συνολικά. Το να δημιουργήσουμε συμμαχία με αυτά τα κόμματα θα σήμαινε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε κάποιες από τις βασικές αρχές μας. Κάτι τέτοιο θα μας καθιστούσε ένα ακόμα κίνημα που θυσιάζει τις αρχές του προκειμένου να αποκτήσει εκλογική δύναμη- κάτι που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε!
         4. Τι άλλες επιλογές έχουμε;
Το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό είναι αχανές και ποικιλόμορφο. Οφείλουμε να είμαστε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι έτσι ώστε να φτάσει η Ατζέντα μας στις κάλπες. Οπότε, ας είμαστε δημιουργικοί, αλλά και σταθεροί στην ακόλουθη αρχή μας ‘Όχι ακόμα ένα πολιτικό κόμμα’. Αυτές είναι οι υπό σκέψη επιλογές μας:

  • Ίσως επιλέξουμε να ζητήσουμε από υποψήφιους να υπογράψουν ένα καταστατικό το οποίο θα τους δεσμεύει με την πολιτική του DiEM25 (και θα τους καθιστά υπεύθυνους για τον λόγο τους!)
  • Είναι πιθανό να εγκρίνουμε υποψηφίους, κόμματα ή συνασπισμούς με ένα σαφές πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα είναι εναρμονισμένο με την Προοδευτική μας Ατζέντα
  • Πιθανώς να συνεργαστούμε με μία προοδευτική συμμαχία όποτε αυτό καταστεί πιθανό
  • Ίσως δημιουργήσουμε μία σχετικά μόνιμη συνεργασία με κάποιο τοπικό κόμμα το οποίο θα μπορούσε να δρα ως ο ‘εκλογικός μας βραχίονας’ σε ένα δεδομένο κράτος, περιοχή ή δήμο (ένα κίνημα το οποίο καθορίστηκε να προσελκύει κόμματα, αντί για το ανάποδο, εμπεριέχει μία καινοτόμα χροιά, έτσι δεν είναι;)
  • Ίσως επιλέξουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούριο κόμμα: ένα 100% DiEM25 πολιτικό πρόγραμμα αποκλειστικά από μέλη του DiEM25 σε συγκεκριμένη χώρα, περιφέρεια, δήμο…

ή κάποια επιλογή που ακόμα δεν έχουμε ακόμα φανταστεί!
      5. Εννοείτε, θα έπρεπε να δημιουργήσουμε κι άλλο πολιτικό κόμμα;
Όχι ακριβώς. Το DiEM25 θα πρέπει να δημιουργήσει έναν “εκλογικό βραχίονα” -ένα διεθνικό πολιτικό κόμμα το οποίο θα γίνει μέρος του ευρύτερου οργανισμού του DiEM25.
Σαν πρώτο βήμα, αυτό θα σήμαινε ότι το DiEM25 αναζητά να συστήσει ένα πολιτικό κόμμα, ανάλογα με την εθνική νομοθεσία, σε διάφορες Ευρωπαϊκές (όχι μόνο της Ε.Ε) χώρες. Όπου απαραίτητο, προκειμένου να δοθεί σε αυτά τα κόμματα και μία πιο τοπική ταυτότητα, ίσως ακόμα και να συμφωνήσουμε σε ένα όνομα για το κομματικό παρακλάδι του DiEM25 σε κάποια συγκεκριμένη χώρα έτσι ώστε να καταχωρούνται στις εκλογικές λίστες και να χρηματοδοτούνται από τα μέλη, εφόσον βέβαια έχουν πάρει την πανευρωπαϊκή εσωτερική ψήφο του DiEM25 για κάτι τέτοιο.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 θα πρέπει να κατεβαίνει σε εκλογές σε κάθε χώρα ή σε κάποιες χώρες. Όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές. Ίσως ακόμα επιλέξουμε να μη συμμετέχουμε καθόλου σε εκλογές σε συγκεκριμένα μέρη. Συλλογικά αποφασίζουμε αν και πώς θα πάρουμε μέρος σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.
Και φυσικά, το πρωταρχικό πεδίο δράσης του DiEM25 παραμένει το Ευρωπαϊκό σε διεθνικό επίπεδο, όπου όλα τα υπάρχοντα κόμματα αποτυγχάνουν οικτρά (Δείτε σημείο 11 παρακάτω).
       6. Δε ρισκάρουμε να χάσουμε τον κινηματικό μας χαρακτήρα;
Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι ένα κίνημα χωρίς κόμμα είναι αδύναμο, και ένα κόμμα χωρίς κίνημα μπορεί μόνο να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Τα χρειαζόμαστε αμφότερα.
Δε θα καταφέρουμε τίποτα από όσα θέλουμε χωρίς ακόμα δύο δυνατά χέρια (τον εκλογικό βραχίονα), ο οποίος θα εφαρμόζει τις ιδέες του εγκεφάλου (το κίνημα). Οποιαδήποτε πιθανά κόμματα του DiEM25 δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν το κίνημα. Ένα αξιόπιστο κόμμα θα έπρεπε να υποστηρίζεται από ένα κίνημα στο οποίο θα είναι και υπόλογο.
Επιπλέον, τα μέλη του DiEM25 δε χρειάζεται να γίνουν μέλη στον εκλογικό βραχίονα του κινήματος σε οποιαδήποτε χώρα, όποια μορφή κι αν πάρει. Κάθε μέλος του κινήματος θα συνεχίζει να συμμετέχει στον σχηματισμό της πολιτικής του DiEM25 στην Ευρώπη και σε συγκεκριμένες χώρες, χωρίς απαραιτήτως να συμμετέχει σε εκλογικές προσπάθειες αν δεν το επιθυμεί.
         7. Δεν ρισκάρουμε να χάσουμε τον διεθνικό μας χαρακτήρα;
Ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 θα μπορούσε να είναι το πρώτο διεθνικό κόμμα με μία πραγματική διεθνική κουλτούρα και δομή συλλογικής λήψης αποφάσεων και με έναν κατοχυρωμένο πολιτισμό σε πανευρωπαϊκές εκστρατείες και εκλογικά μανιφέστα για κάθε χώρα, εγκεκριμένα από όλα τα μέλη σε όλη την Ευρώπη.
Οι εκλογικές διακηρύξεις κάθε συγκεκριμένου κατά χώρα εκλογικού βραχίονα του DiEM25 θα μπορούσαν να προταθούν απο τα μέλη πάνω στη βάση της τοπικής προσαρμογής της γενικής πλατφόρμας του DiEM25, με αυτές τις διακηρύξεις να τίθενται στην κρίση όλων των μελών του κινήματος πανευρωπαϊκά μέσω ψηφοφορίας.
Εάν είναι δυνατό, το DiEM25 θα επιχειρήσει να ανατρέψει εθνικούς περιορισμούς κατεβάζοντας υποψηφίους μίας χώρας σε εκλογές άλλης.
         8. Πώς μπορούμε να σχηματίσουμε και να εκφέρουμε άποψη για κάθε τοπικό ζήτημα;
Τα μέλη μας δε χρειάζεται να συμμετέχουν σε κάθε ψηφοφορία. Όμως το DiEM25 πάντα θα παρέχει πληροφορίες αναφορικά με την τοποθέτησή του για την κάθε προτεινόμενη πολιτική σε κάθε ψηφοφορία.
         9. Είμαστε πολιτικά έτοιμοι; Είναι η ατζέντα μας αρκετά αναπτυγμένη;
Ναι, ή μάλλον: είμαστε έτοιμοι στο να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε! Η οικονομική μας ατζέντα, η Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη, είναι έτοιμη. Θα επιταχύνουμε την προετοιμασία κι άλλων πολιτικών κειμένων (διαφάνεια, προσφυγικό και μεταναστευτικό, εργασιακό, πράσινες επενδύσεις, Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και Διαδίκτυο για τον Λαό). Επίσης, σύντομα θα ιδρύσουμε θεματικές τοπικές ομάδες (DCSs) ώστε να εμπλουτίσουμε την ευρύτερη στάση του κινήματός μας σε θέματα όπως διεθνείς σχέσεις, Ευρωπαϊκή άμυνα, συστήματα υγείας και εκπαίδευσης. Αυτή είναι ακόμα μία κίνηση από τη βάση προς τα πάνω του DiEM25 στο πλαίσιο της διεύρυνσης του και της δημιουργίας πολιτικής ατζέντας.  
          10. Είμαστε υλικοτεχνικά έτοιμοι; Έχουμε τους απαραίτητους πόρους;
Ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε κάτι τέτοιο όταν ξεκινήσαμε το DiEM25 τον Φεβρουάριο του 2016. Αν είναι να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε την πιθανότητα για επιτυχία με βάση τους τωρινούς ή δυνητικούς μελλοντικούς πόρους, τότε η απάντηση θα είναι: ας πάμε σπίτια μας και μην κάνουμε τίποτα! Μάλιστα, οι προκλήσεις που θα βρούμε μπροστά μας είναι τόσες πολλές και τα ζητήματα που θα εντοπίσουμε τόσο περίπλοκα που είναι αρκετά για να αποθαρρυνθούν κάποιοι. Αλλά είμαστε αυτοί που κάνουν τα λόγια πράξη, Όπως ο Brian Eno τόσο εύγλωττα δήλωσε το βράδυ που ξεκίνησε το DiEM25 “ξεκίνα να μαγειρεύεις και η συνταγή θα ακολουθήσει!“.
           11. Σε ποιες εκλογές θα πρέπει να κατέβουμε;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα αποφασίζεται πάντα από τα μέλη μας κατά περίπτωση. Ωστόσο, ένα σπουδαίο ξεκίνημα θα ήταν για το DiEM25 να στοχεύσει τις Ευρωεκλογές του 2019. Αυτές οι εκλογές μας προσφέρουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη μόνη διεθνική δημοκρατική στιγμή. Ενώ τα παραδοσιακά κόμματα παραμένουν δίχως όραμα, παγιδευμένα στα όρια του εθνικού ανταγωνισμού, το DiEM25 μπορεί να μετατρέψει την πανευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία σε δική του πλατφόρμα για την πρώτη αυθεντική διεθνική προεκλογική εκστρατεία. Αποκτώντας μερικές έδρες στην Ευρωβουλή θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε τη δημοσιότητα και την απαραίτητη νομιμότητα για να ξεκινήσουμε μία ριζοσπαστική διαδικασία αλλαγής (μία συνταγματική συνέλευση, για παράδειγμα) ως το 2025.
            12. Κι αν τελικά δεν επιλέξουμε να πάρουμε μέρος στις εκλογές;
Η αυτοοργάνωση είναι δύσκολη και μπορεί να μας αποθαρρύνει, εάν δεν υπάρχει πρόοδος ή αποτέλεσμα. Προκειμένου να φτάσει η Ευρωπαϊκή Νέα Συμφωνία στις κάλπες το 2019 πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταλλάσσουμε απόψεις, επιχειρήματα, φόβους, ελπίδες, ιδέες, πρακτικές, αμφιβολίες, ενώ ταυτόχρονα θα δοκιμαζόμαστε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και τις προσπάθειές μας, ενώ εν ολίγοις συλλογικά και διεθνικά θα συμμετέχουμε σε αυτό το εγχείρημα.
Εάν δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό, το DiEM25 πολύ γρήγορα θα γίνει ακόμα μία ομάδα που συναντιέται περιστασιακά, διαμαρτύρεται αλλά τελικά δεν επιτυγχάνει τίποτα ουσιαστικό. Έχουμε πολύ πιο σπουδαίες φιλοδοξίες για το κίνημά μας: Να εξαπολύσουμε την τεράστια δυναμική του και πραγματικά να αλλάξουμε την Ευρώπη!
 
Ο εκλογικός μας βραχίονας, άπαξ και δοθεί πράσινο φως από τα μέλη μας, θα μας επιτρέψει στο να περάσει η εναντίωσή μας με το κατεστημένο σε άλλο επίπεδο- μία ιστορική, πρωτοφανής πανευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που θα επιστρέφει τη δύναμη και την εξουσία σε εσάς. Στους ανθρώπους. Στον λαό. Σε όλους εμάς.
 
Carpe DiEM!
 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα