Διαφάνεια

To DiEM25 σκοπεύει να αποκαλύψει και να τερματίσει την αδιαφάνεια των συνεδριάσεων και των συναντήσεων κορυφής των Ευρωπαϊκών θεσμών και επίσης να καταστήσει δημόσια όλα τα σχετικά έγγραφα και πρωτόκολλα των εμπορικών διαπραγματεύσεων.#diem25 #LetLightIn


Η λύση που προτείνουμε

Η ΕΕ έχει έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικών διαδικασιών. Αξιωματούχοι εναλλάσσονται, χωρίς καν οι πολίτες να έχουν πληροφορηθεί τον αρχικό διορισμό τους. Χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει δημοκρατία. Αν δεν γνωρίζετε τι πράττουν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι για λογαριασμό σας, δεν μπορείτε να τους κρίνετε.

Από το ξεκίνημά του το 2016, το DiEM25 αγωνίζεται υπέρ της διαφάνειας ως θεμελίου της δημοκρατίας. Το ιδρυτικό μας μανιφέστο διακηρύσσει ότι η διαφάνεια είναι η προϋπόθεση για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης και την παράδοση του κοινού εγχειρήματός μας στον λαό. Η συνεργασία μας με τον αρχισυντάκτη του WikiLeaks και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας του DiEM25 Julian Assange είναι θεμελιώδης στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε και να υπερασπιστούμε τους πραγματικούς υπέρμαχους της διαφάνειας.

Αυτός είναι ο λόγος που τον Μάρτιο του 2016, μόλις ένα μήνα μετά την ίδρυσή μας, καλέσαμε τους DiEMίτες όλης της Ευρώπης να στηρίξουν την πρώτη επίσημη εκδήλωσή μας με θέμα την έναρξη της εκστρατείας Διαφάνεια στην Ευρώπη Τώρα! που απαίτησε όλες οι αποφάσεις της ΕΕ να λαμβάνονται υπό τον προσεκτικό έλεγχο των πολιτών. 

Κατόπιν, το 2017, μαζί με το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Fabio De Masi, υποβάλαμε αίτηση βάσει των διατάξεων της Πράξης περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης (FOI) ενώπιον της ΕΚΤ, ζητώντας τη δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης που χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015. Παράλληλα, ξεκινήσαμε την εκστρατεία #GreekFiles για να γίνει ευρύτερα γνωστή αυτή η υπόθεση. Καθώς το αίτημά μας για διαφάνεια αγνοήθηκε από το Κατεστημένο, το 2018 προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΚΤ.

Τον Μάρτιο του 2020, πρώτη φορά στην ιστορία, οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να καθήσουν στις μπροστινές θέσεις των αιθουσών όπου αποφασίζεται το μέλλον τους: τα #EuroLeaks του DiEM25 έβαλαν τους Ευρωπαίους μέσα στο μυστικοπαθές, ισχυρό Eurogroup, που δεν έχει ούτε νομική ούτε συμβατική υπόσταση, εκεί όπου λαμβάνονται μακρόπνοες αποφάσεις για τις ζωές όλων μας.  

Τα #Euroleaks είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης σε όλους τους πολιτικούς της Ευρώπης να υπηρετήσουν ξανά τους πολίτες της Ευρώπης, καθιστώντας τους ενήμερους για όλες τις σημαντικές αποφάσεις που τους αφορούν.

Επειδή μόνο η ριζοσπαστική διαφάνεια θα μας βοηθήσει να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη και να νομιμοποιήσουμε τους θεσμούς της, μείνετε συντονισμένοι σε αυτή τη σελίδα για να μάθετε τις επερχόμενες εκστρατείες και δράσεις του DiEM25.

Προσχέδιο του εγγράφου πολιτικής Υποστηρίξτε τα #Euroleaks