“De European New Deal van DiEM25 moet naar de stembus”, aldus Yanis Varoufakis tegen journalisten

Dames en heren,
Het is geweldig terug te zijn in Rome, waar alle wegen ons heen hebben geleid, vanuit heel Europa, op de 60ste Verjaardag van het Verdrag van Rome.
Onder normale omstandigheden zou morgen een belangrijke viering van het idee Europa moeten zijn en van wat de EU bereikt heeft. Helaas, het idee Europa is op z’n retour en de EU bevindt zich in een vergevorderd stadium van desintegratie. Europeanen die op hun tv schermen hun leiders feest zien vieren hier in Rome zullen zich afvragen wat zij nu eigenlijk vieren. Europa’s desintegratie soms, die ze nu ‘een Europa van meerdere snelheden’ noemen of ‘een Europa met variabele geometrie’? Of hun business-as-usual aanpak, die de vlammen van xenofobisch nationalisme aanwakkert? Het is helemaal niet duidelijk waarvoor Europese leiders precies in Rome zijn.
Wij van DiEM25 hebben wel een duidelijke en relevante reden om hier in Rome te. Wij zijn hier om twee vragen te beantwoorden:
De eerste vraag is: “Wat moet er gedaan worden?” Ons antwoord komt in de vorm van de  European New Deal van DiEM25 die we morgenavond zullen presenteren in het Teatro Italia: een uitgebreide, innovatieve agenda voor beleid dat Europa kan redden en, belangrijker, dat Europa de moeite waard maakt om gered te worden. Het is DiEM25’s tegengif voor het TINA (There Is No Alternative) dogma dat Europa verlamt en vernietigt.
De tweede vraag is: “Hoe kan het gedaan worden?” Hoe wil DiEM25 haar agenda voor de European New Deal onder de Europeanen brengen en hen in staat stellen de agenda op te leggen aan een Establishment dat in permanente ontkenning verkeert?
WAT MOET ER GEDAAN WORDEN?
De European New Deal van DiEM25 in het kort
De European New Deal van DiEM25 biedt een veelomvattend economisch en social agenda voor heel Europa; voor de Eurozone, voor EU lidstaten buiten de Eurozone en zelfs voor Europese landen buiten de EU.
Ze laat zien hoe de Europese economische en sociale crisis, inclusief de euro crisis, direct gestabiliseerd kan worden, gebruik makend van bestaande instanties. Vervolgens worden ook nieuwe instanties ontwikkeld om: (a) ijdele rijkdom om te zetten in groene investeringen, (b) iedere Europese regio te voorzien van basisbehoeften (vrijstelling van onvrijwillige werkloosheid, vrijstelling van onvrijwillige migratie, het recht op een duurzame leefomgeving en leefgemeenschap), (c) de opbrengsten uit kapitaal en vermogen te delen, (d) economisch beleid te democratiseren en dus te rationaliseren. Bovendien bevat de European New Deal van DiEM25 een plan van aanpak om de nadelige gevolgen van een mogelijk uiteenvallen van de EU en Eurozone te beheersen.
HOE KAN HET GEDAAN WORDEN?
De Oproep van DiEM25 aan het politieke en maatschappelijk middenveld in heel Europa
DiEM25 is opgericht met het idee dat een progressieve agenda een frisse, transnationale, pan-Europese politieke beweging nodig heeft om haar te realiseren… de ‘M’ van movement in DiEM25! Kan de European New Deal relevant gemaakt worden, hoe geweldig het Beleidsdocument er ook uit moge zien, zonder het te onderwerpen aan de grootste proef binnen een democratie; namelijk de stembus? Wij denken van niet. Betekent dit dat DiEM25 zich omvormt tot een politieke partij, klaar om mee te doen aan nationale verkiezingen of voor het Europees Parlement? Hier zou ik het vanmorgen graag over willen hebben.
Bij de oprichting van DiEM25 in het Berlijnse Volksbühne theater in februari 2016, zeiden we dat het onze eerste taak was om een Progressieve Beleidsagenda voor heel Europa op te stellen. Desgevraagd antwoordden we: “Als onze Progressieve Beleidsagenda deugt, vertrouwen we erop dat ze een manier zal vinden om zich in heel Europa electoraal uit te spreken.” Welnu, iets meer dan een jaar later, is onze Progressieve Beleidsagenda – de European New Deal die we morgen hier in Rome presenteren – klaar. En ze wil naar de stembus!
Idealiter zou DiEM25 niet meedoen aan verkiezingen. Ze zou liever bestaande politieke partijen, bewegingen en organisaties de nodige infrastructuur verschaffen om met de European New Deal van DiEM25 mee te dingen in verkiezingen. Om deze reden roepen wij vandaag hier in Rome politieke partijen, gemeenten, vakbonden, sociale bewegingen, organisaties uit het maatschappelijk middenveld en burgers in heel Europa op, om de komende twee maanden samen met ons de European New Deal die we morgenavond in het Teatro Italia presenteren, in heel Europa naar de stembusgang te helpen.
 
De komende twee maanden overleggen we met alle partijen, organisaties en trans-Europese netwerken die positief reageren op de Oproep van DiEM25. We overleggen ook met de leden van DiEM25. Op 25mei, exact acht weken na de presentatie morgen hier in Rome, komen we bij elkaar, dan in Berlijn, weer in het Volksbühne theater, om de stembusgang aan te kondigen die onze European New Deal beleidsagenda zal ondergaan. In landen waar onze politieke partners ons engagement delen om de European New Deal te promoten en in praktijk te brengen, zullen we hen steunen. Elders, waar leden van DiEM25 middels een democratisch en transparant proces waarbij de gehele beweging betrokken is, besluiten dat ze zichzelf willen organiseren om de European New Deal naar de stembus te brengen, steunen we hen ook.
DiEM25 gaat niet over macht verwerven. DiEM25 wil Europeanen in de gelegenheid stellen om onze zeggenschap terug te vorderen over onze steden, landen, waardigheid, hoop, levens en toekomst. Maar om deze terug te vorderen moeten we eerst een gemeenschappelijk doel onder soevereine Europese volken terugwinnen. Daartoe hebben we een internationalistische, gemeenschappelijke, transnationale Europese economische en sociale agenda nodig. We hebben een tegengif nodig voor de verlammende TINA-doctrine van de EU. We hebben een European New Deal nodig die realistisch beleid biedt dat morgenochtend uitgevoerd kan worden. En we moeten deze European New Deal naar de stembus brengen in heel Europa.
Dank u wel
Yanis Varoufakis, Medeoprichter van DiEM25
 
Meer weten over DiEM25 in Nederland? Click hier.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer