To DiEM25 στη Γερμανία: Ανασκόπηση μιας ασυνήθιστης χρονιάς

Το 2020 έφερε σημαντικές αλλαγές στην ακτιβιστική δράση και τον εκλογικό βραχίονα του DiEM25 στη Γερμανία.

Την 1η Ιανουαρίου, μία μέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία, ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 στη Γερμανία πραγματοποίησε μια συνέλευση μελών στη Φρανκφούρτη, χαράσσοντας την πορεία μετατροπής του σε πλήρες ομοσπονδιακό γερμανικό κόμμα.

Το βήμα αυτό κατέστη αναγκαίο όταν στο τέλος του 2019 τα μέλη μας ψήφισαν υπέρ του μετασχηματισμού της οργάνωσής μας, που μέχρι τότε ήταν Όχημα Ειδικού Σκοπού με δικαίωμα συμμετοχής μόνο στις ευρωεκλογές. Το νέο, προσδεδεμένο στο DiEM25, κόμμα θα μπορεί να λάβει μέρος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, από δημοτικές μέχρι ομοσπονδιακές εκλογές. Όπως όλοι οι εκλογικοί μας βραχίονες, το κόμμα αποτελείται εξ ολοκλήρου από μέλη του DiEM25, εφαρμόζει την προοδευτική μας ατζέντα και τις εκλογικές οδηγίες μας.

Μόλις λίγες μέρες μετά τη συνέλευση η πόλη του Hanau συγκλονίστηκε από μια βάναυση ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση εναντίον αλλοδαπών πολιτών: εννέα άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Το DiEM25 έσπευσε να καταδικάσει αυτή την πράξη βαρβαρότητας και να εκφράσει τα συλλογικά μας συλλυπητήρια. Μισό χρόνο αργότερα, συμμετείχαμε στο κάλεσμα για μια πορεία μνήμης στο Hanau, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αυστηροποίησης των περιορισμών για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Δεν ήταν βεβαίως η μοναδική φορά πέρσι που η πανδημία ανέτρεψε τα σχέδια του DiEM25. Η εκδήλωση “Δισεκατομμυριούχε, πλήρωσε!”, που είχε προγραμματιστεί για το τέλος Μαρτίου στο Λουξεμβούργο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον παρά την εκτεταμένη κινητοποίηση και προσμονή των μελών μας στη Γερμανία τις εβδομάδες που προηγήθηκαν.

DiEMTV

Αντιμέτωποι με την πανδημία, επικεντρωθήκαμε σε άλλες πρωτοβουλίες. Τον Απρίλιο εγκαινιάσαμε μια σειρά βίντεο τοπικού ενδιαφέροντος στο DiEM TV, παρουσιάζοντας στο γερμανόφωνο κοινό -μεταξύ άλλων θεμάτων- τη Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη, η γερμανική εκδοχή της οποίας μόλις είχε κυκλοφορήσει.

Οι συγγραφείς και κειμενογράφοι μας κάλυψαν πληθώρα θεμάτων και επεξεργάστηκαν διάφορα ζητήματα. Υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία των συνοδοιπόρων μας στη Γαλλία για επιδότηση πληρωμών ενοικίων και στεγαστικών δανείων και τη συμπεριλάβαμε στο εγχώριο πλαίσιο. Σε πάνω από μία περιπτώσεις επεξεργαστήκαμε τη ζοφερή πραγματικότητα του σύγχρονου καπιταλισμού των πλατφορμών τεχνολογίας και τα μέλη μας συζήτησαν σημαντικά θέματα όπως ο διαθεματικός φεμινισμός και η πολιτική για τα ναρκωτικά, καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια διεπιστημονική φιλελεύθερη προσέγγιση.

Τζούλιαν Ασσάνζ

Πρώτα στη Λειψία στις αρχές Αυγούστου και μετά στη Φρανκφούρτη στις αρχές Σεπτεμβρίου, το DiEM25 παρουσίασε σε συνεργασία με το Courage Foundation την Έκθεση #WeAreMillions υπέρ του Τζούλιαν Ασσάνζ και της ελευθερίας του Τύπου. Η τοπική ομάδα του DiEM25 στη Βόννη πραγματοποίησε μια δημιουργική διαμαρτυρία, αναδεικνύοντας την ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση των δημοσιογράφων και των whistleblowers παγκοσμίως.

Το ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ στο Βερολίνο

Παρά την πανδημία, τα μέλη του DiEM25 στη Γερμανία κατόρθωσαν να συνευρεθούν διά ζώσης για το ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ στο Βερολίνο τηρώντας σχολαστικά και υπεύθυνα τα μέτρα για τον COVID-19. Αυτή η εμπειρία, που περιελάμβανε πολλά πολύτιμα εργαστήρια και κοινωνικές δράσεις, συνέβαλε σαφώς στην (επαν)-ενεργοποίηση του κινήματος στη Γερμανία.

Ο γερμανικός εκλογικός μας βραχίονας αναζητά εθελοντές και εθελόντριες που έχουν όρεξη να στελεχώσουν ένα νέο, ανταγωνιστικό προοδευτικό κόμμα.

Στο τέλος Νοεμβρίου, ο γερμανικός εκλογικός βραχίονας πραγματοποίησε μια ακόμη συνέλευση – αυτή τη φορά αμιγώς ψηφιακή – όπου επικαιροποίησε το καταστατικό του για την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας μετάβασης σε πραγματικό κόμμα. Αν γίνει καλή χρήση αυτής της ευκαιρίας, τίθενται οι βάσεις για την επιτυχία του DiEM25 στη Γερμανία τα χρόνια που έρχονται.

  • Αν μπορείτε να βοηθήσετε οργανωτικά με οποιονδήποτε τρόπο, επικοινωνήστε με freiwillige@deineuropa.jetzt
  • Αν θέλετε να συνεισφέρετε τις ιδέες σας ή την εξειδίκευσή σας στην εκπόνηση του προγράμματός μας για τη Γερμανία, γράψτε στο programmkommission@deineuropa.jetzt
  • Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του εκλογικού βραχίονα καθώς και τις Λαϊκές Συνελεύσεις του DiEM25, που θα εμπλουτίσουν τη διαμόρφωση των εθνικών πολιτικών μας.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα