OXI

Één jaar na het Nee – referendum, één jaar na de verwekking van DiEM25

Vandaag viert DiEM25 de verjaardag van het moedige Griekse OXI (Nee!) referendum uitkomst maar ook van haar eigen begin.
“Ons NEE is een gigantisch grote JA voor een democratisch Europa!”, schreef Varoufakis in die tijd, de essentie van DiEM25 aankondigend – namelijk dat, een JA voor een duurzaam, democratisch Europa over een kronkelig maar waardig pad moet gaan van een NEE tegen een autoritaire, strenge, troika-geregeerde EU.
DiEM25 werd geboren in de tijd dat de Atheense Lente verpletterd en het referendum mandaat verworpen werd.
Natuurlijk is 5 Juli een speciale verjaardag voor DiEM25 – voor de Democratie in Europa Beweging, die effectief in de hitte en het licht van het NEE referendum werd verwekt.

Yanis Varoufakis persconferrentie in de nacht van het OXI (Nee!) referendum

Op 25 Januari 2015 kreeg het volk van Griekenland haar waardigheid terug.
In de interventies van de laatste vijf maanden werden wij de eerste regering die het aandurfde haar stem te verheffen, te spreken namens het volk, NEE te zeggen tegen de schadelijke irrationaliteit van ons “uitbreiden-en-doen-alsof ‘Bailout Program’”.
Wij

  • sloten de troika op in haar Brussels’ hol
  • articuleerden, voor de eerste keer in de Eurogroup, een verfijnd, economisch argument waarop geen geldig antwoord kwam
  • internationaliseerden de Griekse humanitaire crisis met haar wortels in opzettelijk recessie beleid
  • spreidden hoop buiten Griekse landsgrenzen, dat democratie kan ademen binnen een monetaire unie die tot nu toe gedomineerd werd door angst.

Het beeindigen van de eindeloze, zelfvernietigende soberheid en herstructurering van de Griekse overheidsschuld waren onze twee doelen. Maar dit waren tevens de doelen van onze schuldeisers, alleen dan omgekeerd: Vanaf het moment dat onze verkiezingswinst waarschijnlijk leek, begonnen de machthebbers met een bank run en planden, uiteindelijk, om de Griekse banken te sluiten. Hun doel?

  • Onze regering te vernederen door ons te forceren te bezwijken aan strenge soberheid, en
  • Ons te verstrikken in een overeenkomst die geen harde toezeggingen doet aan een verstandige, goed-gedefinieerde schuld-restructurering.

Het ultimatum van 25 Juni was de manier om hun doelen te bereiken. Het volk van Griekenland stuurde het ultimatum echter terug naar de afzenders; ondanks de angst-zaaiende propaganda die de binnenlandse oligarchische media dag en nacht uitzond.

  • Ons NEE is een majestueuze, grote JA voor een democratisch Europa.
  • Het is een NEE tegen de dystopische visie van een eurozone die functioneert als een ijzeren kooi voor haar bevolking.
  • Het is een luide JA voor de visie van een eurozone met het vooruitzicht van sociale rechtvaardigheid met gedeelde welvaart voor alle Europeanen.

Het referendum van 5 juli zal in de geschiedenis blijven staan als een uniek moment waar een kleine Europese natie in opstand kwam tegen schuldslavernij.
Net als alle strijd voor democratische rechten, komt ook deze historische verwerping van het 25 juni ultimatum van de Eurogroep met een hoog prijskaartje. Het is daarom van essentieel belang dat het grote kapitaal geschonken aan onze regering door het prachtige NEE onmiddellijk geïnvesteerd wordt in een JA, tot een goede resolutie – tot een akkoord van schuldsanering, minder bezuinigingen, herverdeling ten gunste van de armen, en echte hervormingen.
De bovenmenselijke inspanning om de dappere mensen van Griekenland te eren, en de beroemde OXI (NEE) dat zij toekenden aan democraten over de hele wereld, is nog maar net begonnen.

———
Een paar uur later, na een ontmoeting met premier Tsipras, werd het duidelijk voor Varoufakis dat zijn eigen regering op het punt stond de handdoek in de ring te gooien. Na zijn falen om Tsipras daartoe te ontmoedigen, schreef hij zijn ontslagbrief in de vroege uren van de 6e juli. De campagne van de trojka om hem te laten verwijderen en te vervangen door een minister van Financiën die bereid is om de ‘overgave papieren’ ondertekenen erkennend, eindigde Varoufakis’ verklaring met de woorden: “En ik zal de schuldeisers’ walging met trots dragen.”
Op diezelfde dag, samen met honderden democraten uit heel Europa, begonnen de elementen van DiEM25 op zijn plaats te vallen.
Een jaar later, met de EU in een vergevorderd stadium van desintegratie, bewijst DiEM25’s strijd een strijd te zijn voor de integriteit en de ziel van Europa.

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

De zakken besmet geld die schuilgaan achter het zorgvuldig opgebouwde publieke imago van de EU

Eva Kaili, vicevoorzitter van het Europees Parlement, is gearresteerd op beschuldiging van corruptie

Lees meer

It’s time to open the black boxes

Gebaseerd op het principe “think global – act local”, IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! een lopend participatief kunstproject geïnitieerd door ...

Lees meer

Wij eisen het aftreden van Josep Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, vanwege zijn racistische opmerkingen over niet-Europese landen

Zijn opmerkingen onthullen de ontstellend racistische en koloniale mentaliteit die zelfs tot in het hoogste niveau van het Europese politieke ...

Lees meer

De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is ...

Lees meer