Donald Trump and Hillary Clinton during United States presidential election 2016

Een oproep aan Amerikaanse vrienden en kameraden.

Door Thomas Seibert en Yanis Varoufakis, leden van DiEM25’s Coördinerend Collectief
Net als in het geval van de Brexit, weigeren we de vragen van kiezers van zwart-wit antwoorden (blijven of gaan, Clinton of Trump) te voorzien.
Voor ons zijn Clinton en Trump twee zijden van dezelfde gladgesleten munt, die terugverwijst naar de vervagende illusies over de neoliberale wending van het wereldkapitalisme. De heftige botsing tussen hen, net als de botsing tussen David Cameron en Boris Johnson gedurende de Brexit campagne, verhult het feit dat het pro-globalisatie kamp van de gevestigde orde (Clinton en Cameron) en het populistische anti-gevestigde orde kamp in feite mededader zijn. Op deze manier voeden deze twee kampen elkaar, en houden ze samen de dingen die echt een verschil kunnen maken in het leven van de grote meerderheid van de agenda.
Dit betekent echter niet dat wij ons afzijdig moeten houden. Terwijl wij geen van de twee kandidaten zullen steunen, gaan we ook niet op onze handen zitten. Onze boodschap aan onze Amerikaanse vrienden en kameraden is om hun deel te doen in het voorkomen dat Trump president wordt, zonder daarbij Hillary te steunen. Wat betekent dit in de praktijk? Dat betekent dat in staten die al besloten lijken de principes van DiEM25 pleiten voor een stem op Jill Stein, de kandidaat van de Green Party. In lijn met de voorstellen van Noam Chomsky, medelid van het coördinerend collectief, raden we aan om in staten waar het er om spant “de neus dicht te knijpen en voor Clinton te stemmen”.
We doen deze oproep voor twee redenen: Ten eerste, omdat Trump expres het taalgebruik van haat en schijnheiligheid opzettelijk nieuw leven in blaast om zo de terechte woede van de burgers die zich weggeworpen voelen te kanaliseren ten dienste van de georganiseerde misantropie. Ja, Clinton is geopolitiek gevaarlijk, een slaaf voor Wall Street en heeft minachting voor de democratie (zoals ze heeft laten zien in de manier waarop ze samen met haar ‘maatjes’ in de Democratic Party samenzweerde om Bernie Sanders de elementaire mogelijkheden die elke kandidaat in de voorverkiezing zou moeten krijgen te ontnemen). Maar, Trumps gebruik van (in de woorden van Hegel) de ‘furie van vernietiging’ werpt een schaduw van verdoemnis voor democratische politiek. Het is wat ons betreft beter om een vijand te hebben die zich verschuild achter retorisch verraad, dan een vijand die zijn echte gezicht laat zien in zijn retoriek van verbolgenheid.
De tweede reden is strategisch van aard. Geen overheid, zelfs niet de beste mogelijk, zal democratie vanzelf bij de demos neerleggen. Overheden kunnen helpen, maar zelfs met de beste bedoelingen hinderen ze de democratie, want democratie betekent heerschappij van de demos – en niet door een verkozen elite. Daarom zal DiEM25 geen enkele overheid onvoorwaardelijk steunen. Met dit in gedachte zouden we alleen voor Clinton stemmen in swing states, omdat een Clinton presidentschap meer ruimte zal laten voor een voortzetting en cultivering van de ‘politieke revolutie’ die met de Sanders campagne begonnen is.
Ons doel als democraten morgen moet dit zijn: Stem voor Jill Stein om jouw verzet tegen zowel Clinton als Trump te laten zien, behalve in swing states waar we voor Hillary stemmen om ruimte te laten voor het gevecht tegen zowel Trump’s nativistisch fascisme als zijn mededader, het Hillary Witte Huis dat gebrand is gevaarlijke geopolitiek, de reproductie van privilege en de dienstbaarheid aan Wall Street.
 
 

Chcete byť informovaní o akciách Diem25? Zaregistrujte sa tu

Verklaring over de verkiezingsuitslag van MeRA25 Griekenland door haar leider Yanis Varoufakis

We hebben de heilige plicht om de Orban-isering van het land af te remmen

Lees meer

Verdedig Jeremy Corbyn! Verdedig de democratie!

Help DiEM25 het strategische bankroet van Jeremy te voorkomen

Lees meer

Een schokkende en stimulerende bijeenkomst van het Coördinerend Collectief van DiEM25

We kunnen niet weten of onze inspanningen zullen leiden tot radicale veranderingen ten goede - maar we zullen zeker nooit opgeven het te proberen

Lees meer

Statement van DiEM25 in Nederland over de Provinciale & Waterschapsverkiezingen in maart 2023

Er is nog geen MERA25 in Nederland om op te stemmen, maar dat betekent niet dat we geen standpunt hebben over hoe de provincies bestuurd moeten ...

Lees meer